Din cuprinsul articolului
Cancerul colorectal se dezvoltă atunci când celulele maligne, sau canceroase, se formează în colon sau în rect. Celulele obișnuite pot avea o creștere anormală, fapt ce duce la apariția polipilor. Unele tipuri de polipi pot evolua în cancer pe parcursul mai multor ani, însă nu toate tipurile de polipi se transforma in cancer.
Stilul de viață, de asemenea, are o influență substanțială în dezvoltarea cancerului colorectal. Alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice și obezitatea pot declanșa formarea acestor polipi care, în timp, se pot transforma în cancer.
Radu Zamfir, chirurg, a vorbit la Antena 3 despre cancerul colorectal, cauzele acestuia și primele semnale de alarmă ale organismului.
Cauze cancer colorectal
Printre cele mai importante cauze ale acestui tip de cancer sunt polipii. Orice cancer, porneşte de la polipi. Putem să mai luăm în calcul şi bolile inflamatorii ale intestinului, precum boala Crohn, alimentaţia proastă, bogată în carne roşie şi afumături. Sportul îl putem enumera ca un factor de protecţie, în timp ce o obezitatea agravează.
Nu în ultimul rând, există şi cancerul la rudele de gradul I, iar acest lucru trebuie să tragă un semnal de alarmă şi să mergem la investigaţii de screening de la vârste fragede”, explică chirurgul Radu Zamfir, în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3.
Simptome cancer colorectal
Dacă ar fi să le împărţim în colon drept şi cel stâng, colonul drept este cel care dă tumori vegetante, care sângerează şi care duc la sindroame anemice impresionante, în timp ce colonul stâng, cel mai frecvent este oclusiv. La cel drept, omul se poate trezi într-o dimineață alb la față și se gândește că a făcut infarct, dar el de fapt să aibă neoplazie de colon drept”, mai spune medicul.
Sângele în scaun, un simptom important
După efectuarea unei colonoscopii, trebuie să diferenţiem dacă sângerarea este de la hemoroizi sau de la o tumoră sau patologie inferioară a colonului. Diferenţa între aspect ar fi sânge proaspăt de la hemoroizi, sânge cu aspect modificat de la leziuni colonice.
În unele stadii, apare şi durere, mai ales atunci când sunt infiltrate pexurile nervoase, care sunt situate în adiacenţa tumorii. Dar pot fi şi dureri date de complicarea unei tumori prin ocluzie care sunt nişte dureri atroce”, precizează chirurgul Zamfir.
„De rutină, în jurul vârstei de 45-50 de ani. Pacienții care au rude apropiate cu neoplazii de colon, colonoscopia este recomandată de la vârste mai fragede de la momentul diagnosticării și tratării rudei.
Dacă se descoperă un polip, și acel polip este scos, s-a eliminat leziunea premalignă și șansa lui de a evolua către un cancer de colon ulterior”, adaugă medicul.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…