Sari la conținut

Simptomele și cauzele circulației deficitare în organism. Cele mai bune vitamine pentru a crește fluxul sanguin și circulația sângelui

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Astăzi, ne uităm la simptomele și cauzele circulației deficitare în organism și la modul în care putem remedia acest lucru cu vitamine care îmbunătățesc fluxul sanguin.

Circulația defectuoasă înseamnă fie o lipsă de flux sanguin către anumite părți ale corpului, cum ar fi extremitățile, fie o lipsă de flux sanguin în întregul corp.

În orice caz, nu este o veste bună. Sângele transportă oxigen și substanțe nutritive către fiecare celulă din organism. Acest lucru este necesar pentru ca celulele să funcționeze corect. Sângele duce și deșeurile. Dacă fluxul sanguin este slab, deșeurile se pot acumula în celule, ceea ce afectează și mai mult funcția acestora.

Pe măsură ce îmbătrânim, circulația noastră scade, iar acest lucru poate duce la îmbătrânirea accelerată. Celulele care sunt lipsite de nutriție vitală sunt deteriorate mai ușor de radicalii liberi și, în timp, sistemele organismului încep să se defecteze. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge, deoarece corpul tău nu primește suficient oxigen.

Circulația deficitară este o problemă larg răspândită care nu primește atenția pe care o merită. Această afecțiune poate duce la o varietate de simptome și poate contribui la apariția bolii.

Simptomele circulației deficitare includ:

  • Amorțeală și furnicături în picioare și mâini.
  • Mâinile și picioarele mereu reci.
  • Umflare și acumulare de lichid, cunoscut sub numele de edem.
  • Probleme digestive, cum ar fi crampe, dureri abdominale, diaree, constipație și scaune cu sânge.
  • Memorie slabă, concentrare și gândire confuză.
  • Crampe musculare și dureri articulare în mâini, picioare, picioare și brațe.
  • Epuizare cronică sau oboseală.
  • Vene varicoase la nivelul picioarelor care se agravează.
  • Ulcere ale picioarelor greu de vindecat.
  • Piele decolorată care apare palid, albastru sau violet.

Dimpotrivă, fluxul sanguin îmbunătățit vă poate duce la un nivel cu totul nou de sănătate radiantă! Beneficiile includ:

  • Mai multă energie.
  • Dormi mai bine.
  • Tensiune arterială mai stabilă.
  • O viață sexuală mai bună.
  • O mai bună cunoaștere și concentrare.
  • Îmbunătățirea sănătății inimii.
  • Piele cu aspect tineresc.
  • Performanță crescută la exerciții.
  • Metabolism mai rapid.
  • Detoxifiere îmbunătățită.
  • Digestie mai buna.
  • Risc redus de boli cronice.
  • Semne reduse de îmbătrânire timpurie.

Ce cauzează o circulație proastă a sângelui?

Factorii care provoacă boli cronice dau, de asemenea, naștere la o circulație slabă a sângelui.

Unu. O dietă bogată în alimente procesate, inclusiv zaharuri rafinate și carbohidrați și uleiuri inflamatorii, și săracă în fructe, legume și grăsimi sănătoase din pește și proteine.

Acest tip de alimentație contribuie la o circulație deficitară deoarece:

-Este posibil să vă lipsească nutrienții de care aveți nevoie pentru a produce oxid nitric și pentru a sprijini alte procese pentru circulația sângelui. De exemplu, deficiențele de fier, vitamina B12, acid folic, vitamina C și magneziu pot reduce capacitatea organismului de a produce globule roșii care transportă oxigen.

– Când glicemia crește, dăunează microvaselor și scade capacitatea organismului de a produce oxid nitric.

-Mâncarea inflamatorie declanșează inflamația în organism, care afectează apoi circulația.

– Alegerea alimentară necorespunzătoare duce la obezitate și boli cronice. Obezitatea crește riscul de apariție a venelor varicoase și a problemelor de tensiune arterială.

Doi. Un stil de viață sedentar. Prea mult stat șezut îngustează fluxul sanguin.

Trei. Stresul cronic. Când suntem stresați, fluxul sanguin este direcționat departe de sistemul digestiv și organele interne și spre mușchi pentru a se pregăti pentru „luptă sau fugi”. Stresul cronic contribuie la creșterea zahărului din sânge, creșterea în greutate și starea de spirit mai scăzută – toate acestea pot duce la o circulație proastă.

Patru. Bolile cronice provoacă îngustarea arterelor și reducerea fluxului sanguin. Aceasta include ateroscleroza (acumularea de plăci în vasele de sânge), boala Raynaud (o boală autoimună care afectează degetele de la mâini și de la picioare), diabet și neuropatie (leziuni ale nervilor).

Cinci. Fumatul. Acest obicei interferează cu fluxul sanguin și crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli cardiovasculare.

În continuare, pentru a înțelege cum putem crește circulația, trebuie să înțelegem oxidul nitric.

Oxidul nitric este un vasodilatator sau un compus care relaxează și lărgește arterele și venele.

Celulele endoteliale care căptușesc vasele de sânge produc oxid nitric. Enzimele numite oxid nitric sintază produc oxid nitric din aminoacidul numit l-arginina. Acest proces necesită oxigen și micronutrienți, ambele fiind importante pentru o circulație sănătoasă.

