Din cuprinsul articolului
Simptomele menopauzei. Abuzul în toate formele sale este asociat cu rezultate negative asupra sănătății: dar poate abuzul mai recent să agraveze menopauza?
Un studiu al The North American Menopause Society (NAMS) arată că acest lucru ar putea fi posibil.
„În timp ce un istoric de experiențe adverse din copilărie a fost asociat cu raportarea crescută a simptomelor vasomotorii, relațiile dintre abuzul recent și simptomele menopauzei nu au fost explorate pe deplin”, au scris cercetătorii în rezumatul studiului lor.
Simptomele vasomotorii se referă de obicei la transpirații nocturne și bufeuri.
„Obiectivul nostru a fost de a determina dacă există o asociere între simptomele menopauzei și un istoric de abuz (fizic, sexual sau emoțional/verbal) în ultimul an.”
Simptomele menopauzei pot fi mai grave pentru femeile care se confruntă cu abuz verbal, emoțional
Cercetatorii au analizat datele colectate din Chestionarul de sanatate pentru menopauza (MHQ) pe care 3.470 de femei l-au completat in timpul consultatiilor la centrul de sanatate pentru femei de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.
Datele MHQ au fost colectate între 1 ianuarie 2006 și 7 octombrie 2014. Chestionarul a măsurat incidența abuzului, precum și simptomele menopauzei, pe care participantele l-au evaluat pe o scară de la unu la patru: unul fiind simptomele nu a deranjat femeia la toate și patru fiind extrem de deranjante.
Cercetătorii au grupat apoi aceste simptome în șase domenii în funcție de conținut:
- vasomotor,
- somn,
- neurocognitivitate,
- funcția intestinului/vezicii urinare,
- funcție sexuală,
- Funcția generală.
Fumatul, indicele de masă corporală, educația, vârsta și rasa/etnia au fost câteva dintre măsurile suplimentare luate, de asemenea, în considerare.
Legătura dintre menopauză și abuz verbal și emoțional
Dintre aceste femei, rezultatele au arătat că 253 (6,8%) au suferit una sau mai multe forme de abuz în ultimul an, în timp ce 245 de femei (96,8 %) au raportat abuz verbal/emoțional; 34 au raportat abuz fizic (13,4%); și 10 au raportat abuz sexual (3,9 %).
Deși „nu s-a făcut nicio distincție în funcție de vârstă, rasă/etnie sau educație”, cercetătorii au descoperit că femeile care au raportat că au suferit abuzuri în ultimul an au fost un „procent mai mare clasificate ca persoane cu dizabilități de muncă”. Mai mult, prevalența fumatului a fost mai mare la cei care au raportat abuz.
„Am descoperit că cele care au raportat abuz în ultimul an au avut scoruri medii totale la simptomele de menopauză mai mari și scoruri mai mari pentru fiecare dintre simptomele de menopauză identificate, cu excepția bufeurilor și a transpirațiilor nocturne”, a spus dr. Stephanie Faubion, directorul Biroului Clinicii Mayo de Sănătatea Femeii.
„În special, am găsit o corelație puternică cu abuzul verbal și emoțional”, a adăugat aceasta.
Directorul executiv al NAMS, Dr. Wulf Utian, a concluzionat că acest studiu „subliniază necesitatea ca furnizorii de servicii medicale să găsească modalități de a permite și de a încuraja femeile să raporteze abuzul”.