Din cuprinsul articolului
Apneea în somn. Sindromul de apnee obstructivă, cunoscut și sub denumirea de sindrom de apnee în somn și sindrom de apnee în somn, apare în timpul somnului de noapte.
Acestea sunt episoade de sufocare, care prezintă tulburări fiziopatologice semnificative în oxigenarea sângelui și ritmul inimii, în urma cărora structura normală a somnului este distrusă, iar persoanele care suferă suferă de oboseală și somnolență în timpul zilei, a căror intensitate este proporțională cu severitatea sindromului.
Cum se manifestă apneea în somn și care sunt simptomele
Persoana care suferă de apnee, în timp ce sforăie puternic, încetează brusc să mai respire (apnee) și acest lucru se repetă pe tot parcursul nopții. Episoadele de apnee durează 10 până la 15 secunde sau uneori mai mult. Apare la 4-6% din populație de ambele sexe, dar mai mult la bărbați, după vârsta de 40 de ani.
Cauze și simptome
Apneea în somn poate fi cauzată de:
-
- Ereditate
- Creșterea greutății corporale
- Consumând o cantitate mare de alcool
- Hipertrofia amigdalelor
- Tulburări endocrine și metabolice
- Tulburări ale neuronilor motori
- Malformații ale maxilarului și limbii
- Principalul simptom este sforăitul sever și apneea. Totuși, asta nu înseamnă că cei care sforăie au apnee, deoarece în diagnostic sunt incluși și alți factori.
Cei care suferă de apnee în somn au un somn agitat, se trezesc de multe ori pentru a urina, se trezesc dimineața simțind că nu au dormit suficient, iar acest lucru poate fi însoțit de amețeli sau dureri de cap, potrivit medicilor.
În plus, au oboseală și somnolență în timpul zilei, tulburări de concentrare, memorie și emoții, devin iritabili și experimentează o scădere a dorinței lor sexuale.
Oboseală cronică
Cele mai grave consecințe ale sindromului includ:
- Hipertensiune arteriala
- Reflux gastroesofagian
- Accident vascular cerebral
- Tulburări ale sistemului cardiovascular
- Tulburări psihologice și endocrinologice
- Accidente dar și moarte subită
Persoanele care prezintă 2-3 dintre simptomele menționate mai sus sau mai multe sau suferă de oboseală cronică ar trebui să ia în considerare cazul sindromului de apnee în somn.
Diagnosticul se face cu un studiu al somnului pe măsură ce persoana examinată doarme, într-o zonă special amenajată din spital, sub supravegherea unui tehnolog calificat.
Acolo, pe el sunt amplasate cabluri speciale, pentru a înregistra funcțiile vitale ale creierului, inimii și oxigenării, printre care oximetria, mișcările ochilor și ale peretelui toracic, abdomenului și picioarelor, în timp ce fluxul de aer este în același timp. înregistrate în nas și gură.
În plus, la examinat se efectuează o electroencefalogramă, electromiogramă și electrocardiogramă.