Din cuprinsul articolului
Pancreasul este o glandă care se află în spatele stomacului și în fața coloanei vertebrale. Produce sucuri care ajută la descompunerea alimentelor și hormoni care controlează nivelul zahărului din sânge.
Potrivit Medline Plus, sănătatea afectată a acestei glande poate duce la multe probleme, inclusiv pancreatită sau inflamația pancreasului, fibroza chistică și cancer pancreatic. Această ultimă boală se distinge prin două tipuri de cancer în funcție de tipul de celule infectate.
Cancer pancreatic exocrin: Acesta este cel mai frecvent subtip de cancer pancreatic și cel mai adesea se dezvoltă din celule care produc enzime digestive.
Tumora endocrina pancreatica sau neuroendocrina: afecteaza celulele insulelor Langerhans care produc hormoni si ii elibereaza direct in sange. Puteți diferenția între subtipuri în funcție de tipul de celulă pe care îl afectează.
Până în prezent, cauzele care duc la cancer pancreatic sunt necunoscute, dar majoritatea tipurilor acestuia sunt considerate sporadice, astfel încât cazurile de cancer pancreatic ereditar sunt mai puțin frecvente. Este de menționat că majoritatea persoanelor care dezvoltă acest cancer au peste 45 de ani. De fapt, 90% au peste 55 de ani și 70% au peste 65 de ani.
Simptomele primare ale cancerului pancreatic
În faza inițială a acestei boli, oamenii nu prezintă de obicei niciun tip de simptome. Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi identificat prin prezența unor simptome precum: greutate inexplicabilă, icter, diabet, durere în zona pancreasului, oboseală și oboseală constantă, greață și vărsături, printre altele.
Pe de altă parte, revista Mejor con Salud detaliază că este important de reținut că simptomele pot varia în funcție de tipul de cancer. De exemplu, cancerul pancreatic exocrin dezvoltă simptome precum:
- Greață și vărsături.
- Oboseală și oboseală constantă.
- Inapetență sau pierderea poftei de mâncare.
- Mărirea vezicii biliare sau a ficatului.
- Disconfort abdominal care se poate extinde în zonele din apropiere, cum ar fi spatele.
- Icter sau piele cu tentă galbenă, deoarece cancerul obstrucționează canalul biliar comun și se acumulează bilirubina.
- Alte simptome asociate sunt urina mai închisă la culoare și modificări ale scaunului.
Simptomele hormonale ale cancerului pancreatic
Între timp, pe măsură ce progresează, cancerul pancreatic provoacă simptome hormonale care sunt adesea dificil de tratat:
- Modificări ale texturii țesutului adipos al pacientului: această tulburare se datorează eliberării greșite a enzimelor pancreatice.
- Diabet: celulele exocrine distrug celulele care sintetizează insulina. Prin urmare, nivelul de glucoză din sânge crește și apar și simptomele caracteristice acestei boli.
- Modificări ușoare ale nivelului de glucoză din sânge.