Din cuprinsul articolului
De obicei, infecția nu afișează semnale roșii reale până când provoacă suficiente leziuni pentru a provoca boala hepatică. Virusul transmis prin sânge – supranumit „ucigaș tăcut” – progresează adesea atât de încet, încât poate trece în mare parte neobservat timp de zeci de ani.
Peste 150 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea avea hepatita C extrem de infecțioasă fără să știe, dar, din fericire, poate fi de obicei vindecată.
Virusul transmis prin sânge – supranumit „ucigaș tăcut” – progresează adesea atât de încet încât poate trece în mare parte neobservat timp de zeci de ani.
De obicei, infecția nu prezintă simptome până când virusul provoacă leziuni suficiente pentru a provoca boala hepatică. Simptomele pot include oboseală și dificultăți de concentrare, virusul fiind, de asemenea, legat de boli cardiovasculare, probleme de sănătate mintală, boli de rinichi și dureri musculo-scheletice.
Medicamentele antivirale eficiente pot vindeca mai mult de 95% dintre oameni cu efecte secundare minime, ceea ce înseamnă că pot fi eliminate.
Dar, cu tratamente moderne, este de obicei posibil să o vindeci, majoritatea urmând să se bucure de o speranță de viață normală. Te poți infecta dacă intri în contact cu sângele unei persoane infectate.
Mulți oameni au hepatită C fără să-și dea seama, deoarece nu există simptome reale până când ficatul este afectat semnificativ.
Și când în cele din urmă apar semnale roșii, acestea pot fi confundate cu o altă afecțiune. Potrivit NHS, simptomele pot include:
În timp ce cele de mai sus acționează ca un bun marker, singura modalitate de a ști cu siguranță dacă aceste simptome sunt cauzate de hepatita C este testarea.
Hepatita C poate fi o boală de scurtă durată, dar pentru majoritatea oamenilor, infecția acută duce la infecție cronică, susțin Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
De obicei, virusul se răspândește prin contact sânge cu sânge. Unele moduri în care infecția se poate răspândi includ:
În Marea Britanie, cele mai multe infecții cu hepatita C apar la persoanele care își injectează droguri sau le-au injectat în trecut. Cifrele arată că aproximativ jumătate dintre cei care se injectează droguri au fost infectați cu virusul, relatează The Lancet.
Confirmarea infecției cu virusul hepatitic C se face printr-un test de sânge, testul de depistare a anticorpilor anti-VHC.
Un rezultat pozitiv înseamnă că persoana a fost expusă la virus, însă testul nu permite distincţia dintre o infecţie curentă şi o infecţie în antecedente.
Pentru a confirma infecția cu VHC, medicul recomandă efectuarea unui test pentru evaluarea încărcăturii virale VHC, pentru a verifica dacă există replicare (multiplicare) virală.
Determinarea viremiei este utilă atât în urmărirea progresiei bolii, cât și în evaluarea eficienţei terapiei antivirale.
În etapa a treia se poate efectua un test pentru detecția genotipului de virus hepatitic C. Testul este posibil numai în cazul existenţei unei viremii C > 500 UI/mL. Pe baza analizei filogenetice a secvenţei genomice tulpinile VHC sunt clasificate în 7 genotipuri distincte (VHC 1-7), enumerate în ordinea prevalenței:
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…