Având o circulație proastă, este dificil pentru celule să producă oxid nitric și aici este problema. Pentru a optimiza circulația, aveți nevoie de niveluri sănătoase de oxid nitric, dar pentru a optimiza producția de oxid nitric, aveți nevoie de o circulație sănătoasă.

Pe lângă sprijinul circulației, oxidul nitric este esențial pentru un sistem imunitar funcțional, transmite semnale nervoase și reduce inflamația.

Micro-vasele din organism, care alcătuiesc 74% din întregul sistem vascular, se bazează pe oxidul nitric pentru a furniza oxigen și nutriție inimii și restului corpului.

Când nu există suficient oxid nitric, circulația scade și are ca rezultat simptomele menționate mai devreme.

Vitamine care îmbunătățesc fluxul sanguin prin creșterea nivelului de oxid nitric.

Folosim cuvântul vitamine pe scară largă pentru a include compuși naturali precum aminoacizii și antioxidanții.

Numărul 7. L-arginina.

După cum s-a menționat anterior, l-arginina este un precursor al oxidului nitric din organism. Când creșteți cantitatea de l-arginină disponibilă pentru celulele care produc oxid nitric, acestea produc mai mult.

Cu toate acestea, l-arginina singură poate să nu fie suficientă pentru a avea efecte susținute în dilatarea vaselor de sânge. După ce împlinești 45 de ani, sistemul tău digestiv are mai greu să transforme l-arginina în oxid nitric.

Deci, doar luarea unui supliment de L-arginina sau consumul de alimente bogate în proteine care conțin L-arginina, cum ar fi peștele, carnea roșie, carnea de pasăre, boabele de soia, cerealele integrale, fasolea și produsele lactate, ar putea să nu aibă un efect prea mare asupra nivelului de oxid nitric. .Soluția este să combinați acest aminoacid cu următorul nutrient.

Numărul 6: L-citrulină.

L-citrulina este un aminoacid neesențial care este transformat eficient în L-arginină în rinichi. Acest lucru îl face o alegere bună de suplimentare pentru creșterea sintezei de oxid nitric în organism.

L-citrulina susține tensiunea arterială sănătoasă, promovează memoria și concentrarea mai clare și vă crește libidoul. Studiile arată că l-citrulina funcționează bine, chiar dacă ai 60, 70, 80 de ani și nu numai.

L-citrulina este un produs secundar al producției de l-arginina și este reciclată înapoi la l-arginina. Studiile arată că atunci când combinați l-arginina și l-citrulina, oxidul nitric este produs mai eficient la o doză mai mică decât dacă ați folosi mai mult din oricare dintre aminoacizi.

Pepenele verde este regele fructelor bogate în citruline. Cuvântul citrulină provine de la „Citrullus”, care este cuvântul latin pentru pepene verde. Alte fructe bogate în citrulină includ pepenele Casaba, castraveții și cantalupul.

Numărul 5. Extract de sfeclă roșie.

Sfecla roșie este o sursă excelentă de nitrați dietetici. Când mănânci alimente bogate în nitrați, bacteriile din salivă le transformă în nitriți, care sunt apoi transformați în oxid nitric. Alte alimente bogate în nitrați includ spanacul, salata verde, morcovii, rucola, varza, usturoiul, broccoli, kale și țelina.

Suplimentarea cu versiuni concentrate ale acestor alimente poate ajuta la îmbunătățirea vasodilatației și a fluxului sanguin. Extractul de sfeclă roșie ajută la creșterea energiei și a rezistenței, în plus, vă poate ajuta să mergeți mai mult și să gândiți mai repede în picioare.

Numărul 4. Vitamina C.

Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută la îmbunătățirea activității oxidului nitric sintazei. Atunci când vitamina C este combinată cu nitrații din dietă, ajută la creșterea biodisponibilității oxidului de azot.

Numărul 3. Fructele de păducel

În medicina tradițională chineză, fructele de păducel sunt unul dintre cele mai frecvent utilizate alimente pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Acest fruct mic, roșu, este plin de antioxidanți care vă ajută să vă deschideți arterele pentru a stimula fluxul sanguin. Nu numai că fructele de păducel pot crește nivelul de oxid nitric, dar vă ajută și corpul să absoarbă semnificativ mai multă citrulină și extract de sfeclă roșie atunci când luați aceste substanțe nutritive împreună.

Numărul 2. Glutation.

Glutationul este o moleculă care ajută la detoxifiere, la repararea celulelor și la funcționarea sistemului imunitar. Acest antioxidant puternic ajută la creșterea nivelului de oxid nitric eliminând radicalii liberi care dăunează moleculelor de oxid nitric. Pentru a menține nivelurile de glutation ridicate pe măsură ce îmbătrânești, consumă multe alimente bogate în sulf, cum ar fi ciuperci, usturoi, ceapă și legume crucifere. Sau suplimentați cu precursori de glutation precum N-acetil-cisteină sau glutamina.

Numărul 1.  Trans-resveratrol.

Trans-resveratrolul este un tip de polifenol care se găsește în struguri, vin roșu și fructe de pădure.

Acest antioxidant ajută la creșterea activității enzimelor care sunt implicate în sinteza oxidului nitric. De asemenea, s-a demonstrat că crește timpul de înjumătățire al oxidului nitric, permițându-i să rămână activ pentru o perioadă mai lungă. Trans-resveratrolul poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și circulației.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel