Sari la conținut

Simptome surprinzătoare ale cancerului pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

pacient
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ziua mondiala a siguranței pacienților

S-ar putea să știi că găsirea unui nodul în sân înseamnă că ar trebui să-l examinezi. Dar noduli în țesut nu sunt singurele semne de care trebuie să fii conștient atunci când vine vorba de cancer. Simptomele ciudate sau necunoscute, cum ar fi umflarea gâtului, rănile pielii care nu se vindecă sau durerea neînduplecată, merită același tip de vigilență.

Nu este nevoie să săriți la concluzii captivante — Și dacă este cancer? — când ar putea fi cu ușurință altceva. Dar cu cât știi mai devreme ce te afectează, cu atât mai repede tu și un furnizor de asistență medicală puteți lua măsurile adecvate.

Dacă credeți că ceva nu este în regulă, este esențial să îl verificați cât mai curând posibil. Cancerele care sunt detectate devreme pot fi tratate înainte de a avea șansa de a răspândi alte părți ale corpului.

Unele proceduri de depistare a cancerului necesită consultarea unui furnizor de asistență medicală, dar puteți face și autoexaminari la domiciliu.

În funcție de simptomele dvs., istoricul medical și rezultatele examenelor fizice, furnizorii de asistență medicală pot comanda anumite teste de diagnosticare sau proceduri pentru a căuta un cancer. Dacă se găsește cancer, ei pot determina, de asemenea, dacă și cât de departe s-a răspândit.

Le-am cerut medicilor specializați în afecțiuni cap și gât, ginecologie, sân, sânge, plămâni, piele și alte boli maligne să descrie simptome de cancer puțin cunoscute, despre care ar trebui să știți. Unii dintre acești indicatori sunt surprinzători, iar alții sunt mai intuitivi, dar niciunul nu trebuie ignorat vreodată.

Un coș cu aspect perlat

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer și există mai multe tipuri diferite. Principalele sunt carcinomul spinocelular, carcinomul bazocelular și, oarecum mai puțin frecvent, melanomul.

Marc Glashofer, MD, un dermatolog certificat de consiliu, specializat în cancer de piele din nordul New Jersey, a declarat că, carcinoamele bazocelulare au uneori un aspect sidefat translucid sau ceros. Alteori, aceste tipuri de cancer arată ca răni, pete solzoase sau umflături asemănătoare chistului.

„De multe ori oamenii vin și spun: „Hei, am acest coș pe obraz sau pe nas și nu dispare.” De obicei, aceste tipuri de cancer sunt cu creștere lentă și foarte tratabile, a spus dr. Glashofer, adăugând că orice denivelare care persistă timp de șase până la opt săptămâni ar trebui verificată.

Senzație de corp străin

O senzație enervantă de nod în gât merge adesea mână în mână cu refluxul acid. Dar uneori, acea senzație incomodă vă spune că există o tumoare.

Cancer la cap și gât
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei/ Cancer la cap și gât

„Este aproape ca, OK, am înghițit un os de pui? Există un firdepăr acolo?” Bruce Davidson, , profesor și președinte al departamentului de otolaringologie-chirurgie la cap și gât la Georgetown University Medical Center din Washington. Un pacient deranjat de acest simptom a consultat mai mulți medici timp de cinci ani înainte de a-l vedea pe Dr. Davidson, care a descoperit un mic cancer la spatele limbii folosind o procedură de delimitare.

Dr. Davidson a spus că tumorile de la baza limbii și ale amigdalelor sunt în creștere din cauza infecțiilor cu papilomavirus uman, care sunt adesea dobândite prin sex oral. HPV poate rămâne latent în organism ani de zile înainte de a produce simptome, a adăugat dr. Davidson, astfel încât oamenii ar putea să nu știe că sunt chiar expuși riscului de cancer oral al capului și gâtului.

Mâncărime prelungită

Unele tipuri de cancer, cum ar fi limfoamele, pot provoca oamenilor senzația de mâncărimi extreme. Limfoamele sunt tipuri de cancer care afectează sistemul limfatic (parte a sistemului imunitar). Acestea includ limfomul Hodgkin și non-Hodgkin. Indiferent de tip, limfoamele pot provoca mâncărimi.

Mâncărimea este un simptom atât de nespecific, oamenii trec adesea de la internist la dermatolog care caută alinare, a declarat Craig Moskowitz,  medic-șef oncologie la Centrul de Cancer Sylvester Comprehensive Cancer de la Universitatea din Miami.

Dacă ați văzut medicul dermatolog sau ați căutat o a doua opinie și „nimeni nu își poate da seama cu adevărat de ce aveți mâncărimi generalizate, trebuie să urmăriți un posibil diagnostic al unei malignități de bază”, a spus dr. Moskowitz.

Durere la ureche

Ce înseamnă când o ureche doare constant, dar nu există niciun semn de infecție? Este posibil să nu fie deloc o problemă cu urechile. Ar putea fi „otalgie de referință”, adică durere care călătorește la ureche de la nervii din cap sau gât.

O mulțime de condiții pot declanșa acest tip de disconfort al urechii. Unul dintre ele este cancerul bucal.

„Un cancer precoce pe partea din spate a limbii sau a amigdalei ar putea avea simptome destul de subtile”, a explicat dr. Davidson. Cineva poate avea dureri de urechi fără alte simptome timp de săptămâni sau luni înainte ca, cancerul oral să fie descoperit”, a spus dr. Davidson.

Ar putea fi, de asemenea, un semn al unui cancer al gurii în faza ulterioară care „se îngroapă și începe să interfereze cu acei nervi”, a spus dr. Davidson.

Sângerare vaginală

Scurgerile sau menstruațiile neregulate se pot datora unui dezechilibru hormonal. De asemenea, poate semnala prezența fibroamelor uterine sau a polipilor. Uneori, totuși, sângerarea neobișnuită este un semn al cancerului endometrial. Cancerul endometrial este cel mai frecvent tip de cancer uterin și poate fi adesea vindecat.

Stephen Rubin, MD, șeful diviziei de oncologie ginecologică de la Fox Chase Cancer Center din Philadelphia, a explicat că orice sângerare anormală trebuie evaluată prompt, în special după menopauză (deoarece sângerarea după menopauză nu este normală)

Majoritatea cancerelor endometriale sunt diagnosticate în stadiul 1 când sunt „foarte vindecabile”, a spus dr. Rubin.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel