Simptomele tulburării bipolare la femei

Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă de sănătate mintală caracterizată prin schimbări intense de dispoziție. Deși este experimentată în moduri similare atât de bărbați, cât și de femei, există unele diferențe distincte când vine vorba de simptome. Să aruncăm o privire la modurile unice în care tulburarea bipolară afectează femeile.

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară – denumită uneori depresie maniacală – provoacă schimbări profunde de dispoziție. Persoanele cu această tulburare oscilează de obicei între episoade maniacale și episoade depresive, deși unii oameni experimentează episoade mixte de manie și depresie.

Aceste schimbări de dispoziție pot provoca schimbări în comportament și o scădere a capacității de a face față vieții și pot afecta relațiile interpersonale. Tulburarea bipolară poate determina, de asemenea, o persoană să ia decizii iraționale și să manifeste un comportament impetuos. Faza depresivă a tulburării bipolare pune o persoană la un risc crescut de sinucidere.

Cauzele exacte ale tulburării bipolare sunt necunoscute și pot varia de la persoană la persoană. Genetica poate juca un rol, creierul și diferențele chimice pot fi, de asemenea, un factor, iar factorii declanșatori de mediu pot contribui.

Cum este diferită tulburarea bipolară pentru femei

Tulburarea bipolară afectează între 3,7% și 6,4% din populație, dar pare să afecteze bărbații și femeile în cantități egale. Cu toate acestea, felul în care afectează femeile are câteva caracteristici specifice:

  • Femeile sunt mai susceptibile de a experimenta tipul bipolar II (care este predominat de hipomanie), decât bărbații
  • Femeile au mai multe șanse de a avea episoade de manie mixtă și ciclism rapid, decât bărbații
  • Femeile sunt mai predispuse la depresie gravă asociată cu tulburarea bipolară decât bărbații3
  • Poate exista un model sezonier pentru femei: femeile care se confruntă cu mai multe episoade bipolare toamna și iarna
  • Femeile au mai multe șanse să înceapă să se confrunte cu simptome de tulburare bipolară la vârste mai înaintate, decât bărbații

Cum sunt simptomele tulburării bipolare diferite la femei?

La fel ca în cazul bărbaților, tulburarea bipolară la femei se caracterizează prin schimbări severe de dispoziție, inclusiv perioade de manie (dispoziție crescută) și depresie. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse să experimenteze hipomanie decât bărbații, ceea ce înseamnă că experiența lor de manie poate fi mai puțin pronunțată și evidentă pentru ceilalți.

Sursă foto: Medicover

Hipomania este o formă mai funcțională de manie și are simptome precum:

  • hiperactivate și plin de energie
  • nu simți nevoia de a dormi
  • gânduri galopante ș luare deciziilor impulsiv
  • Episoadele hipomaniacale durează mai puține zile decât episoadele maniacale
  • Deși sentimentele sunt intense, de obicei nu afectează capacitatea  de a funcționa
  • Hipomania nu duce de obicei la spitalizare

Femeile care suferă de tulburare bipolară au mai multe șanse de a experimenta episoade „mixte” care au aspecte atât de manie/hipomanie, cât și de depresie. De asemenea, au mai multe șanse să experimenteze „ciclare rapidă”, ceea ce înseamnă să aibă patru sau mai multe episoade diferite într-un an.

Femeile sunt expuse unui risc ridicat de episoade depresive și de sinucidere

Poate cel mai îngrijorător aspect al simptomelor tulburării bipolare la femei este faptul că episoadele depresive ale tulburării bipolare sunt mai proeminente la femei decât la bărbați. Episoadele depresive predomină adesea peste episoadele maniacale la femei. De fapt, femeile cu tulburare bipolară sunt adesea diagnosticate greșit ca având depresie majoră.

Atât mania, cât și depresia au riscuri, dar episoadele depresive ale tulburării bipolare expun oamenii la un risc crescut de sinucidere. Într-adevăr, femeile cu tulburare bipolară au mai multe șanse să încerce să se sinucidă sau să moară prin sinucidere decât bărbații cu tulburare bipolară.

Acesta este unul dintre multele motive pentru care tulburarea bipolară trebuie luată în serios la femei și trebuie să fie diagnosticată corect.

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

15 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

35 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

54 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: