Din cuprinsul articolului
Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.
Bolile de ficat sunt de obicei asociate cu consumul de alcool. Dar, de fapt, multe boli hepatice sunt cauzate de acumularea de grăsime, inclusiv de boala ficatului gras non-alcoolic.
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptomul matinal care trădează problemele hepatice
Un simptom al suferinţei hepatice poate apărea imediat ce vă treziți dimineața. „Să te simți obosit dimineața poate fi un semn de boală hepatică”, spune doctorul hepatolog Alla Yuzhnova.
Alte simptome includ:
– durere sau disconfort în partea dreaptă sus a abdomenului
– balonare
– vasele de sânge dilatate de sub suprafața pielii
– splina mărită
– palmele roșii
– icter
– pierdere în greutate inexplicabilă
Evaluarea gradului de evoluţie a steatozei hepatice
GGT (o enzimă specifică ficatului şi ductelor biliare) este util în evaluarea steatozei, care poate fi alcoolică – cauza principală fiind consumul exagerat de alcool – şi nonalcoolică, unde cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina.
Boala ficatului gras non-alcoolic este greu de identificat de către o persoană pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice. Totuşi, principalele semnale de alarmă sunt: starea intensă de oboseală, iritabilitatea, insomnia, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului.
Alte simptome gastrointestinale care pot semnaliza instalatarea statozei hepatice sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree.