Categories: Stil de viaţă

Simptomele complexului de inferioritate. Cauzele care duc la apariția acestui simptom. Cum îl putem trata?

Cu toții avem un sentiment general de pozitivitate sau negativitate în noi. Mulți dintre noi suntem destul de pozitivi cu privire la evenimentele generale care au loc în viața noastră, în timp ce unii dintre noi nu simțim același lucru despre situații similare. În mod similar, mulți dintre noi considerăm că suntem mai buni decât alții în anumite aspecte, deși este posibil să nu fie neapărat complet adevărat. Pe de altă parte, unii dintre noi se simt uneori inferiori altora, rezultând ceea ce este cunoscut ca un complex de inferioritate.

În acest articol, vom vorbi despre simptomele complexului de inferioritate, cauzele și sfaturile cu privire la modul de gestionare a acestei probleme.

Dar mai întâi, să aruncăm o scurtă privire la ce este un complex de inferioritate.

Definiția complexului de inferioritate:

Un complex de inferioritate este definit ca un sentiment nerealist de inadecvare generalizată cauzată de inferioritatea reală și presupusă într-o sferă, uneori marcată de un comportament agresiv în compensare.

În termeni simpli, persoanele cu această afecțiune se simt incapabile să efectueze anumite acte, chiar dacă pot fi complet capabile să o facă. Dar simptomele complexului de inferioritate se extind dincolo de doar un sentiment generalizat de inadecvare și se extind la sentimentele de retragere socială, sensibilitate extremă și comportament de căutare a atenției.

Cauzele complexului de inferioritate:

Este destul de obișnuit să te simți inferior multor persoane, chiar și fraților și prietenilor. Acest lucru este de obicei un rezultat al agresiunii sau al faptului că vi se amintește în permanență de limitările dvs. Este un amestec de abuz fizic, abuz mental și chiar abuz emoțional care are ca rezultat un complex de inferioritate.

Simptome complexe de inferioritate:

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale indivizilor care au un complex de inferioritate este sentimentul de a fi retras din societate. De multe ori, acești oameni simt că nu sunt demni de prietenii cu legături sociale, deoarece simt că toată lumea din jurul lor este mult mai bună decât sunt. Aproape tot timpul, acest lucru este rareori adevărat.

Pe lângă faptul că se simt retrași din punct de vedere social, indivizii care au un complex de inferioritate încearcă deseori să depășească performanța celorlalți indivizi pentru a se simți mai bine cu ei înșiși și pentru a se simți acceptați social. Cu toate acestea, când nu reușesc în încercările lor, pot începe să-i denigreze pe ceilalți pentru a se simți mai bine cu ei înșiși. Acesta este opusul sentimentului lor de retragere socială și, uneori, comportamentul lor poate fi interpretat ca nepoliticos și arogant.

Un alt simptom al complexului de inferioritate este învinovățirea constantă a „universului” pentru toate problemele lor. De multe ori, lipsa lor de succes în orice efort se poate datora eforturilor insuficiente și ineficiente. În loc să accepte acest lucru ca fiind o cauză probabilă a eșecului, încep să dea vina pe toți cei din jur, chiar și noroc și prieteni. Cu alte cuvinte, universul din jurul lor este motivul pentru care au eșuat și nu propria lor lipsă de efort.

Acei indivizi care au un complex de inferioritate pot considera succesul altei persoane (care se datorează de obicei propriei lor munci) ca fiind complet bazat pe noroc, mai degrabă decât datorită propriilor eforturi. Nu reușesc să recunoască faptul că acea persoană care a reușit se detorează muncii.

Comportamentul care caută atenția este un simptom comun al complexului de inferioritate. Când se află într-un loc public, cei cu un comportament complex de inferioritate vor începe să facă tot posibilul pentru a căuta atenția celorlalți. Acest lucru se poate întâmpla doar prin a fi excesiv de prietenos sau poate fi chiar mai agresiv, parând nefericit și chiar începând să lupte cu cineva.

În cele din urmă, persoanele care au complexe de inferioritate pot fi uneori critice cu privire la orice feedback pe care îl primesc. Acest lucru funcționează în ambele moduri. Aceasta înseamnă că, dacă ar fi lăudați pentru munca lor, ar fi critici și ar crede că ar fi făcut pentru un motiv ulterior și nu este niciodată criticat, ar începe să se apere excesiv.

Sfaturi pentru tratarea complexului de inferioritate:

Tratarea unui complex de inferioritate necesită pătrunderea în psihologia complexă implicată în dezvoltarea acestuia. Fiecare aspect al complexului trebuie studiat și trebuie luate măsuri pentru a le viza.

Gandire pozitiva:

Gândirea pozitivă are numeroase beneficii nu numai pentru psihologie, ci și pentru sănătatea fizică. O atitudine mentală pozitivă poate fi dezvoltată de-a lungul unei perioade de timp prin ascultarea vorbitorilor de inspirație, citirea cărților despre gândirea pozitivă sau doar prin a fi în preajma oamenilor care au o atitudine pozitivă față de viață.

Pentru a depăși eficient un complex de inferioritate, este important ca individul să accepte că suferă de problemă. Negarea este cel mai grav obstacol în calea progresului.

Evitați persoanele care vă fac să vă simțiți inferior:

Există unii oameni care pot instiga emoțiile și sentimentele pe care le trăiesc dacă suferiți de un complex de inferioritate. Dacă identificați astfel de persoane, încercați din răsputeri să stați departe de ele cât mai mult posibil. Din păcate, există chiar și membri apropiați ai familiei care uneori se ocupă și îi deranjează direct pe cei cu un complex de inferioritate.

Ori de câte ori este posibil, evitarea este o strategie bună.

Găsiți binele în oameni:

Nu este întotdeauna necesar să te compari cu ceilalți și să-i pui jos doar pentru că te simți inferior. În schimb, concentrează-te asupra binelui din oameni. Ce te face atât de special? Amintiți-vă că și voi sunteți la fel și nu diferiți de ceilalți. În loc să-i tratezi ca inferiori, împrietenește-te cu ei și devii o parte din viața lor.

Pentru a găsi binele în oameni, este important pentru tine să recunoști cum te simți inferior lor. Notați punctele pe care le considerați importante atunci când vă confruntați cu un complex de inferioritate. De exemplu, unii oameni au simptome ale unui complex de inferioritate atunci când sunt în compania unor persoane atractive fizic sau a unor persoane foarte bogate. În mod similar, există unii care se simt inferiori atunci când alte persoane din cameră sunt mai inteligente și au numeroase calificări. Amintiți-vă că aveți multe calități care sunt mai bune decât acei indivizi și compararea calităților voastre cu calitățile lor specifice este ca și compararea merelor și portocalelor. Pur și simplu nu funcționează.

Un complex de inferioritate poate fi o condiție destul de supărătoare. Poate distruge relațiile și poate fi epuizant emoțional. Unii pași simpli pot ajuta la depășirea problemei într-un mod ușor și eficient.

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

4 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

34 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: