Din cuprinsul articolului
Infectia cu HPV este o infectie virala care determina aparitia unor excrescente pe piele sau pe mucoase, excrescente cunoscute in limbaj popular cu denumirea de negi. Pana in prezent au fost identificate peste 200 de varietati de Papilloma virus uman; unele dintre ele sunt responsabile cu producerea de negi (veruci), altele se asociaza cu anumite tipuri de cancer.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), HPV este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala (BTS). Este atat de comun, incat majoritatea persoanelor active sexual vor contracta o oarecare forma la un moment dat, chiar daca au putini parteneri sexuali.
Infectia cu HPV afecteaza atat barbatii cat si femeile; ambele sexe pot dezvolta, in timp, cancere induse de HPV. Infectia cu HPV este responsabila pentru 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, 90% dintre cazurile de cancer anal, 72% dintre cazurile de cancer orofaringian si de 60-75% dintre cazurile de cancere vulvare, vaginale sau peniene. Daca mentionam verucile genitale, HPV este responsabil pentru aproape toate cazurile existente.
Exista mai mult de 200 de tipuri de HPV. Medicii le clasifica drept oncogene si non-oncogene.
Cel putin 14 tipuri de HPV sunt oncogene, ceea ce inseamna ca pot provoca cancer.
Tipurile non-oncogene nu cauzeaza de obicei probleme grave de sanatate. Un medic se poate referi la tipurile non-oncogene de HPV ca „HPV care cauzeaza negi”, potrivit Medical News Today.
Tipurile de virus cu risc scazut sau non-oncogene cauzeaza rareori leziuni precanceroase, desi pot provoca totusi modificari celulare. Daca in organism raman anumite tipuri de HPV cu risc scazut, acestea pot provoca veruci genitale. Acestea sunt excrescente benigne care se pot dezvolta in jurul organelor genitale sau a anusului.
Aproximativ 40 de tipuri HPV poate infecta zona genitala. Tipurile 6 si 11 de HPV sunt cele mai frecvente cauze ale verucilor genitale, provocand impreuna aproximativ 90% din cazuri.
Unele tipuri de risc scazut pot provoca, de asemenea, cresterea verucilor in gura si gat. Aceasta afectiune se numeste papilomatoza respiratorie recurenta si este mai frecventa la copii decat la adulti. „Papilom” este un alt nume pentru „negi”.
Aceste excrescente sunt adesea benigne, dar pot provoca obstructii severe ale cailor respiratorii si complicatii. In cazuri extrem de rare, acesti negi devin cancerosi.
Tipurile de HPV cu risc mare pot provoca mai multe tipuri de cancer, daca sistemul imunitar nu elimina infectia.
Cercetarile sugereaza ca tipurile de HPV 16 si 18 cauzeaza 70% dintre cazurile de cancer de col uterin si leziuni precanceroase de col uterin. Un mic studiu din 2021 a demonstrat ca un pic mai putin de jumatate dintre participantii cu HPV aveau tipul 16.
In stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate sa nu provoace simptome. Daca apar simptome, acestea includ de obicei:
Dupa cum am vazut, de cele mai multe ori organismul este capabil sa elimine singur infectia cu HPV, inainte de aparitia verucilor. De aceea, cand e vorba despre HPV, simptome sunt rareori prezente. Totusi, in unele cazuri, acestea vegetatiile isi fac aparitia, cu aspect si localizare diferite in functie de tipul de HPV implicat.
Verucile genitale au un aspect aplatizat, cu aspect conopidiform. La femei, aceste papiloame genitale sunt localizate in principal la nivelul vulvei, dar pot aparea si in zona anusului, a cervixului si pe peretii vaginului, potrivit Mayo Clinic.
Verucile comune au aspectul unor denivelari cu suprafata aspra, cel mai adesea localizate pe maini si degete. De cele mai multe ori pacientii se plang doar de aspectul inestetic, dar localizarea face ca verucile comune sa fie susceptibile la ranire si sangerare, putand deveni dureroase.
Acest tip de negi sunt doar putin reliefati,cu suprafata plana. Pot aparea in orice zona a corpului, dar statistic vorbind, la copii sunt mai frecventi pe fata, la barbati apar in zona barbii, iar la femei pe picioare.
Verucile plantare au un aspect caracteristic: sunt dure, cu aspect granular si se localizeaza intotdeauna in zona calcaielor sau la baza degetului mare de la picior. Din cauza acestor localizari, sunt dureroase si incomode, astfel ca se solicita frecvent indepartarea lor chirurgicala sau prin alte metode.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…