Sari la conținut

Simptome de alarmă din perioada menstruației. Nu le ignora!

durere pelvina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale infectiilor urinare

Din cuprinsul articolului

Simptome menstruație îngrijorătoare. Un ciclu menstrual regulat este semnul unui sistem de reproducere sănătos. Este foarte important ca fiecare femeie să stabilească și să știe cum este pentru ea ciclul menstrual normal, pentru a putea sesiza schimbările, dacă acestea apar.

Căci, în marea majoritate a cazurilor, ieșirea din „tiparul” propriu poate însemna un semnal de alarmă care să avertizeze asupra existenței unei probleme de sănătate sau pur și simplu a unei stări fiziologice (cum este pre-menopauza).

Ce simptome ar trebui urmărite în special? Toate. De la fluxul de sânge la cheaguri, de la crampe abdominale la stări migrenoase, oricare poate fi un indiciu asupra stării de sănătate. Iată câteva simptome din perioada menstruală pe care nu ar trebui să le ignori și să te adresezi medicului în vederea unui control amănunțit.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne explică ce simptome din perioada menstruației ar trebui să ne îngrijoreze.

Simptome menstruație îngrijorătoare

Menstre abundente și prelungite

Un flux neobișnuit de puternic este un semnal de alarmă. Poate ridica suspiciuni asupra existenței endometriozei, fibromului uterin sau a polipilor, a unei boli inflamatorii pelvine, a unei disfuncții ovariene ori a cancerului uterin, cervical sau ovarian. Dar la fel de bine poate fi și o reacție a organismului la un dispozitiv contraceptiv intrauterin sau o dereglare hormonală.

Durere pelvină severă

Atunci când sângerările anormale sunt însoțite și de dureri severe în zona pelvisului, care radiază spre umeri, va trebui solicitat ajutor medical de urgență. Asta pentru că pot fi simptome ale unei sarcini ectopice (extrauterine), condiție medicală deosebit de periculoasă, amenințătoare de viață. De asemenea, orice durere menstruală mai puternică decât de obicei, care nici nu cedează la administrarea de antiinflataoare nesteroidiene, este un motiv de a te adresa medicului.

Menstre la intervale prea mici sau prea mari de timp

Distanța dintre două menstre (ciclul menstrual) variază, de la femeie la femeie, între 21 și 35 de zile. Atunci când ea este mai mică de 21 de zile sau mai mare de 35, poate fi o problemă… Iar problema să fie o modificare hormonală – ovariană sau tiroidiană – care să fie însoțită de o inflamație pelvină.

Dureri de cap intense și persistente (migrene)

Durerile de cap premenstruale sunt dureri comune, însoțite (sau nu) de hipersensibilitate la stimulii de sunet, greață, amețeli și sensibilitate la miros. Însă atunci când aceste dureri de cap sunt puternice, de-a dreptul chinuitoare, pot fi rezultatul unor modificări hormonale, respectiv a nivelului de estrogen, progesteron și a eliberării de prostaglandină. Un medic specialist ar putea rezolva… misterul.

Menstră cu cheaguri și eliminare de țesut de culoare gri

În această situație este cel mai probabil să fi fost însărcinată și să fi suferit un avort spontan.

Crampe puternice, durere ascuțită

Când pe lângă sângerarea abundentă este prezentă, pe o parte, o durere ascuțită, poate fi vorba despre o torsiune ovariană. Iar crampele agonizante, greu de suportat, ar putea indica dezvoltarea unui fibrom în uter sau în jurul acestuia.

Febră, amețeli, stare de leșin

În perioada menstruală, chiar dacă nu ești oricum „în apele tale”, nu este normal să ai febră. Prezența ei poate indica o infecție a organelor reproducătoare, cum ar fi boala inflamatorie pelvină, care este adesea dezvoltată de o boală cu transmitere sexuală. De asemenea, mai poate fi simptomul unei afecțiunii rare, cunoscute sub numele de sindrom de șoc toxic. Acesta poate fi asociat cu utilizarea tamponului și necesită îngrijiri medicale imediate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel