Sari la conținut

Simptomul matinal comun al diabetului zaharat și al unor boli tiroidiene

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Acest simptom care apare frecvent poate fi un semnal de alarmă că organismul are o suferinţă cronică indusă inclusiv de un dezechilibru hormonal.

Astfel, potrivit specialiştilor, senzația de slăbiciune matinală poate indica instalarea unor boli precum diabetul zaharat, hipotiroidismul sau anemia. „Una dintre bolile în care apare ca simptom predominant oboseala matinală este diabetul. O altă boală endocrină cu acest simptom este hipotiroidismul primar”, explică medicul endocrinolog Anna Mashkova.

Hipotiroidismul este o boală a glandei tiroide cauzată de funcția sa redusă. „Boala se caracterizează prin senzaţia frecventă de apatie, slăbiciune generală, rezistență fizică redusă, umflarea feței în zona din jurul ochilor (mixedem), căderea părului, subțierea sprâncenelor, unghii fragile, ciclu menstrual neregulat, intoleranță la variaţiile de temperatură”, a remarcat medicul.

Slăbiciunea matinală este, de asemenea, caracteristică anemiei. Oamenii se plâng de oboseală, amețeli, dureri de cap, concentrare redusă, paloare și toleranță slabă la efort fizic.

diabet
Sursă foto: GETTY Images

Simptomele diabetului de tip 2

– Urinări frecvente, mai ales noaptea.

– Sete constantă.

– Oboseală și slăbiciune. Procesarea defectuoasă a zahărului în organism poate duce la o energie scăzută și te poate face să te simți obosit și slăbit.

– Creșterea poftei de mâncare, senzație constantă de foame.

– Vindecarea lentă a rănilor.

De asemenea, diabetul necontrolat poate cauza probleme de vedere, cum ar fi acuitatea vizuală încețoșată sau redusă.

Alte cauze ale slăbiciunii matinale

Lipsa de somn. Somnul insuficient poate fi cauzat de stres, insomnie sau o rutină zilnică deficitară.

Nivel scăzut de zahăr din sânge. Dacă nu mănânci suficient înainte de culcare sau sări peste micul dejun, glicemia poate fi scăzută, făcându-te să te simți slăbit și amețit dimineața.

Depresie, anxietate. Problemele psihologice afectează calitatea somnului.

Lipsa activității fizice duce la slăbirea mușchilor și la scăderea energiei.

Alimentaţie de proastă calitate. Nu primirea suficienților nutrienți sau săritul peste mese înainte de culcare poate duce la senzația de slăbiciune și oboseală dimineața.

Valorile medii ale glicemiei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel