Din cuprinsul articolului
Rinichii sunt organe esențiale pentru organismul nostru. Ei sunt responsabili pentru filtrarea toxinelor din sânge și fac parte din sistemul natural de curățare și detoxifiere a organismului.
Dacă rinichii nu funcționează în mod corespunzător, toxinele din sânge nu sunt filtrate, lucru ce poate declanșa o multitudine de afecțiuni.
În cazuri grave, pacienții sunt dependenți de ajutor medical pentru înlocui funcția de purificare a rinichilor, proces numit dializă renală.
Simptome rinichi bolnavi
Amețeală și lipsă de concentrare
Toxinele care se acumulează în organism pot afecta creierul. Astfel, vă puteți simți amețit, puteți avea probleme cu concentrarea și cu memoria.
Apetit scăzut și pierdere în greutate
Boala renală poate provoca greață sau vărsături și vă poate deranja stomacul, ceea ce vă taie pofta de mâncare. Consecința e o slăbire bruscă, inexplicabilă altfel.
Respirație urât mirositoare
Când rinichii nu pot filtra toxinele, pot provoca o afecțiune numită uremie, care poate face să apară respirația urât mirositoare. Ce care au aceasta problema pot simți că mâncarea are un gust metalic sau stricat, scrie DC Medical.
Sânge în urină sau culoare neobișnuită
Apariția de bule de aer în urină (urină spumoasă) poate fi un semn al prezenței unei cantități prea mari de proteine numite albumine, o consecință a afectării renale.
Acest lucru este valabil și atunci când urina este maronie sau este foarte deschisă la culoare. De asemenea, cantități de sânge pot ajunge în caz de pietre la rinichi, tumori sau o infecție.
Mâncărime la nivelul pielii
Atunci cand rinichii nu mai funcționeaza la capacitate normală, în țesuturi se acumulează foarte multe reziduuri, fapt care declanșează furnicături sau senzația de mâncărime a pielii.
Anemie
Anemia semnalează faptul că afectarea renală a ajuns într-un stadiu mai avansat.
Rinichii secretă un hormon numit eritropoietină, care stimulează măduva oaselor să producă mai multe globule roșii. Aceasă funcție este afectată îm stadiile avansate de boli renale, iar numărul globulelor roșii scade brusc, provocând o anemie severă.