Sari la conținut

Simptomele timpurii „inexplicabile” de cancer în stadiul 0 la care trebuie să fii atent. Nu ignora ACESTE 8 semne!

greseli comune in dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
greseli comune in dieta

Semne precoce de cancer. Un medic a reamintit că cel mai bine este să te consulți cu un profesionist din domeniul sănătății, decât să „stai acasă, să te îngrijorezi” de simptomele pe care le ai.

Există unele simptome de cancer care sunt inexplicabile, dar există lucruri la care ar trebui să fii atent.

Dr. Ranj Singh, un medic britanic, prezentator de televiziune, autor și editorialist cunoscut, a dezvăluit în cadrul unui podcast care sunt câteva dintre „semnele și simptomele timpurii care ne permit să detectăm dacă avem cancer în corpul nostru”.

„Cancerul este un termen de grup pentru peste 200 de afecțiuni diferite și nu există niciun semn de cancer. Dacă există ceva care nu este explicat, despre care ești îngrijorat, vorbește cu cineva”, a spus acesta.

Totuși, medicul a subliniat câteva lucruri potențiale de investigat dacă sunteți îngrijorat.

Semne precoce de cancer. 1. Pierdere în greutate inexplicabilă

Dr. Ranj a spus că dacă „slăbești neintenționat”, atunci acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Celulele canceroase se divid și cresc rapid, ceea ce necesită energie semnificativă.

Pe măsură ce aceste celule folosesc mai multă energie, corpul poate începe să ardă calorii mai repede decât de obicei, ceea ce duce la pierderea neintenționată în greutate.

transpirație
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Semne precoce de cancer. 2. Transpirații nocturne

Transpirațiile nocturne pot fi un semn de cancer, deoarece unele tipuri de cancer, cum ar fi limfoamele, pot declanșa eliberarea anumitor proteine ​​(citokine) care provoacă inflamație sistemică și perturbă reglarea temperaturii corpului, ducând la transpirație excesivă noaptea.

3. Un nodul sau o umflătură nouă

O nouă umflătură sau nodul poate fi un semn de cancer, deoarece poate indica o creștere anormală a celulelor, unde celulele se divid necontrolat, formând o masă. Această masă ar putea fi o tumoare, care poate fi benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă).

Tumorile maligne au capacitatea de a invada țesuturile din jur și de a se răspândi în alte părți ale corpului, ceea ce este o caracteristică cheie a cancerului.

Semne precoce de cancer. 4. Modificări ale pielii

Dr. Ranj a dat un exemplu de „aluniță care se schimbă” sau „o rană sau un ulcer care nu se vindecă”. Modificările cutanate pot fi un semn de cancer, deoarece celulele canceroase pot provoca perturbări în procesele normale de creștere și reparare a celulelor pielii.

De exemplu, creșterea necontrolată a celulelor anormale în cancerele de piele, cum ar fi melanomul, poate duce la modificări vizibile, cum ar fi:

  • noi alunițe,
  • răni care nu se vindecă,
  • pigmentare neobișnuită,
  • alte modificări ale pielii.

Aceste modificări pot reflecta mutații subiacente sau daune cauzate de procese canceroase.

5. Sânge în urină sau în scaun

Sângele în urină sau în scaun poate fi un semn de cancer, deoarece ar putea indica tumori în tractul urinar, vezică urinară, colon sau rect care au început să sângereze.

Aceste tumori pot crește și perturba țesuturile normale sau vasele de sânge, provocând sângerări care pot apărea sub formă de sânge în urină sau scaun.

igiena feminina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semne precoce de cancer. 6. Sângerare vaginală

Dr. Ranj a spus că dacă aveți sângerări vaginale „între menstruații, după sex sau după menopauză”, acesta ar putea fi un semn că ar trebui să vă consultați medicul.

Sângerarea vaginală între menstruații, după sex sau după menopauză poate fi un semn de cancer, deoarece poate indica o creștere anormală sau modificări ale țesuturilor sistemului reproducător, cum ar fi colul uterin, uterul sau endometrul.

Aceste țesuturi anormale, adesea din cauza unor afecțiuni canceroase sau precanceroase, pot perturba vasele de sânge normale sau pot provoca iritații, ducând la sângerări neașteptate.

Semne precoce de cancer. 7. Modificări testiculare

Potrivit dr. Ranj, dacă experimentați modificări testiculare „care sunt noi”, atunci ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie.

Modificările testiculare, cum ar fi umflarea, umflăturile sau duritatea, pot fi un semn de cancer, deoarece cancerul testicular începe adesea cu o creștere anormală, necontrolată a celulelor din testicule.

Aceste modificări sunt rezultatul formării tumorii și alterării structurii și senzației normale a testiculului.

Semne precoce de cancer. 8. Tuse nouă sau persistentă

O tuse nouă sau persistentă poate fi un semn de cancer, în special de cancer pulmonar, deoarece tumorile canceroase din plămâni sau căile respiratorii pot irita țesuturile din jur sau pot bloca căile de aer.

Această iritare sau obstrucție poate declanșa tusea pe măsură ce corpul încearcă să elibereze căile respiratorii.

9. Modificări ale mișcărilor intestinale

Modificările mișcărilor intestinale pot fi un semn al cancerului, în special al cancerului colorectal, deoarece excrescențe precum tumorile de colon sau rect pot obstrucționa sau irita fizic funcționarea normală a intestinelor. Aceste modificări pot interfera cu modul în care deșeurile se deplasează prin sistemul digestiv.

Tumorile pot modifica dimensiunea sau forma scaunului (de exemplu, scaun subțire ca un creion), poate provoca constipație sau diaree sau poate duce la sânge în scaun, toate acestea fiind potențiale semnale roșii pentru cancer.

Este important de remarcat faptul că, de multe ori, experimentați modificări ale mișcărilor intestinale; ar putea fi din cauza unor lucruri precum dieta, infectii sau sindromul colonului iritabil (IBS).

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel