Din cuprinsul articolului
Simptomele cancerului de piele. Organizația Mondială a Sănătății deține în continuare aceleași statistici îngrijorătoare: unul din 3 cancere diagnosticate de medici este situat la nivelul pielii. Cu toate acestea, există multe persoane care nu consideră periculoase leziunile persistente de la nivelul tegumentului și nu le dau importanță. Trec luni, uneori chiar ani, înainte de prezentarea la dermatolog.
“Recent, am avut 6 cazuri de melanom malign într-o singură săptămână, ceea ce este foarte, foarte mult. Erau tumori la vedere. Un caz era un melanom dezvoltat la nivelul genunchiului: pacientul îl vedea în fiecare zi cum creștea, de 3 ani se dezvolta și nu s-a dus la doctor pentru că leziunea nu durea, nu dădea niciun fel de senzație specială de alertă. Întâlnesc adesea genul acesta de caz. La fel se întâmplă și în cazul carcinomul bazocelular care este cea mai frecventă tumoră de piele. Boala se poate vindeca, dar ignorată, mutilează: există oameni care stau cu o leziune malignă, pe nas, de exemplu și ajung la doctor abia când aripa nasului a fost perforată și se vede clar că este distrusă sau când buza este tracționată de o tumoră care se vede și se dezvoltă în vecinătate”, descrie experiența sa medicală dermatologul Mihaela Leventer.
Doctorii se confruntă în continuare cu multe prejudecăți legate de cancerul de piele și cu o convingere periculoasă că afecțiunile pielii nu sunt cu adevărat grave. Există încă situații în care o aluniță neglijată se transformă într-un melanom cu metastaze, iar pacienții amână vizita la specialist.
“Controlul sănătății pielii nu trebuie făcut doar dacă ai leziuni care cresc dramatic, ci și dacă sunt modificări noi, apărute recent, datează de o lună și nu s-au vindecat. Dermatologul este în serviciul pacientului și poate să spună: e o leziune benignă, nu are niciun fel de risc. Poate fi, de exemplu, o înțepătură de insectă, poate fi o foliculită, o banală viroză cutanată, cum sunt papiloamele. Și da, poate fi ceva ciudat și e mai bine să verific la laborator. Sau suspectez o leziune cu potențial malign și este mai bine să verificăm despre ce este vorba ca să știm ce avem de făcut în continuare”, recomandă dr. Leventer.
Orice aluniță suspectă sau leziune care nu trece ar trebui investigată cu ajutorul biopsiei. Doar așa medicii pot pune diagnosticul precis și pot oferi pacienților șanse reale de vindecare.
“Alunițele denumite medical NEVI sunt considerate periculoase, cu potențial de transformare într-un melanom, dacă au dimensiuni de peste 6 mm, cresc rapid, își schimbă culoarea sau conturul și au un aspect particular, de multe ori diferit de celelalte alunițe de pe tegumentul aceleiași persoane. Deoarece semnele de alarmă sunt de cele mai multe ori discrete și greu de interpretat de către un neavizat, cel mai bine este ca periodic fiecare persoană să-și controleze pielea la specialistul dermatolog” adaugă dermatologul.
Există și situații în care pacienții ajung la medic și primesc un diagnostic neclar, lucru care ar trebui să-i alerteze și să solicite o a doua opinie medicală.
“De exemplu, un diagnostic vag este cel de nev atipic, adică aluniță activă. Aici se pune problema dacă este doar o aluniță sau dacă este chiar un melanom incipient sau în evoluție, situație în care examenul histopatologic este vital. Scoaterea unei alunițe nu înseamnă un risc pentru pacient, fie ea benignă sau chiar malignă. Scoaterea unei alunițe trebuie urmată obligatoriu de analiza de laborator care să ne dea datele despre structura în interiorul pielii”, este de părere dr. Leventer.
În aceste condiții, autoexaminarea pielii este un gest obligatoriu și trebuie însoțit de vizita anuală la dermatolog.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…