Simptomele chisturilor ovariene. Dacă un chist rupt este lăsat netratat, poate provoca complicații care pun viața în pericol.

Ovarele fac parte din sistemul reproductiv al femeii. Ovarele secretă doi hormoni vitali – estrogen și progesteron. Ovarele sunt ovale și de dimensiunea aproximativă a unui strugure mare. Sunt situate pe fiecare parte a uterului și sunt atașate de trompele uterine. Ocazional, se va dezvolta un chist pe ovare. Chisturile sunt saci plini de lichid care sunt de obicei nedureroase și nu provoacă simptome. Cu toate acestea, dacă devin mari, chisturile ovariene pot provoca crampe abdominale și dureri, împreună cu menstruații abundente. Aici analizăm diferitele tipuri și simptome de chisturi ovariene.

Tipuri de chisturi ovariene

Există mai multe tipuri diferite de chisturi ovariene. Cele mai multe chisturi sunt denumite chisturi funcționale și sunt legate de menstruație. În plus, există trei tipuri de chisturi care nu au legătură cu ciclul menstrual, denumite chisturi nefuncționale.

Chisturi funcționale

Ovarele tale cresc de obicei foliculi (structuri asemănătoare chisturilor) pe tot parcursul ciclului menstrual. Acești foliculi produc progesteron și estrogen și unul va elibera un ou în timpul ovulației. Dacă un folicul continuă să crească, este considerat un chist funcțional. Chisturile foliculare împreună cu chisturile corpului galben sunt cele două varietăți de chisturi funcționale.

Chisturi foliculare

Chisturile foliculare apar atunci când un ovul nu se eliberează din folicul. În schimb, foliculul continuă să crească. Aceste chisturi sunt umplute cu lichid limpede și pot deveni destul de mari, până la patru inci în diametru. De obicei, chisturile foliculare dispar de la sine în câteva săptămâni și nu necesită intervenție medicală.

Chisturi din corpul luteal

Când un ovul este eliberat, acesta începe să producă hormoni (estrogen și progesteron) pentru a crește șansele de concepție. În acest moment, foliculul este denumit corpus galben. Dacă lichidul umple corpul galben, se poate dezvolta un chist.

Chisturi nefuncționale

Un chist nefuncțional nu are legătură cu ciclul menstrual. Aceste chisturi pot deveni mari și chiar pot face ca ovarul să iasă din poziția inițială. Acest lucru poate provoca torsiune ovariană, care este răsucirea dureroasă a unui ovar. Torsiunea ovariană poate încetini sau chiar opri fluxul de sânge către ovar. Să aruncăm o privire la cele trei tipuri de chisturi nefuncționale.

  • Cistadenoamele – Cistadenoamele sunt excrescențe necanceroase care se dezvoltă pe suprafața unui ovar.
  • Chisturile dermoide – Chisturile dermoide sunt excrescențe asemănătoare sacurilor care se dezvoltă pe ovare. Ele pot conține grăsime, păr sau alte țesuturi.
  • Endometrioamele – Endometrioamele apar atunci când țesuturile care cresc de obicei în interiorul uterului încep să crească în afara uterului și se atașează de ovare, creând un chist.

Factori de risc pentru chisturile ovariene

Există anumiți factori care vă pot crește riscul de a dezvolta chisturi ovariene. Acestea includ:

  • Endometrioza
  • Probleme hormonale
  • Infecții pelvine
  • Sarcina
  • Chisturi ovariene anterioare

Ce este sindromul ovarului polichistic?

Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune care determină dezvoltarea abundenței de chisturi mici pe ovare, care determină creșterea ovarului.

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) modifică nivelul hormonilor femeii și crește testosteronul.

PCOS provoacă o multitudine de simptome, inclusiv un risc crescut de infertilitate, boli de inimă și diabet.

Simptomele chistului ovarian

Uneori, chisturile ovariene nu provoacă simptome vizibile. Dacă chistul crește în dimensiune, poate provoca simptome, inclusiv:

  • Balonare
  • Sensibilitatea sânilor
  • Dureri lombare
  • Greaţă
  • Durere în coapse
  • Mișcări intestinale dureroase
  • Relații sexuale dureroase
  • Dureri pelvine
  • Vărsături

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome severe, căutați imediat ajutor medical, deoarece acestea pot fi un semn de torsiune ovariană sau un chist ovarian rupt:

  • Ameţeală
  • Leșin
  • Febră
  • Respirație rapidă
  • Durere pelvină severă
Sursă foto: pixabay

Complicații potențiale ale chisturilor ovariene

În mod normal, chisturile ovariene sunt benigne și se vor rezolva fără niciun tratament. În mod normal, nu aveți niciun simptom cu un chist ovarian. Mai jos sunt câteva posibile complicații ale chisturilor ovariene.

  • Torsiunea ovariană – Dacă chistul devine mare, acesta poate determina o mișcare sau răsucire a ovarului, ceea ce duce la durere intensă. În plus, fluxul de sânge către ovar poate fi diminuat, ducând la deteriorarea ovarului.
  • Chisturi rupte – Dacă un chist se rupe, acesta poate provoca dureri extreme împreună cu sângerare internă. Acest lucru vă poate crește riscul de a dezvolta o infecție. Dacă un chist rupt este lăsat netratat, poate provoca complicații care pun viața în pericol.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

10 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

40 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: