Sari la conținut

Simptomele anemiei pe care nu trebuie să le ignori: 10 semne care ar trebui să te îngrijoreze

anemie
Sursa foto: Unsplash
semnele anemiei

Simptomele anemiei. Există câteva simptome silențioase care vă pot alerta în privința anemiei. Vezi care sunt și ține cont de ele.

Fără cantitatea necesară de fier, vitamina B12 nu poate produce suficientă hemoglobină și, prin urmare, proteine, care sunt vitale pentru funcționarea celulelor roșii din sânge.

Hemoglobina, care dă culoarea roșie a sângelui, permite oxigenului să se lege de celule, astfel încât acestea să-l poată transporta în tot corpul. O hemoglobină redusă are ca rezultat o cantitate mai mică de oxigen transportat la creier, ceea ce duce la amețeli.

Vă simțiți mereu obosit? Acesta este un simptom al anemiei

Unul dintre cele mai comune simptome ale anemiei este senzația de oboseală constantă. Oboseala este din nou cauzată de cantitatea redusă de hemoglobină și, prin urmare, de mai puțin oxigen care circulă în sânge.

Pielea ta arată palidă

Dacă celulele roșii din sânge nu sunt suficient de sănătoase pentru a furniza oxigen organelor tale, nu te poți aștepta ca cel mai mare organ al corpului tău, pielea, să fie sănătos. Fără fier și vitamina B12, pielea nu primește aportul de sânge necesar și astfel culoarea ei poate deveni mai galbenă și mai palidă și își poate pierde din roșeață.

Aveți dureri de piept?

Atunci când celulele roșii din sânge nu transportă suficient oxigen, inima lucrează mai mult pentru a muta sângele în organism. Astfel, aceasta bate mai repede decât în mod normal, ceea ce face ca tu să începi să simți dureri în piept din cauza tensiunii.
Ar trebui să fiți foarte atent la aceste dureri, pentru că în timp poate exista riscul de a dezvolta probleme cardiace.

Sunteți însărcinată sau pierdeți mult sânge

În timpul sarcinii, corpul tău produce cu până la 40% mai mult lichid (plasmă), ceea ce duce la o creștere cu 20% până la 30% a volumului de sânge. Această creștere a volumului poate provoca „subțierea” sângelui. Această hemodiluție este adesea asociată cu o scădere a hematocritului, care devine mai mare în principal în ultimele etape ale sarcinii și nu este considerată patologică. De asemenea, este mai probabil să aveți anemie dacă aveți probleme gastrointestinale, ulcer, hemoroizi sau inflamații ale stomacului.

alimente pentru anemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sfat: Urmați o dietă vegetariană

Pentru că fierul se găsește în soia, în legumele cu frunze verzi închise și în tofu, pe lângă carnea roșie, desigur, este posibil ca și vegetarienii să aibă suficient fier. Cu toate acestea, vitamina B12 nu poate fi obținută din surse vegetale. Astfel, cei care urmează o dietă vegetariană ar trebui să ia un supliment de vitamina B12.

Ai poftă de gustări dulci, cum ar fi înghețata?

Unul dintre cele mai neobișnuite simptome ale anemiei este tendința de a pofti la gustări nenutritive, comestibile sau nu, cum ar fi cuburile de gheață sau diverse resturi de pământ sau chiar așchii de creion. Această tendință (numită sindromul Pica în cercurile științifice) a fost asociată cu deficiența de fier, fără a fi încă explicată științific.

Ai mereu extremitățile reci?

Atunci când globulele roșii nu sunt suficient de sănătoase, căldura nu este transferată către restul celulelor, așa că ești mai predispus să simți frig la mâini și picioare.

Ai dureri de cap frecvente?

Dacă observi că ai dureri de cap mai des decât de obicei, atunci ar trebui să-ți verifici nivelul de fier. Durerile de cap frecvente indică faptul că nu ajunge suficient oxigen la creier.

Fără suficientă hemoglobină, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a transporta oxigenul. Acest lucru duce la senzația că inima bate neregulat și repede, potrivit Pro News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel