Sari la conținut

Simptomele subtile de cancer ovarian pe care NU trebuie le ignori. Avertismentul medicului ginecolog

igiena feminina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Igiena feminina de-a lungul istoriei

Simptomele subtile de cancer. Un ginecolog a împărtășit câteva dintre simptomele subtile ale bolii de care multe femei nu sunt conștiente, dar ar trebui să le cunoască.

Cancerul ovarian este mai frecvent la femeile în vârstă de peste 50 de ani, dar oricine poate face boala și există anumiți factori de risc care pot crește șansele de a o dezvolta, inclusiv fumatul și afecțiuni medicale precum endometrioza, precum și diabetul.

Potrivit experților, cea mai mare problemă cu acest tip de cancer este că, în prezent, mai mult de 75% din cazuri sunt diagnosticate într-o etapă ulterioară, când cancerul s-a răspândit deja în abdomen sau dincolo. Și, în timp ce tratamentele s-au îmbunătățit semnificativ, un diagnostic târziu înseamnă că că ratele de supraviețuire sunt mai mici.

Simptomele subtile de cancer ovarian pe care NU trebuie le ignori

Medicul ginecolog Dr. Susanna Unsworth avertizează în legătură cu simptomele subtile ale cancerului ovarian pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată.

„Multe dintre simptome sunt subtile și nu înseamnă că aveți cancer ovarian. Dar merită să le verificați pentru a exclude, sperăm, orice problemă de bază”, a precizat dr. Unsworth, potrivit The Mirror

Medicul susține că „simptomele cheie” la care trebuie să fiți atenți sunt:

  • balonarea,
  • durerea,
  • simptomele urinare
  • un nodul sau umflarea.

Avertismentul medicului ginecolog

Ea a continuat să explice la ce anume trebuie să fii atent pentru fiecare dintre acestea.

  • Pentru balonare, aceasta este „balonare cu debut nou, balonare care nu se instalează în două până la săptămâni, balonare care se întâmplă frecvent fără un declanșator evident și balonare care nu se rezolvă cu tratamentele obișnuite/modificări dietetice”.
  • În continuare, trebuie să fii atent la „o nouă durere în pelvis, spate sau abdomen inferior care nu se instalează rapid”, potrivit expertului.
  • Și dacă observi că „urinezi mai des sau ai dezvoltat nevoia de a te trezi în timpul nopții pentru a urina” acesta ar putea fi un semn de avertizare.
  • În plus, este posibil să aveți, de asemenea, pierderea poftei de mâncare sau să vă simțiți satul rapid după ce ați mâncat,
  • Iar dacă observați orice nodul sau umflare în abdomenul inferior sau pelvis, dr. Unsworth recomandă să vă consultați imediat medicul de familie, deși ea susține că acest lucru ar fi un „ semn precoce neobișnuit”.

Alte simptome care trebuie urmărite includ indigestie persistentă, schimbarea obiceiului intestinal (fie constipație sau diaree), pierdere inexplicabilă în greutate, oboseală persistentă sau sângerare vaginală anormală.

Cancer ovarian: diagnostic

Aceste simptome pot fi adesea destul de subtile și multe sunt asociate cu alte afecțiuni comune, cum ar fi sindromul de colon iritabil. dacă simptomele sunt noi pentru dvs., sunt diferite de simptomele dvs. obișnuite sau nu răspund la tratamentele dvs. obișnuite, atunci este logic să le verificați.

„Când vă vedeți medicul de familie, discutați despre simptomele pe care le întâmpinați. De asemenea, aș sugera să-i spuneți medicului dumneavoastră de familie că sunteți îngrijorat de cancerul ovarian. Ca medic, îmi este mult mai ușor, dacă știu și de ce vă îngrijorează – în acest fel pot evalua problema pe deplin pentru tine, asigurându-mă că orice s-a făcut a ajutat să răspund la întrebările pe care le-ai avut.

După discutarea simptomelor, medicul dumneavoastră va dori probabil să facă o examinare. Aceasta va include o examinare abdominală și poate include, de asemenea, o examinare vaginală internă, deoarece aceasta este cea mai bună modalitate de a vedea dacă există umflături în jurul ovarelor.

„În cancerul ovarian precoce, de multe ori examinarea va fi de fapt normală, deoarece s-ar putea să nu fie încă nimic de simțit. Prin urmare, medicul dumneavoastră de familie va aranja probabil alte teste pentru dvs., cum ar fi o ecografie pelvină sau un test de sânge Ca125, în căutarea unei proteine cunoscute sub numele de un marker tumoral”, a mai spus dr Unsworth.

Dacă oricare dintre aceste teste ridică orice nivel de îngrijorare, medicul dumneavoastră vă va trimite la un specialist ginecologie pentru a aranja o evaluare suplimentară. Dacă testele sunt normale, probabilitatea de cancer ovarian este extrem de scăzută și alte opțiuni pentru a gestiona simptomele pot fi recomandat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel