Sari la conținut

Simptomele timpurii și adesea ignorate ale cancerului de pancreas, unul dintre cele mai agresive cancere

Cancerul de pancreas este una dintre afecțiunile maligne cele mai dificil de tratat și cu o rată a mortalității extrem de ridicată pentru că, deseori, este diagnosticat în stadii avansate. Este o afecțiune întâlnită mai ales la persoanele vârstnice, conform statisticilor vârsta medie a pacienților diagnosticați cu cancer de pancreas fiind de 72 de ani.

Din păcate, anual, în întreaga lume sunt diagnosticate peste 200,000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rată a mortalității de 98%. Peste 80% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadiul avansat al bolii și doar 15% – 20% sunt eligibili pentru intervenția chirurgicală, la momentul diagnosticului. Chiar și după intervenția chirurgicală, prognosticul pacienților cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar între 10% și 30% dintre cei operați supraviețuiesc 5 ani.

Factorii de risc

Deși cauza exactă a apariției cancerului de pancreas nu este cunoscută, există o serie de factori de risc care cresc riscul de apariție a acestei boli:

  • Fumatul. Șansele de apariție a cancerului de pancreas la fumători sunt de 2-3 ori mai mari decât la nefumători.
  • Vârsta. În aproximativ 70% din cazuri, cancerul de pancreas este diagnosticat la persoane cu vârsta peste 60 de ani.
  • Alimentația bogată în grăsimi. O alimentație bogată în grăsimi și carne poate crește riscul de cancer de pancreas.
  • Pancreatită cronică. Inflamația de durată a pancreasului a fost asociată cu creșterea riscului de apariție a cancerului de pancreas.
  • Diabetul. Atât diabetul de tip 1, (insulino-dependent), cât și cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului) pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas.
  • Antecendentele în familie. Persoanele care au în familie cazuri de cancer de pancreas prezintă un risc mărit de a dezvolta această boală.
  • Expunerea la anumite substanțe chimice. Expunerea la pesticide, coloranți industriali și alte substanțe chimice poate crește șansa de apariție a cancerului de pancreas.

Semne și simptome ale bolii

Majoritatea semnelor și simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adică ele se pot întâlni și în alte boli. De aceea, este deosebit de important ca cei care prezintă următoarele manifestări, să se prezinte imediat la medic:

  • 1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fără semne. 40% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au fost diagnosticați cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-și descoperi boala malignă. Iar oamenii de știință sunt e părere că diabetul este cauzat în unele cazuri de prezența unei tumori în organism care a rămas nedetectată.Desigur, diabetul este o afecțiune destul de comună, mulți dintre diabetici nefiind diagnosticați și cu cancer pancreatic. Totuși, acesta rămâne un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au în istoricul familial această boală.2. Colorarea în galben a ochilor și pielii. Chiar și cea mai mică tumoră pancreatică poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzând instalarea icterului.

    3. Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor și tălpilor. Un efect secundar mai puțin cunoscut al icterului este apariția mâncărimilor în palme și tălpi. Aceasta este o reacție a pielii la bilirubină, substanța galben-maronie din ficat ce provoacă îngălbenirea tegumentelor.

    4. Lipsa poftei de mâncare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacienții implicați într-un studiu italian au raportat o scădere bruscă a apetitului și tendința de a se simți sătui după ce au mâncat foarte puțin.

    5. Modificare a gustului. În același studiu italian, o parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au declarat că și-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin și țigări. În plus, mirosul de cafea și alcool le provocă grețuri.

    6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsură ce radiază către zona dorsală. Disconfortul dispare când te apleci în față.

    7. Vezicula biliară mărită. Blocarea canalului de evacuare a bilei determină acumularea în vezică și prin urmare creșterea în volum a acesteia.

    8. Scaune deschise la culoare, grăsoase, foarte urât mirositoare. Dacă o tumoră pancreatică împiedică pătrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

    9. Scaune negricoase. Pe de altă parte, sângerarea în intestinele superioare cauzează acest simptom.

    10.Pierdere subită și inexplicabilă în greutate
    . Contrar credinței populare, acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului către ficat, ci se întâmplă ca urmare a tulburării activității enzimelor pancreatice.

Tratament

În ultimii 25 de ani, s-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește tratamentul pacienților cu cancer de pancreas, însă la ora actuală exista trei abordări terapeutice majore: intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia.

Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea tumorii, înainte de a se extinde la organele învecinate și reprezintă singurul tratament eficient în cancerul de pancreas. Este posibilă doar în stadiile inițiale ale bolii când foarte puțini pacienți sunt diagnosticați. Pentru stadiile avansate ale bolii, care reprezintă majoritatea situațiilor, rămâne varianta tratamentului bazat pe chimioterapie și/sau radioterapie, care are ca scop încetinirea evoluției bolii și îmbunătățirea calității vieții.

Chimioterapia este o metodă de tratament bazată pe medicamente care opresc înmulțirea celulelor canceroase, în timp ce radioterapia folosește energia radiațiilor X în același scop.

În ultimii 10 ani tratamentul standard pentru cancerul de pancreas avansat s-a bazat pe chimioterapia cu gemcitabină. Chimioterapia, în combinație sau nu cu radioterapia, reprezintă tratamentul standard actual pentru cancerul de pancreas avansat și metastazat.

O nouă terapie

 Brian Boone, medic oncolog in West Virginia, examineaza o noua combinatie de medicamente pentru acest tip de cancer, denumita FOLFIRINOX, care poate imbunatati rezultatele pacientilor a caror tumora este mult prea aproape de un vas de sange pentru a fi indepartata in siguranta.

”De cele mai multe ori, tumorile pancreatice sunt foarte aproape de cateva vase de sange importante, fara de care oamenii nu pot sa traiasca. Solutia este micsorarea tumorii si directionarea ei catre o suprafata rezistenta sau detasabila prin interventie chirurgicala”, spune Boone.

Echipa de cercetatori a analizat 313 de cazuri de cancer pancreatic, toti pacientii fiind tratati cu FOLFIRINOX. Ei au analizat ratele generale de supravietuire ale pacientilor si au evaluat cat de frecvent s-au diminuat tumorile suficient pentru a fi indepartate chirurgical.

FOLFIRINOX a prelungit viata pacientilor si a facut posibila interventia chirurgicala in mai multe cazuri.

Cu toate ca nu a existat un grup de control, a fost suficient ca specialistii sa compare istoricul medical al pacientilor care au urmat tratamentul traditional cu cei care au luat FOLFIRINOX pentru a observa ca exista o diferenta semnificativa.

Mai mult de doua treimi, adica 67,8% dintre cazurile de cancer incluse in studiu, au raspuns suficient de bine la FOLFIRINOX astfel incat sa le poata fi indepartate tumorile complet prin operatie. Fara acest tratament inainte de operatie, mai putini oameni pot beneficia de interventia chirurgicala, iar de cele mai multe ori este necesara si indepartarea unei portiuni a venelor.

In medie, pacientii care au luat FOLFIRINOX au supravietuit cu 22,2 luni mai mult. Fara aceasta combinatie de medicamente, perioada medie de supravietuire este de 12 luni.

In ciuda acestor imbunatatiri, cancerul pancreatic ocupa locul patru in topul celor mai periculoase tipuri de cancer, iar numarul persoanelor care decedeaza din aceasta cauza este in crestere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel