Sari la conținut

Simptomele unei sarcini extrauterine

Dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrică ginecologie la Spitalul clinic de obstetrică- ginecologie Filantropia din București explică, pentru Doctorul zilei, care sunt cauzele apariției unei astfel de sarcini, cum se tratează ea și ce poate face o femeie ca să prevină apariția acestei boli

Dana Lascu

Sarcina extrauterină sau ectopică reprezintă o sarcină patologică ce nu poate evolua normal. „La ovulație se eliberează ovocitul care, după ce este fecundat de spermatozoid migrează în cavitatea uterină unde se implantează sarcina normală. În sarcina ectopică acest proces este perturbat și produsul de concepție nu mai ajunge în cavitatea uterină, implantându-se la nivelul abdomenului, ovarului și cel mai frecvent, în trompa uterină”, explică dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrică-ginecologie. După implantare, sarcina începe să se dezvolte anormal în organul respectiv.
„Există multe cauze care împiedică migrarea produsului de concepție până la nivelul cavității uterine și care în acest fel determină apariția sarcinii extrauterine”, mai spune specialistul.

Cauzele apariției ei
Potrivit specialistului, cauzele care pot duce la apariția unei sarcini ectopice
sunt:
● episoade de boală inflamatorie pelvină (popular denumită anexită)
● endometrioză
● intervenții chirurgicale la nivelul trompelor uterine
● tehnicile de fertilizare în vitro.

^ Care sunt simptomele acestui tip de sarcină

Inițial, simptomele sunt asemănătoare sarcinii normale. Amenoreea (absența menstruației) sugerează o sarcină precum și simptomele de sensibilitate la nivelul sânilor, grețuri și vărsături. Ulterior, pe măsura ce sarcina avansează apar aceste simptome:
● sângerări pe cale vaginală în cantitate redusă (sânge negricios)
● durere pelvină, care devine din ce în ce mai intensă – pe măsura ce sarcina crește.
● Durerea abdominală intensă, cu semne de lipotimie indică ruperea sarcinii extrauterine și a organului în care ea evoluează cu apariția hemoperitoneului (hemoragie internă). În acest moment numai intervenția chirurgicală poate trata această boală, fiind necesară operația de urgență pentru oprirea sângerării (sângele se acumulează în abdomen). „Aproape 20% dintre femei ajung la spital atunci când prezintă semne de șoc (scăderea tensiunii arteriale, puls slab sau rapid, paloarea feței și confuzie). Aceasta reprezintă o urgență chirurgicală”, punctează Dr. Nicolae Gica.

Tratament

Recomandăm pacientelor cu întârziere de menstruație să se prezinte la medicul ginecolog pentru diagnosticul de sarcină”, spune, din start, Dr. Nicolae Gica.
„Diagnosticul de sarcină extrauterină se realizează prin ecografie transvaginală la care se observă: uter fără sarcină în interior, lichid liber intraperioneal, diferite imagini anormale periuterine și, mai rar, un sac gestațional cu embrion situat în afara uterului. Dacă ecografia nu este concludentă, se recomandă dozarea beta-HCG (beta gonadotropina corionica umană) – hormon secretat de către placenta în timpul primelor luni de sarcină”, continuă medicul speciaclist în obstretică-ginecologie. În cazul în care pacienta se prezintă cu dureri intense și lichid în cantitate importantă în abdomen se indică intervenția chirurgicală pentru diagnostic și tratament.
Modalități de abordare
● Dacă ea este diagnosticată devreme și nu există semne de ruptură a organului în care se dezvoltă, ea poate fi tratată medical. Se utilizează un medicament care acționează asupra celulelor cu diviziune foarte rapidă cum sunt celulele trofoblastice. Acesta se administrează cel mai frecvent o singură dată, după care se urmărește scăderea hormonului beta-HCG până ajunge la 0. După tratamentul cu acest medicament se contraindică o sarcină minim jumătate de an, pentru că are efect teratogen și poate cauza malformații. Pacientele sunt încurajate să folosească contracepție șase luni post administrare.
● Dacă sarcina este de dimensiuni mai mari, cu valori mari de beta-HCG sau dacă are embrion cu activitate cardiacă, se indică tratament chirurgical. Acesta se realizează prin laparoscopie (miniminvaziv prin trei incizii de 5 mm) și constă în extragerea sarcinii dacă trompa nu este afectată. Dacă trompa este mult dilatată, atunci se preactică salpingectomia – excizia trompei uterine.
● În cazul în care pacienta se prezintă cu sarcină extrauterină ruptă, cu hemoperitoneu, atunci se impune intervenția chirurgicală de urgență fie prin laparotomie fie laparoscopic, fiind salvatoare pentru viața pacientei.

Riscuri

„Principalul risc la pacientele cu sarcină extrauterină este ruptura acesteia care duce la hemoragie internă, dureri pelvine și abdominale, șoc și chiar moarte. Prin urmare, sângerarea într-o sarcină extrauterină poate solicita intervenție chirurgicală de urgență. Sângerarea rezultă din ruperea trompei uterine sau prin erodarea vaselor de sânge. Pacientele cu sarcină extrauterină au un risc mai mare decât populația generală să repete această boală la o viitoare sarcină. În principiu, chiar dacă trompa în care a fost sarcina extrauterină este distrusă sau a fost excizată chirurgical, pacientele pot rămâne gravide spontan prin intermediul celeilalte trompe”, arată specialistul.

Cum se poate evita

Singura metodă de a reduce riscul apariției sarcinii extrauterine este tratamentul corect al episoadelor de boală inflamatorie pelvină (anexite). „Recomandăm prezentarea la medic pentru diagnosticul de sarcină incipientă pentru că astfel sarcina extrauterină poate fi diagnosticată incipient și tratată conservator, evitând intervenția chirurgicală. Așadar, este importantă prezentarea la medicul ginecolog de la primele simptome și nu în momentul când durerile devin insuportabile. În România, una din trei paciente se prezintă cu sarcina extrauterină ruptă. Dacă aș face o comparație cu perioada când am activat ca medic ginecolog în Belgia, în care am întâlnit o singură sarcină extrauterină ruptă pe an, putem conștientiza importanța controalelor medicale de specialitate în reducerea riscurilor și complicațiilor bolii extrauterine”, explică Dr. Nicolae Gica.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel