Sari la conținut

Simptome și cauze ale circulației slabe a sângelui. Ce probleme de sănătate generează o slabă circulație a sângelui?

Sistemul de circulație al corpului dvs. este responsabil pentru trimiterea de sânge, oxigen și substanțe nutritive în întregul corp. Când fluxul de sânge către o anumită parte a corpului este redus, este posibil să simțiți simptomele unei circulații slabe. Circulația slabă este cea mai frecventă la nivelul extremităților, cum ar fi picioarele și brațele.

Circulația slabă nu este o condiție în sine. În schimb, rezultă din alte probleme de sănătate. Prin urmare, este important să tratați cauzele care stau la baza lor, mai degrabă decât simptomele. Mai multe probleme de sănătate pot duce la o circulație deficitară. Cele mai frecvente cauze includ obezitatea, diabetul, afecțiunile cardiace și problemele arteriale.

Simptome ale circulației slabe

Cele mai frecvente simptome ale circulației slabe includ:

  • furnicături
  • amorţeală
  • dureri palpitante sau usturătoare la nivelul membrelor
  • durere
  • crampe musculare

Fiecare afecțiune care ar putea duce la o circulație deficitară poate provoca, de asemenea, simptome unice. De exemplu, persoanele cu boală a arterei periferice pot avea disfuncție erectilă, împreună cu dureri tipice, amorțeală și furnicături.

Cauze ale circulației deficitare

Există mai multe cauze diferite de circulație deficitară.

Boala arterelor periferice (BAP) poate duce la o circulație deficitară în picioare. BAP este o afecțiune circulatorie care determină îngustarea vaselor de sânge și a arterelor. Într-o afecțiune asociată numită ateroscleroză, arterele se rigidizează din cauza acumulării plăcii în artere și vasele de sânge. Ambele afecțiuni scad fluxul sanguin la extremități și pot duce la durere.

În timp, scăderea fluxului de sânge în extremități poate provoca:

  • amorţeală
  • furnicături
  • leziuni ale nervilor
  • leziune de tesut

Cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge blochează fluxul de sânge, fie parțial, fie în întregime. Se pot dezvolta aproape oriunde în corpul tău, dar un cheag de sânge care se dezvoltă în brațe sau picioare poate duce la probleme de circulație.

Cheagurile de sânge se pot dezvolta din mai multe motive și pot fi periculoase. Dacă un cheag de sânge în picior se rupe, acesta poate trece prin alte părți ale corpului, inclusiv inima sau plămânii. De asemenea, poate duce la un accident vascular cerebral. Când se întâmplă acest lucru, rezultatele pot fi grave sau chiar mortale. Dacă este descoperită înainte ca aceasta să provoace o problemă mai mare, un cheag de sânge poate fi adesea tratat cu succes.

Varice

Varicele sunt vene mărite cauzate de defectarea valvei. Venele apar noduroase și îngroșate și se găsesc cel mai adesea pe spatele picioarelor. Venele deteriorate nu pot mișca sângele la fel de eficient ca alte vene, astfel încât circulația slabă poate deveni o problemă. Deși rare, varicele pot provoca, de asemenea, cheaguri de sânge.

Genele tale determină în mare măsură dacă vei dezvolta sau nu varice. Dacă o rudă are varice, riscul dvs. este mai mare. Femeile sunt, de asemenea, mai susceptibile de a le dezvolta, la fel ca și persoanele care sunt supraponderale sau obeze.

Diabet

S-ar putea să credeți că diabetul afectează numai zahărul din sânge, dar poate provoca și o circulație deficitară în anumite zone ale corpului. Aceasta include crampe la nivelul picioarelor, precum și dureri la gambe, coapse sau fese. Această crampă poate fi deosebit de rea atunci când ești activ fizic. Persoanele cu diabet avansat pot avea dificultăți în detectarea semnelor unei circulații slabe. Acest lucru se datorează faptului că neuropatia diabetică poate provoca senzații reduse la nivelul extremităților.

Diabetul poate provoca, de asemenea, probleme cu inima și vasele de sânge. Persoanele cu diabet sunt expuse unui risc crescut de ateroscleroză, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Obezitatea

Dacă sunteți supraponderal, stați sau stați în picioare ore întregi poate duce la probleme de circulație.

A fi supraponderal sau obez te pune, de asemenea, într-un risc crescut pentru multe alte cauze de circulație deficitară, inclusiv varice și probleme ale vaselor de sânge.

Diagnosticarea circulației slabe

Deoarece circulația deficitară este simptomatică a numeroase afecțiuni, diagnosticarea afecțiunii îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să diagnosticheze simptomele. Este important să se dezvăluie mai întâi orice antecedente familiale cunoscute de circulație deficitară și orice boli asociate. Acest lucru vă poate ajuta medicul să vă evalueze mai bine factorii de risc, precum și să stabilească ce teste de diagnostic sunt cele mai potrivite.

În afară de un examen fizic pentru a detecta durerea și umflarea, medicul dumneavoastră vă poate comanda:

  • un test de sânge cu anticorpi pentru a detecta afecțiuni inflamatorii, cum ar fi boala Raynaud
  • un test de zahăr din sânge pentru diabet
  • testarea sângelui pentru a căuta niveluri ridicate de dimer D în cazul unui cheag de sânge
  • ecografie sau CT
  • teste ale tensiunii arteriale, inclusiv testarea picioarelor

Tratarea circulației slabe

Tratamentul pentru circulație deficitară depinde de starea care o provoacă. Metodele pot include:

  • șosete de compresie pentru picioare dureroase, umflate
  • program special de exerciții fizice recomandat de medicul dumneavoastră pentru a crește circulația
  • insulina pentru diabet
  • chirurgie cu laser pentru varice

Medicamentele pot include medicamente care dizolvă cheagurile, precum și anticoagulante în funcție de starea dumneavoastră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel