Din cuprinsul articolului
Pancreasul este un mic organ situat între coloana vertebrală și intestine, care produce enzime pentru a ajuta la digerarea alimentelor și hormoni precum insulina, care ajută la reglarea glicemiei.
Cancerul pancreatic apare atunci când celulele sănătoase din pancreas încetează să mai funcționeze corect și cresc necontrolat, formând o tumoare.
Deoarece pancreasul este adânc în interiorul corpului, cancerul pancreatic nu este ușor de detectat. Boala crește sau se răspândește adesea nedetectată, cu puține semne de avertizare. Din nefericire, cancerul pancreatic este adesea descoperit abia după ce s-a răspândit în afara pancreasului, la organele din apropiere.
Este important să cunoașteți simptomele cancerului pancreatic și, dacă acestea apar, să le luați în serios. Simptomele cancerului pancreatic pe care nu trebuie să le ignorați includ:
Prognosticul pentru cancerul pancreatic se îmbunătățește considerabil atunci când boala este depistată în stadii incipiente, tratabile. Nu ignorați simptomele mai vagi ale bolii. Dacă „nu vă simțiți bine” mai mult de o săptămână sau două și nu este legat de o cauză evidentă, consultați-vă medicul.
Aproximativ 64.050 de americani vor fi diagnosticați în acest an cu cancer pancreatic, potrivit Societății Americane de Cancer. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer pancreatic au vârsta de 65 de ani sau mai mult.
Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, numit adenocarcinom, începe în celulele care căptușesc pancreasul. Un tip mai puțin frecvent, numit tumori neuroendocrine ale pancreasului, reprezintă aproximativ 2 la sută din cancerele pancreatice, dar are un prognostic mai bun.
Tratamentul pentru cancerul pancreatic este determinat de tipul și stadiul cancerului și poate include o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, chimioterapie sau radiații.
Persoanele care se confruntă cu o inflamație cronică a pancreasului (pancreatită), care fumează, care sunt obeze sau diabetice sau care au un istoric familial de cancer pancreatic sau chisturi, pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…