Sari la conținut

Simptomele neobişnuite ale unei boli specifice femeilor pot să apară cu 10 ani înainte de diagnostic

endometrioza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala extrem de dureroase

Femeile care suferă de această afecţiune medicală se pot confrunta cu simptome cronice, dureroase și debilitante, cu impact major asupra vietii sociale, întrucât această boală poate duce la infertilitate.

Este vorba despre endometrioză, o boală ginecologică severă, care afectează la nivel global aproape 10% dintre femei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Această maladie cronică poate afecta femeile de orice vârstă (între 18 si 50 de ani) și se caracterizează prin prezența țesutului uterin anormal (sau a țesutului endometrial) în afara cavității uterine.

Un studiu recent, condus de Universitatea Queensland (UQ), din Australia, sugerează că femeile care suferă de endometrioză pot avea simptome, inclusiv dureri menstruale severe, depresie și dureri de spate, și cu un deceniu înainte de a fi diagnosticate.

Potrivit rezultatelor cercetării publicate în revista „American Journal of Obstetrics and Gynecology” şi citate de 360medical.ro, au fost analizate datele de la 7.606 femei născute între 1973 și 1978, care au fost chestionate cu privire la sănătatea lor la fiecare trei ani, din 2009 până în 2018.

Autorul principal al studiului, dr. Dereje Gete, a declarat că este pentru prima dată când simptomele multiple au fost investigate de un studiu longitudinal. „Constatările noastre arată că femeile diagnosticate cu endometrioză au fost de aproape patru ori mai predispuse să experimenteze dureri menstruale severe decât femeile fără această boală”, a explicat medicul.

Probleme de sănătate mintală și dureri de spate, cele mai neobişnuite simptome

Potrivit acestuia, participantele la studiu a fost de aproape două ori mai predispuse să experimenteze probleme de sănătate mintală și dureri de spate, și de peste o dată și jumătate mai predispuse să prezinte articulații rigide și dureroase.

Alte simptome au inclus afecțiuni intestinale și urinare, oboseală severă, dificultăți de somn, alergii, palpitații cardiace și dureri de cap. Această gamă largă de simptome, a arătat că diagnosticarea a durat în medie între șapte și 11 ani.

Potrivit autorilor studiului, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care sistemul imunitar și inflamația sunt conectate la o gamă largă de simptome, ceea ce ar putea duce la îmbunătățirea tratamentelor.

„Femeile cu endometrioză ar trebui să fie încurajate să își gestioneze proactiv simptomele prin modificări ale stilului de viață, medicamente sau intervenții chirurgicale, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și pentru a preveni alte complicații”, au concluzionat cercetătorii australieni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel