Din cuprinsul articolului
Simptome tiroidă. Constipația, toleranța scăzută la frig, somnolența, pierderile de memorie și durerile de cap sunt simptome că tiroida nu funcționează corect. Mai exact, că există un deficit de hormoni tiroidieni, caracteristic hipotiroidiei, o boală care afectează cam 2% dintre femeie și care, dacă nu e tratat, scurtează viața cu câțiva ani.
Dr. Cristina Spiroiu, medic primar Endocrinologie, supraspecializare Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, competenţă Osteodensitometrie clinică şi Ecografia glandelor endocrine, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”, ne explică, în rândurile de mai jos, tot ce trebuie să știm despre hipotiroidism.
Tiroida este cea mai mare glanda endocrina a corpului uman. Ea joaca un rol important in cresterea, dezvoltarea si maturarea fizica si intelectuala a copiilor si in reglarea proceselor metabolice, inclusiv a intensitatii arderilor ce se petrec in organism. Aceste functii sunt mijlocite de produsii glandei, hormonii tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).
Pentru sintetizarea lor este necesar iodul, care provine din alimentatie; acesta influenteaza semnificativ functia glandei cand este in exces sau in cantitati insuficiente. In afara de aportul de iod, activitatea tiroidei este reglata strict, in functie de nivelele circulante ale tiroxinei si triiodotironinei, de catre glanda hipofiza, prin hormonul sau tireotrop sau tireostimulant – TSH. Productia excesiva de hormoni tiroidieni determina hipertiroidismul, in timp ce deficitul de hormoni tiroidieni caracterizeaza hipotiroidismul.
Hipotiroidismul afecteaza aproximativ 2% din femeile adulte in timp ce printre barbati boala este de 10 ori mai rara. Cazurile de hipotiroidism usor, cu modificari ale analizelor de laborator la un individ asimptomatic (adica aparent normal) se numeste hipotiroidism subclinic si este mai raspandit decat forma clinica a bolii – pana la 10% din populatie. Hipotiroidismul congenital apare la 1 din 3500 nou nascuti.
Cauzele cele mai frecvente sunt interventiile chirurgicale ablative (tiroidectomia) pentru diverse afectiuni tiroidiene, administrarea iodului radioactiv pentru tratamentul hipertiroidismului, bolile tiroidiene autoimune (tiroiditele autoimune), lipsa iodului, unele substante chimice si medicamente.
Insuficienta tiroidiana afecteaza practic toate organele si sistemele organismului iar simptomele sunt asemanatoare, indiferent de afectiunea care a produs hipotiroidismul. Bolnavii se pot plange de astenie, toleranta scazuta la frig, constipatie, lipsa apetitului, somnolenta, scaderea memoriei, dureri de cap. Pielea este palida, uneori cu nuanta galbuie (carotenica), uscata. Parul este uscat, fara luciu, creste incet si se rareste, atat in cap cat si pe corp. Ca urmare a reducerii intensitatii arderilor si scaderii productiei de caldura, pielea e rece iar bolnavii sunt frigurosi. Lipsa hormonilor tiroidieni duce la acumularea in corp a unor substante glicoproteice; acestea retin apa si depunerea lor in tesutul subcutanat duce la aspectul infiltrat, buhait, mai evident la fata, gat, maini si picioare. Pulsul este rar iar tensiunea arteriala creste, indeosebi valoarea tensiunii arteriale minime. Constipatia este frecventa si e insotita de meteorism abdominal (distensia abdominala datorita gazelor).
Intensitatea redusa a proceselor metabolice (a “arderilor”) nu determina crestere semnificativa in greutate, pentru ca apetitul este si el redus si aportul alimentar subnormal. Cresterea ponderala de cateva kilograme care apare in hipotiroidismele severe se datoreaza acumularii de glicoproteine si apa si se remite rapid dupa inceperea tratamentului cu hormoni tiroidieni. Muschii se relaxeaza intarziat si pot fi durerosi. Memoria si capacitatea de concentrare scad, bolnavii sunt somnolenti si randamentul intelectual se reduce. Uneori apar tulburari psihice de tipul depresiei sau chiar tulburari delirante, care sunt reversibile cu tratamentul hipotiroidismului. Vocea este ragusita si vorbirea lenta; uneori bolnavii au dificultati de pronuntie datorita infiltrarii limbii. Auzul se va diminua, ca si vederea nocturna (in conditii de luminozitate redusa).
In formele usoare manifestarile pot fi subtile si nespecifice, precum oboseala sau infertilitate la femei. In aceste cazuri este importanta evaluarea functiei tiroidiene, pentru ca un diagnostic exact permite tratamentul corect si disparitia simptomelor.
Analizele de laborator pot evidentia anemie, valori crescute ale grasimilor din sange (colesterol, trigliceride), valori subnormale ale glicemiei.
Hipotiroidismul aparut in copilarie (juvenil) duce la intarzierea cresterii, in special la nivelul membrelor, cu nanism disarmonic (se pastreaza proportiile corporale caracteristice unei varste mai mici decat cea cronologica), eruptie intarziata a dintilor dezvoltare pubertara intarziata si deficitara. Hipotiroidismul congenital sever, daca nu este diagnosticat si tratat rapid dupa nastere, conduce la leziuni neurologice ireversibile si retard mental, afectiune care poarta numele de cretinism. Hipotiroidismul mamei in timpul sarcinii influenteaza negativ dezoltarea creierului fatului, cu reducerea inteligentei.
Boala e usor de recunoscut in forma severa (denumita mixedem), dar in cele mai multe cazuri simptomele sunt nespecifice si este necesara efectuarea unor analize de laborator pentru confirmarea diagnosticului. Netratat, hipotiroidismul adultului scurteaza viata cu cativa ani – mai putini decat in cazul diabetului zaharat si al bolilor cardiovasculare – dar altereaza semnificativ calitatea vietii. In plus tratamentul este simplu si usor de condus, iar simptomele se remit complet in cateva luni de terapie. De aceea este important ca boala sa fie diagnosticata corect, prin analize de laborator (dozare TSH, a fractiunii libere a tiroxinei, eventual a triiodotironinei) la toti pacientii la care exista o suspiciune pe baza simptomatologiei. Spre deosebire de boala adultului, hipotiroidismul congenital sever netratat prompt lasa sechele neuropsihice toata viata iar semnele de boala tiroidiana devin evidente abia la cateva luni dupa nastere, cand deja s-au produs leziuni ireversibile. De aceea diagnosticul se face ideal prin screeningul (testarea) tuturor nou-nascutilor prin analiza sangelui, procedura care se aplica si in tara noastra.
Tratamentul hipotiroidismului se cheama tratament de substitutie tiroidiana si se face cu hormoni tiroidieni obtinuti prin sinteza dar identici cu cei umani (initial se folosea extractul de tiroida de la animal), administrati oral, sub forma de tablete. Terapia dureaza toata viata iar doza se verifica periodic (macar anual) prin analize de laborator, deoarece necesarul de hormoni tiroidieni se poate modifica in diverse stari fiziologice sau patologice. Copiii cu hipotiroidism recupereaza intarzierea de crestere si dezvoltare dupa instituirea tratamentul de substitutie tiroidiana. Femeile cu hipotiroidism pot naste copii sanatosi daca tratamentul este corect condus. Dozele necesare in timpul sarcinii sunt mai mari decat cele obisnuite si tratamentul trebuie reevaluat mai frecvent.
Sursa: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…