Din cuprinsul articolului
Boala ficatului gras se caracterizează printr-o acumulare excesivă de grăsime în ficat. Această afecțiune poate afecta organul în măsura în care acesta poate nu-și îndeplini sarcinile obișnuite. Afecțiunea este ușor de tratat și prezintă un risc mic pentru sănătate în stadiile incipiente, dar se agravează atunci când tratamentul adecvat nu este oferit la timp.
Există două tipuri principale de boală a ficatului gras: nealcoolică și alcoolică.
Depozitele de grăsime din ficatul celor care nu au băuturi intense sunt cunoscute sub numele de boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).
Etapa inițială a leziunilor hepatice legate de alcool este cunoscută sub numele de boala ficatului gras alcoolic (AFLD). Ficatul gras alcoolic simplu este numele tulburării dacă nu există inflamație sau alte probleme.
În acest articol, explorăm diferitele simptome ale bolilor hepatice grase care pot apărea în corpul tău.
Boala hepatică grasă netratată poate provoca inflamarea, deteriorarea ficatului și înlocuirea cu țesut cicatricial, ceea ce îi reduce capacitatea de a funcționa. Atunci când are loc această afectare semnificativă, este denumită ciroză hepatică și poate evolua spre insuficiență hepatică sau cancer.
Boala hepatică grasă indusă de alcool, care este cauzată de consumul excesiv de alcool, și boala hepatică grasă nealcoolică, care este cauzată de un stil de viață nesănătos și de boli cronice precum diabetul și obezitatea, sunt cele două cauze diferite ale ficatului gras.
Iată o listă cu 5 părți ale corpului care pot experimenta umflături din cauza afecțiunii
Debutul ascitei este unul dintre simptomele definitorii ale bolii hepatice avansate. Acumularea de lichid în cavitatea abdominală este cunoscută sub numele de ascită.
Hipertensiunea portală, cunoscută și sub denumirea de NASH grasă severă sau boală hepatică grasă alcoolică avansată, este o afecțiune în care inflamația ficatului și cicatrizarea cresc presiunea în capilarele sanguine din ficat.
Inflamația și disconfortul în abdomen se pot dezvolta în urma scurgerii de lichid în cavitatea abdominală din venele de sânge ale ficatului, ca urmare a acestei presiuni crescute.
Hipertensiunea portală poate rezulta și din afectarea ficatului cauzată de boala ficatului gras. Când vena portă a ficatului, care livrează sânge din intestine și alte organe către ficat, suferă o presiune crescută, această afecțiune este cunoscută sub numele de hipertensiune portală.
Poate să apară edemul, o umflare a picioarelor și gleznelor cauzată de acumularea de lichid în țesuturile din jur ca urmare a acestei presiuni crescute.
Da, picioarele tale pot prezenta simptome și atunci când dezvoltați boli ale ficatului gras. Conform studiilor, în cazurile severe de boală a ficatului gras, edemul poate afecta și picioarele, în plus față de provocarea umflăturilor la nivelul gambelor și gleznelor.
Retenția de lichide la nivelul mâinilor poate rezulta din disfuncția hepatică cauzată de boala hepatică grasă severă și hipertensiunea portală, ducând la umflături.
Ginecomastia, o afecțiune marcată de creșterea țesutului mamar, este o afecțiune care se poate dezvolta la bărbații cu boală severă a ficatului gras. Acest lucru se întâmplă ca urmare a anomaliilor hormonale legate de bolile hepatice.
Infertilitatea și o scădere a dorinței sexuale pot fi legate de aceasta.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…