Din cuprinsul articolului
Tiroidita Hashimoto afectează aproximativ 14 milioane de adulți americani în fiecare an. Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimună prin care o defecțiune a sistemului imunitar provoacă inflamarea glandei tiroide. Adesea, persoanele care suferă de această boală pot avea ani de zile fără a prezenta niciun simptom al tiroiditei Hashimoto sau poate să aibă simptome ușoare, dar fără a le lega de o afecțiune tiroidiană.
Tiroidita Hashimoto, cunoscută și sub denumirea de tiroidită limfocitară cronică sau boala Hashimoto, apare atunci când anticorpii și celulele imune dăunează glandei tiroide și scad capacitatea acesteia de a produce hormoni tiroidieni.
Dacă glanda tiroidă nu poate produce suficient hormon tiroidian, va apărea hipotiroidism. De asemenea, glanda tiroidă a unei persoane se poate mări și poate forma gușă.
Deoarece indivizii nu pot prezenta simptome sau simptome ușoare timp de câțiva ani, această boală poate rămâne nediagnosticată până când o persoană fie dezvoltă gușă (glanda tiroidă mărită) fie i se prelevează analize de sânge care dezvăluie teste tiroidiene anormale. Când apar simptome, acestea sunt în general înrădăcinate în niveluri scăzute de hormoni tiroidieni sau având presiunea de la o tiroidă mărită.
Adesea, primul semn al tiroiditei Hashimoto este umflarea nedureroasă a glandei tiroide, adesea denumită gușă. Glanda tiroidă se găsește în partea din față a gâtului, sub laringe. Mărirea (gușa) exercită presiune asupra țesuturilor înconjurătoare, provocând dificultăți de înghițire, dificultăți de respirație și o voce răgușită.
Pe măsură ce tiroidita Hashimoto continuă, aceasta poate provoca hipotiroidism. Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună care afectează fiecare zonă a corpului.
Severitatea simptomelor lui Hashimoto depinde de nivelul deficitului de hormoni tiroidieni.
Unele dintre cele mai comune simptome ale tiroiditei Hashimoto includ următoarele:
Dr.Alexandra Khalid: „Tratamentul, din cauză că boala este una distructivă, presupune exclusiv înlocuirea funcției tiroidiene pierdute, înlocuirea producției de hormon tiroidian. Acest lucru se face prin administrarea de levotiroxină.
Levotiroxina este o substanță folosită de foarte mult timp, un hormon tiroidian sintetic care este extrem de bine tolerat de către pacient. Este un medicament extraordinar de bine tolerat și recomandat pentru pacienții de orice vârstă.
Levotiroxina este singura variantă de tratament și o găsim sub formă de pastile sau de sirop. Prin urmare, orice pacient poate să-și administreze acest tratament, bineînțeles la recomandarea medicului”.
„Este foarte important ca pacientul să înțeleagă că odată ce a pierdut o parte din funcția tiroidiană, ea nu va mai fi preluată de niciun alt organ. De aceea, atunci când începem acest tratament, va fi necesar să îl luăm toată viața.
Sunt foarte rare cazurile în care se mai poate recâștiga puțin din funcția tiroidiană. De exemplu, dacă am dat pacientului tratament și era într-o perioadă extrem de stresantă, suferea de anumite boli sau a trecut prin anumite intervenții, mai poate să recupereze un pic din funcția tiroidiană, dar să scape de tratament complet nu se va întâmpla.
Tratamentul se ia toată viața, trebuie administrat cu regularitate și trebuie să venim la controale periodic pentru a ne asigura că necesarul hormonal este substituit corespunzător”.
Acești pensionari vor încasa de două ori pensia în decembrie. Luna decembrie 2024 vine cu…
Alimente care poate fi consumate după expirare. Oamenii nu trebuie să aștepte pe cineva din…
Campania „Generația HPV-free”, evenimentul de informare și conștientizare a infecției cu HPV, la Breaza. Dr.…
Horoscop RUNE. Numerologul Mihai Voropchievici dezvăluie că, în perioada 15- 17 noiembrie, Scorpionii vor avea…
Dr. Mihaela Bilic a dezvăluit care este alimentul de post la care românii ar trebui…
Vă simțiți mai bine atunci când sunteți în aer liber - chiar dacă este vorba…