Sari la conținut

Simptomul cancerului care se manifestă la mâini sau la încheieturi

tunel carpian
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
amorteala mainilor noaptea

Din cuprinsul articolului

Cancerul este o afecțiune care poate apărea oriunde în organism, inclusiv la mâini și încheieturi, potrivit Societății Americane de Chirurgie a Mâinii din Statele Unite.

Sursa medicală avertizează că apariția oricărui tip de umflătură sau umflătură pe mâini poate fi un semn al unei tumori. Cu toate acestea, subliniază că acest lucru nu înseamnă neapărat că este vorba de o acumulare de celule canceroase.

„De fapt, majoritatea tumorilor de mână și de încheietură sunt benigne (necanceroase). Tumorile pot apărea pe piele, cum ar fi alunițele sau negii, sau sub piele, în țesuturile moi, sau chiar în os. Deoarece există atât de multe tipuri de țesuturi în mână (de exemplu, piele, grăsime, ligamente, tendoane, nervi, vase de sânge, os etc.), pot apărea multe tipuri de tumori”, notează organizația medicală.

De asemenea, el menționează trei tipuri de tumori care pot apărea la încheieturi sau la mâini. Pentru început, el menționează chisturile ganglionare, care sunt cel mai frecvent tip de tumoare în ambele părți ale corpului. Uneori, acestea pot apărea atât la baza degetelor, cât și în apropierea articulațiilor acestora.

Chist ganglionar

„Chistul se umple de obicei cu lichid și se simte foarte tare. Un chist ganglionar poate fi tratat în diferite moduri, inclusiv prin observare (a nu face nimic), aspirație (puncție cu un ac) sau îndepărtare chirurgicală”, precizează societatea medicală.

Pe de altă parte, aceasta avertizează că ar putea apărea și o „tumoare cu celule gigantice a tecii tendinoase”, care se caracterizează printr-o masă solidă. De asemenea, subliniază că este o leziune benignă și că are o creștere lentă.

Acesta ar putea fi un chist de incluziune epidermică, care este, de asemenea, benign și începe să se formeze sub piele după o tăietură sau o altă leziune. Uneori este umplut cu o substanță numită cheratină, care are o consistență moale.

Tumori ale mâinii

„Există și alte tipuri mai puțin frecvente de tumori ale mâinii, cum ar fi lipomii (tumori grase), neuroame (tumori ale nervilor), tumori ale tecilor nervoase, fibroame și tumori glomice, printre altele. Aproape toate sunt benigne”, adaugă societatea medicală.

Ocazional, unele persoane pot dezvolta noduli sau mase pe mâini sau încheieturi ca urmare a rănilor provocate de corpuri străine, cum ar fi schijele.

Societatea Americană de Chirurgie a Mâinii subliniază că, în unele cazuri, oamenii pot suferi de o afecțiune medicală cunoscută sub numele de contractura lui Dupuytren, care, printre simptomele sale, provoacă umflături la nivelul mâinilor, care pot fi confundate cu tumori.

Pe de altă parte, aceasta indică faptul că, pentru a diagnostica dacă este vorba de o tumoare și dacă este malignă, profesioniștii din domeniul sănătății vor face câteva teste și vor analiza istoricul medical al pacientului. Printre altele, se pot face radiografii pentru a verifica starea de sănătate a oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi.

„Alte teste, cum ar fi ultrasunete, tomografii computerizate, RMN-uri sau scanări osoase, pot fi efectuate pentru a ajuta la definirea diagnosticului.

În cazul în care chirurgul dorește să confirme diagnosticul înainte de a recomanda un tratament, ar putea fi efectuată o biopsie cu acul sau prin incizie (adică prin îndepărtarea unei mici mostre din tumoră)”, adaugă organizația medicală.

Odată ce diagnosticul este gata, aceasta adaugă că un chirurg poate alege să efectueze o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumora. După procedură, masa va fi supusă unor analize suplimentare pentru a determina natura sa și dacă este vorba de o formațiune canceroasă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel