Sari la conținut

Simptome neobișnuite de Alzheimer. Mulți ajung la oftalmolog din această cauză

despre depresie
Sursa foto: unsplah.com
intervenția timpurie și tratamentul bolii

Simptome neobișnuite de Alzheimer. Cercetătorii au finalizat recent un studiu de amploare care arată că unele simptome pe care le considerăm inofensive sau ciudate ar putea fi, de fapt, primele semne ale bolii Alzheimer.

Studiul se concentrează pe atrofia corticală posterioară (PCA), un set de simptome vizual-spațiale care pot apărea în până la 10% dintre cazurile de boală Alzheimer. Datele pentru acest studiu au fost colectate de la peste 1.000 de pacienți din 36 de centre din 16 țări diferite. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco, SUA, PCA poate fi un indicator puternic al bolii Alzheimer.

Simptome de Alzheimr neobișnuite

Pentru acești pacienți, teste oftalmologice obișnuite pot să nu evidențieze problemele.
Aproape 94% dintre pacienții cu PCA au fost diagnosticați ulterior cu boala Alzheimer, în timp ce 6% au fost identificați cu alte afecțiuni, cum ar fi boala cu corpi Lewy sau degenerescența frontotemporală. În comparație, alte studii indică faptul că doar 70% dintre cei cu pierderi de memorie sunt diagnosticați cu patologie Alzheimer.

„În contrast cu simptomele obișnuite ale pierderii de memorie, pacienții cu PCA se confruntă cu dificultăți în estimarea distanțelor, distingerea între obiecte în mișcare și cele statice și în îndeplinirea unor sarcini precum scrierea sau recunoașterea unui obiect căzut, chiar și atunci când testele oftalmologice sunt normale”, a explicat dr. Marianne Chapleau de la Departamentul de Neurologie al Universității.

La momentul diagnosticului, 61% dintre pacienți au prezentat „dispraxie constructivă”, incapacitatea de a reproduce diagrame sau figuri de bază; 49% aveau „deficit de percepție spațială”, dificultate în localizarea unui obiect văzut anterior; și 48% au avut „simultanagnozie”, incapacitatea de a percepe mai mult de un obiect în același timp. Pe lângă acestea, 47% s-au confruntat cu noi dificultăți în efectuarea unor calcule matematice de bază și 43% în ceea ce privește cititul.

Vârsta la care apar primele simptome

Este esențial să dispunem de instrumente mai eficiente pentru diagnosticarea pacienților cu atrofie corticală posterioară (APC) decât cele disponibile în prezent.

„Este crucial să creștem gradul de conștientizare cu privire la APC, astfel încât medicii să poată identifica semnele acestei afecțiuni. De multe ori, pacienții se prezintă la medicul lor când încep să aibă simptome vizuale, iar în unele cazuri pot fi trimiși la un oftalmolog care, la rândul său, ar putea să nu recunoască APC. Avem nevoie de instrumente mai precise și mai sensibile în mediile clinice pentru a identifica acești pacienți în stadiile incipiente și pentru a le oferi tratamentul de care au nevoie”, a explicat Chapleau.

De obicei, simptomele de APC apar în jurul vârstei de 59 de ani, ceea ce este cu câțiva ani mai tânăr decât debutul tipic al bolii Alzheimer. Această diferență în vârsta de debut poate fi un alt factor care contribuie la subdiagnosticarea pacienților cu APC.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel