Sari la conținut

Simptomele și semnele insuficienței cardiace. Medic: „insuficiența cardiacă este cea mai mortală boală din cardiologie”

bolilor cardiovasculare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
miscarea reduce riscul de boli cardiovasculare

Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Comisiei de Cardiologie, din cadrul Ministerului Sănătății, a fost prezent la conferința „Cardiologie. Știi cât mai are de trăit inima ta?”, organizată de DC News, unde a explicat cât de gravă este insuficiența cardiacă și cât de important este să luam măsuri.

„Insuficiența cardiacă este boala cea mai gravă din cardiologie, fiindcă este consecința tuturor celorlalte boli. Pe de altă parte, insuficiența cardiacă este cea mai mortală boală din cardiologie.

De altfel, pronosticul pacienților cu insuficiența cardiacă netratată este similar cu pronosticul pacienților cu cele mai grave forme de cancer. Din fericire, în ultimii ani au apărut terapii importante pentru insuficiența cardiacă și mă refer atât la tratamentele cu diferite medicamente pe care le avem la dispoziție, cât și la tratamentele cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcție mai bună.

Dintre medicamentele care au apărut noi, sunt acești inhibitori ai co-transportorului 2 de sodiu-glucoză (SGLT2), o medicație care a apărut inițial ca o medicație pentru diabetul zaharat și s-a dovedit că are rol important și în insuficiența cardiacă și a devenit o parte importantă pentru tratementul insuficienței cardiace, atât insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă, cât și insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție pătrată.

Ceea ce e important, și asta încercăm să discutăm acum cu Ministerul Sănătății și cu CNAS, este ca acest tratament să fie disponibil în așa fel încât să poate fi administrat de cardiologi în insuficiența cardiacă, să fie rambursat de către CNAS și ca acest tratament să poată fi administrat în formele precoce, în așa fel încât să nu apară decompensările, spitalizările, complicațiile majore ale insuficienței cardiace.

Am realizat ceva important: Avem această campanie pe care am inițiat-o legată de conștientizarea populației în ceea ce privește simptomele și semnele insuficienței cardiace. Îi mulțumesc maestrului Cotabiță pentru implicarea pe care a avut-o. Ne dorim ca populația să știe cât mai bine simptomele, pentru ca prezentarea la medic să se facă cât mai repede, pentru ca tratamentul să fie inițiat cât mai repede, fiindcă cu cât inițiem tratamentul mai repede în insuficiența cardiacă, cu atât efectele sunt mai bune, spitalizările sunt prevenite și costurile sunt mult mai mici”, a declarat prof. univ. Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Comisia de Cardiologie în Ministerul Sănătății.

Ce este insuficiența cardiacă?

Insuficiența cardiacă – uneori cunoscută sub numele de insuficiență cardiacă congestivă – apare atunci când mușchiul inimii nu pompează sângele așa cum ar trebui. Când se întâmplă acest lucru, sângele deseori revine și lichidul se poate acumula în plămâni, provocând dificultăți de respirație.

Anumite afecțiuni ale inimii, cum ar fi arterele îngustate ale inimii (boala arterelor coronare) sau hipertensiunea arterială, lasă treptat inima prea slabă sau rigidă pentru a umple și pompa sângele în mod corespunzător.

Tratamentul adecvat poate îmbunătăți semnele și simptomele insuficienței cardiace și poate ajuta unii oameni să trăiască mai mult. Schimbările stilului de viață – cum ar fi pierderea în greutate, exercițiile fizice, reducerea cantității de sare (sodiu) din dietă și gestionarea stresului – vă pot îmbunătăți calitatea vieții. Cu toate acestea, insuficiența cardiacă poate pune viața în pericol.

Persoanele cu insuficiență cardiacă pot avea simptome severe, iar unele pot avea nevoie de un transplant de inimă sau de un dispozitiv de asistență ventriculară (VAD).

O modalitate de a preveni insuficiența cardiacă este prevenirea și controlul afecțiunilor care o pot provoca, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea.

Simptome insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă poate fi continuă (cronică) sau poate începe brusc (acută).

Semnele și simptomele insuficienței cardiace pot include:

  • Dificultăți de respirație în timpul activității sau când vă culcați
  • Oboseală și slăbiciune
  • Umflarea picioarelor, gleznelor
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Tuse persistentă sau respirație șuierătoare cu mucus alb sau roz cu tentă de sânge
  • Umflarea zonei abdominale (abdomen)
  • Creștere în greutate foarte rapidă din acumularea de lichid
  • Greață și lipsă de poftă de mâncare
  • Dificultate de concentrare sau scăderea vigilenței
  • Durere în piept dacă insuficiența cardiacă este cauzată de un atac de cord
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel