Sari la conținut

Simptomele incipiente ale cancerului de plămâni. Medic: Niciodată durerea de umăr nu trebuie tratată ca o banalitate

Sursă foto: pixabay

Cancer la plămâni simptome. Este cel mai mare ucigaş dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire. Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie, atrag atenţia medicii.

Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze.

Cancer la plămâni simptome

Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la consult dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

  •     tuse;
  •     spută cu sânge;
  •     dispnee;
  •     durere;
  •     pneumonii sau bronşite repetate;
  •     oboseală;
  •     lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;
  •     răguşeală;
  •     transpiraţii ale feţei şi gâtului.

Durerea de umăr, un simptom ce trebuie investigat

”Durerea de umăr poate apărea chiar de la un cancer toracal, un cancer pulmonar care poate să afecteze pleura și în momentul în care afectează pleura pacientul poate să acuze o durere pe partea respectivă și toată lumea să o dezvolte și să o trateze ca pe o banală durere articulară și periarticulară, dar ea să fie de fapt semnalul unei patalogii extrem de grave. Deci, niciodată durerea de umăr nu trebuie tratată ca o banalitate,” atenționează prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica, medic specialist în balneologie, medicină fizică și recuperare medicală.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel