Sari la conținut

Simptomele timpurii ale sclerozei multiple

Scleroza multipla (SM)  este una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (creierul si coloana vertebrala),  fiind  o boala neurologica cu o stare demielinizanta  inflamatorie , cel mai frecvent diagnosticata la adultul tanar de varsta mijlocie.

Persoanele cu scleroza multimpla (SM) au tendinta de a avea primele simptome intre varstele de 20 si 40 de ani. De obicei, acestea se amelioreaza, dar revin dupa o perioada de timp.  Cursul imprevizibil al sclerozei multiple complica procesul de diagnosticare. Este de preferat sa tineti evidenta simptomelor pentru a ajuta medicul sa puna diagnosticul cat mai repede. Majoritatea simptomelor sclerozei multiple pot fi gestionate. Fie ca sunteti pus in fata diagnosticului sau sunteti ingrijorat in legatura cu anumite semne ale afectiunii, este important sa stiti ca boala nu trebuie sa va acapareze viata. Puteti lucra cu doctorul dumneavoastra pentru a trata si gestiona simptomele.

Simptomele timpurii ale sclerozei multiple:

  • Vedere incetosata sau dubla
  • Probleme de gandire
  • Neindemanare sau lipsa de coordonare
  • Pierderea echilibrului
  • Amorteala
  • Furnicaturi
  • Slabiciune intr-un brat sau picior

Nu exista doua persoane care sa manifeste aceleasi simptome ale sclerozei multiple. Este posibil sa aveti un singur simptom si sa treaca o perioada lunga de timp pana sa observati altele. Dar, pentru unele persoane, simptomele se inrautatesc in cateva saptamani sau luni.

Simptomele comune ale sclerozei multiple
:

Senzatii anormale. Persoanele care sufera de scleroza multipla spun ca simt prezenta unor “ace” in corp. De asemenea, acestea prezinta amorteala, senzatie de mancarime, arsuri, junghiuri sau dureri puternice. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu scleroza multipla au aceste simptome. Din fericire, ele pot fi gestionate sau tratate.

Probleme ale vezicii urinare. Aproximativ 8 din 10 oameni au probleme ale vezicii urinare, dar acestea pot fi tratate. Urinarea frecventa si constipatia sunt simptome comune ale afectiunii.

Dificultati ale mersului.
Scleroza multipla poate provoca slabiciune musculara sau spasme, ceea ce face mersul pe jos mult mai dificil. Problemele de echilibru si picioarele amortite ingreuneaza mersul.

Ameteli. Este normal ca persoanele care sufera de scleroza multipla sa se simta ametiti, dar nu vor avea vertij si nu vor avea impresia ca se invarte camera.

Oboseala. Aproximativ 8 din 10 persoane se simt foarte obosite. Sentimentul de oboseala apare, in mod normal, in jurul pranzului si provoaca slabiciune musculara si somnolenta, neavand nicio legatura cu efortul depus.

Spasme musculare. Acestea afecteaza, de obicei, muschii picioarelor. Pentru aproximativ 40% dintre cei afectati, spasmele musculare sunt un simptom timpuriu al bolii. In scleroza multipla progresiva, spasmele musculare afecteaza 6 sin 10 persoane.

Dificultati sexuale. Atat femeile, cat si barbatii afectati de scleroza multipla sunt mai putin receptivi la atingere si au un apetit sexual redus.

Probleme de vorbire. Uneori, scleroza multipla poate cauza pauze in vorbire. In stadiile mai avansate ale bolii, unele persoane dezvolta si probleme de inghitire.

Probleme de gandire. Aproximativ jumtate dintre persoanele cu scleroza multipla au probleme de concentrare. Cu toate acestea,  scleroza multipla nu  afecteaza intelectul, capacitatea de a citi sau de a intelege o conversatie.

Tremuraturi. Tremuraturile pot fi minore, dar, in unele cazuri, pot afecta activitatea de zi cu zi a persoanei afectate.

Probleme de vedere. Vederea ingreunata se afla, in majoritatea cazurilor, printre primele simptome ale bolii. Aceasta afecteaza, de obicei, un singur ochi. Vederea devine neclara, gri sau cu un loc intunecat in centru.

Ce cauzeaza simptomele sclerozei multiple?

Doctorii impart simptomele afectiunii in trei grupuri: primare, secundare si tertiare.

Simptomele primare apar din cauza deteriorarii stratului protector din jurul nervilor coloanei vertebrale sau a creierului. Deteriorarea se numeste demielinizare. Aceasta cauzeaza cicatrici, ceea ce ingreuneaza transmiterea semnalelor de la creier la organism. Procesul poatecauza  probleme ale vezicii urinare sau ale intestinului,  pierderea echilibrului, senzatie de amorteala, paralizie, furnicaturi, tremuraturi, tulburari de vedere sau slabiciune.

Simptomele secundare vin ca un efect al celor primare. Spre exemplu, incapacitatea de a va goli vezica poate cauza o infectie urinara. Medicii specialisti pot trata simptomele secundare, dar scopul este de a le evita prin tratarea celor primare.

Simptomele tertiare
sunt cele sociale, psihologice sau cele legate de locul de munca. In general, acestea se refera la modalitatea in care persoana afectat de scleroza multipla face fata bolii. Experientele difera de la un caz la altul, dar majoritatea oamenilor invata sa isi gestioneze simptomele.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel