Din cuprinsul articolului
Simptomele neobișnuite ale atacului de cord. Un nou sondaj NHS sugerează că, deși majoritatea oamenilor știu că durerea în piept este un simptom, ei nu sunt conștienți de unele dintre celelalte simptome importante.
Mai puțin de jumătate dintre oameni știau că un alt simptom de atac de cord este transpirația, doar unii au observa și alte semne, care includ senzația de slăbiciune, amețeli sau în general nelinişte.
Ce este un atac de cord?
Dacă aveți un atac de cord, înseamnă că alimentarea cu sânge a inimii a fost blocată, ceea ce o poate duce la lipsa de oxigen, ceea ce poate cauza leziuni musculare grave.
Simptomele atacului de cord pot varia de la o persoană la alta și nu trebuie ignorate dacă credeți că ceva nu este în regulă. Femeile, în special, sunt sfătuite să ia în serios simptomele atacului de cord, deoarece riscul de a face infarct crește după menopauză.
Fundația Britanică a Inimii avertizează că femeile tind să nu recunoască simptomele deoarece cred că este mai degrabă o problemă masculină. De fapt, 30.000 de femei sunt internate în spital în urma unui atac de cord în fiecare an – și ar trebui să aibă grijă de aceleași simptome ca și bărbații.
Profesorul Nick Linker, cardiolog și director clinic național al NHS pentru boli de inimă, a declarat: „Boala cardiovasculară provoacă unul din patru decese în toată țara, așa că este vital ca oamenii să fie conștienți de semnele timpurii ale unui atac de cord”.
„Fiecare moment care trece în timpul unui atac de cord crește afectarea mușchiului inimii și aproape toate leziunile au loc în primele ore, așa că dacă aveți simptome precum o senzație de strângere în piept, alături de transpirație, greață sau sentiment de neliniște, vă rugăm să sunați la 112 pentru a avea cele mai mari șanse de a vă recupera complet”, afirmă medicul cardiolog.
Pacientă: „Simptomele mele de infarct au fost tăcute”
Louise Finan, în vârstă de 60 de ani, a explicat că au existat mai multe simptome de atac de cord, nu doar durere în piept.
„Primul meu atac de cord a avut loc când eram foarte stresat. Am fost în pat cu pneumonie și știam că nu mă simțeam bine, dar nu aveam simptomele tradiționale, cum ar fi durerile în piept”, a spus femeia.
„Din fericire, fiica mea a chemat o ambulanță – paramedicii au văzut că am făcut un atac de cord și m-au dus la spital. Exact în timp ce doctorii mă tratau, am simțit o presiune uriașă pe piept. Am simțit că cineva mi-a pus o placă de beton.
A trebuit să mi se îndepărteze un cheag de sânge și mai târziu am avut un transplant de celule stem. Există atât de multe scenarii cu atacuri de cord, așa că dacă crezi că ceva nu este în regulă, nu ar trebui să ignori niciodată sentimentul”, a mai declarat femeia.
Durere în piept. Aceasta poate fi severă sau minoră, similară cu indigestia.
Senzație de presiune, greutate, strângere sau strângere pe piept.
Durere în alte părți ale corpului. Senzația că durerea se răspândește de la piept la brațe (în special la stânga), maxilar, gât, spate și stomac.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să cereți ajutorul medicilor și să le verificați imediat.
Dr. Charmaine Griffiths, director executiv la British Heart Foundation (BHF), a declarat:
„Fiecare minut contează când cineva are un atac de cord și ar putea fi diferența dintre viață și moarte. Chiar dacă simptomele nu par severe, cum ar fi senzația de strângere sau senzație de senzație în piept – sunați imediat la 999. Un atac de cord este o urgență medicală și o acțiune imediată îți poate salva viața.”
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…