Din cuprinsul articolului
Simptome timpurii de demență care pot părea bizare. Demența este o afecțiune care afectează creierul, dar un simptom precoce ar putea apărea în vederea unei persoane înainte ca pierderea memoriei să apară.
Un nou studiu realizat de neurologi de la Universitatea din California din San Francisco a descoperit modul în care confuzia în procesarea vizuală și recunoașterea spațială joacă un rol în declinul cognitiv. Aceste simptome fac parte dintr-o afecțiune numită atrofie corticală posterioară (PCA).
Demența este o boală incurabilă care face ca organul vital să degenereze în timp, boala Alzheimer fiind cea mai comună formă.
Denumită și boala Bensons, atrofie corticală posterioară este o variantă optică rară a bolii Alzheimer, care afectează și partea creierului responsabilă de ortografie și calcul, precum și de funcția vizuală.
Studiul, publicat în revista medicală The Lancet, ar putea juca un rol crucial în identificarea pacienților care se află în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, potrivit neurologului și autoarei studiului, dr. Marianne Chapleau.
Important este că pentru diagnosticarea precoce a demenței, semnele de atrofie corticală posterioară devin evidente înainte de vârsta de 60 de ani, în medie, relatează Daily Record.
Acest simptom își face apariția de obicei înainte ca primele semne de pierdere a memoriei și confuzie să apară la cei care dezvoltă boala Alzheimer.
Persoanele cu PCA vizitează pentru prima dată un medic în medie la 3,8 ani de la apariția simptomelor. Din păcate, până la momentul controlului simptomele ușoare sau moderate de demență sunt evidente.
„Când au fost diagnosticați, un număr mare de bolnavi de atrofie corticală posterioară au prezentat semne de ceea ce este cunoscut sub numele de „dispraxie constructivă, deficit de percepție a spațiului și simultanagnozie”, potrivit Dr. Chapleau și colegii săi.
Cercetătorii cred că atrofia corticală posterioară este încă subdiagnosticată și doresc să facă mai mulți oameni conștienți de tulburare și de legăturile acesteia cu diagnosticarea demenței într-un stadiu incipient.
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…
Roșiile sunt ca acel vechi prieten pe care toată lumea îl iubește - vii, suculente…