Categories: Ştiri sănătate

Simptomul inimii frânte. Nu este un scenariu de Hollywood – este o afecțiune cât se poate de reală și GRAVĂ!

Sindromul inimii frânte – deși poate suna a o scenă de final de relație, este o afecțiune cât se poate de reală. Sindromul inimii frânte mimează simptomele unui atac de cord.

Afectiunea a inceput sa fie documentata pentru prima oara in Japonia, in anii ’90, numindu-se si cardiomiopatia Takotsubo. Cardiopatie, pentru ca in momentul in care se produce, inima se mareste si Takotsubo, pentru ca pe radiografia unei inimi cu acest sindrom, inima seamana cu un vas utilizat de pescarii japonezi pentru a captura caracatite (takotsubo – numele vasului).

„Acest sindrom al inimii frânte are mai multe denumiri şi mai este cunoscut şi sub numele de balonizare a inimii. Este o boală gravă şi apare la şocuri emoţionale foarte puternice. Poate apărea şi la emoţiile pozitive.

Sunt acele şocuri emoţionale negative, atunci când pierdem ceva, sau de un lucru de care ne-am ataşat foarte mult sau chiar o persoană.

Unele persoane exagerează din punct de vedere emoţional şi atunci se declanşează o reacţie foarte puternică la nivelul creierului, care va elimina o cantitate foarte mare de receptori care ne ţin în stare de veghe şi alertă.

Atunci când avem o cantitate mare şi bruscă, se produce un fel de paralizie a muşchiului cardiac. Acest sindrom este exact ca un infarct miocardic”, a spus medicul Călin Iulian la Antena3.

Simptomele inimii frânte

„Avem toate modificările şi toată simptomatologia infarctului miocardic. Sunt nişte simptome greu de suportat de către pacient şi produc panică. Pacienţii sună la ambulanţă şi sunt trimişi la spital, unde li se pune diagnosticul de infarct miocardic.

Doamnele, după o anumită vârstă, după 50 de ani, sunt mai predispuse la acest sindrom. Din fericire, nu are repercusiuni. Pacienţii se externează într-o stare foarte bună. Din păcate, 1% din pacienţi pot muri la debutul inimii frânte”.

Care este diferenta dintre sindromul inimii frante si atacul de cord?

Desi cele doua afectiuni se manifesta similar, exista o diferenta majora si foarte serioasa intre cele doua. In cazul atacului de cord, cauza principala si potential letala este blocarea arterelor coronare. In cazul sindromului inimii frante, arterele nu sunt blocate, doar muschiul inimii este slabit.

Din cauza similitudinii in simptomatologie, sindromul poate fi diagnosticat gresit ca infarct miocardic. Prin urmare este foarte important sa te asiguri ca inima ta este sanatoasa, desi iti da batai de cap. Consultul periodic la medicul cardiolog este o metoda buna de a-ti testa inima si de a te asigura ca nu este in pericol.

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

21 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

51 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

o oră ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: