Simptomele care anunță că glanda tiroidă a devenit canceroasă

Simptomele care spun că glanda tiroidă a devenit canceroasă. Bolile legate de tiroidă sunt răspândite în întreaga lume. Majoritatea acestor boli sunt benigne și nu reprezintă o amenințare.

Bolile maligne ale tiroidei pot apărea în aproximativ 5% din cazuri. Acestea se manifestă de obicei ca hipertrofie a tiroidei.

Există mai multe forme de cancer tiroidian. Carcinomul papilar tiroidian este cel mai frecvent dintre toate. Carcinomul folicular, carcinomul medular, carcinomul anaplazic, limfomul și alte tipuri de cancer sunt exemple de alte tipuri de cancer.

Simptomele cancerului tiroidian

Un simptom tipic al cancerului tiroidian este umflarea gâtului. De obicei, pot exista doar o umflare sau mai multe. Poate fi conectat la expansiunea nodurilor gâtului. Pacientul poate avea:

  • creștere în greutate,
  • scăderea apetitului,
  • scăderea transpirației,
  • sensibilitate la frig și alte simptome de hipotiroidism asociate.

Poate exista un istoric familial de umflare sau malignitate a tiroidei. Ar putea exista un istoric de expunere la radiații sau radioterapie în timpul copilăriei. O mărire de lungă durată a tiroidei poate începe ocazional să crească rapid.

  • Dificultăți de respirație sau de înghițire pot rezulta din traheea sau conducta alimentară strânsă în cazurile de umflături foarte mari sau malignitate avansată.
  • Răgușeala vocală este adesea un alt simptom.

În urma unei traumatisme minore sau a unei insulte, pacientul poate experimenta disconfort osos sau o fractură dacă cancerul tiroidian a migrat în zone îndepărtate, cum ar fi osul.

Cancerul tiroidian: cauze și diagnostic

În funcție de tipul de cancer, există mai multe cauze. Expunerea la radiații în timpul copilăriei, antecedentele familiale de cancer tiroidian și mutațiile genetice specifice sunt legate de carcinomul papilar. 25% din cazurile de carcinom medular pot fi familiale.

Anumite mutații genetice care sunt moștenite de familie sunt prezente în aceste circumstanțe. Regiunile cu deficit de iod sunt mai susceptibile de a vedea limfom și cancer folicular. Cancerul anaplazic este rezultatul unor umflături persistente ale tiroidei.

Cancerele tiroidiene sunt mai frecvente la femei și, în special, la cele cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani.

Pacienții cu cancer tiroidian trebuie să aibă o evaluare clinică cuprinzătoare. Se remarcă dimensiunea și extinderea umflăturii. Folosind un endoscop, se înregistrează și starea corzilor vocale, deoarece bolile care afectează nervii care le alimentează pot avea un impact asupra lor.

Există teste pentru funcția tiroidiană. T3, T4 și TSH sunt câteva dintre acestea. Este esențială o examinare cu ultrasonografia gâtului. Ajută la observarea tipului și gradului edemului. De asemenea, ajută la determinarea dacă tiroida în sine are câțiva noduli mici sau măriri în ganglionii limfatici. Din mărirea tiroidei se efectuează citologia prin aspirație cu ac fin (FNAC).

La microscop, diapozitivele create prin acest proces sunt examinate pentru a determina tipurile de celule canceroase prezente. FNAC direct produce frecvent rezultate inexacte. În aceste situații se folosește FNAC ghidat cu ecografie. O scanare CT a gâtului și toracelui poate fi, de asemenea, necesară dacă mărirea tiroidei este mare, se extinde până la piept sau stoarce traheea și alimentele. O PET sau scanarea osoasă poate fi, de asemenea, efectuată dacă se crede că cancerul a progresat în alte locații.

Tratamentul cancerului tiroidian

Tratamentul cancerului tiroidian depinde de o serie de variabile. Acestea includ dimensiunea leziunii, vârsta, sexul și dacă au existat sau nu tumori la distanță sau a ganglionilor limfatici.

În majoritatea circumstanțelor, intervenția chirurgicală este cursul preferat de tratament. Fiecare pacient primește un tratament personalizat. Pentru îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide poate fi necesară o hemi-tiroidectomie sau o tiroidectomie întreagă.

Doar jumătate din glanda de pe partea afectată este îndepărtată în timpul unei hemi-tiroidectomie. Glanda tiroidă este îndepărtată în întregime în timpul unei tiroidectomie totale.

În plus față de glanda tiroidă, poate fi necesară îndepărtarea ganglionilor limfatici ai gâtului. Dacă ganglionii limfatici din torace sunt și ei afectați, ei sunt, de asemenea, îndepărtați.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

o oră ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

2 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

3 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

3 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

3 ore ago

Citeste si: