Sari la conținut

Simptome fizice și psihice că ai o dereglare hormonală

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome dereglare hormonală. Dezechilibrul hormonal iti poate distruge sanatatea chiar si daca ai o dieta sanatoasa. Tocmai de aceea este important sa stii daca te confrunti cu o astfel de problemă. 

Iata 9 semne care anunta ca ai probleme cu echilibrul hormonal.

  1. Kilogramele în plus

Daca, in ciuda dietei sanatoase si a unei activitati fizice intense, tu te ingrasi zi de zi s-ar putea ca de vina sa fie dezechilibrul hormonal. S-ar putea ca organismul tau sa fi dezvoltat rezistenta la insulina.

Sau te-ai putea confrunta cu probleme la tiroida. Ar trebui sa mergi la medicul de familie pentru un consult de specialitate. Intre timp ar fi o idee buna sa eviti alimentele procesate, cele cu adaos de zahar si cele produse din faina alba.

  1. Insomnia

Daca te confrunti cu insomnia sau iti este greu sa adormi noaptea s-ar putea sa te confrunti cu un dezechilibru hormonal. Incearca sa-ti optimizezi somnul si sa iei antioxidanti. Asigura-te ca dieta ta include proteina de calitate din carne slaba, in special la masa de seara. In plus, apeleaza la exercitile fizice pentru a-ti imbunatati somnul.

  1. Stresul cronic

Stresul cronic influenteaza negativ functionarea glandelor suprarenale ceea ce scade nivelul progesteronului si a altor hormoni importanti. Incearca sa gasesti modalitati de gestionare a stresului. O dieta sanatoasa si o schimbare de mediului pot reduce stresul.

  1. Transpiratie excesiva

In cazul in care transpiri excesiv noaptea este posibil ca organismul tau sa fie dezechilibrat din punct de vedere hormonal. Scrie pe o foaie de hartie care este rutina ta zilnica, ce mananci si bei, cum te simti si ce emotii iti cresc temperatura corpului. Incearca sa inveti sa gestionezi emotiile care iti dau batai de cap.

  1. Poftele

Sa mananci mai mult decat ai nevoie sau sa simti ca iti este foame chiar daca abia te-ai ridicat de la masa inseamna ca ceva nefiresc se intampla in organismul tau. Este posibil sa experimentezi o dezechilibru hormonal precum oboseala a glandelor suprarenale sau o rezistenta la insulina.

Eliminarea zaharului, lactatelor /produselor din faina alba si alcoolul te ajuta sa iti controlezi poftele si sa-ti imbunatatesti digestia.

  1. Depresia

Momentele de depresie si respingere sunt semne ale dezechilibrului hormonal. In cazul in care cauza nu este una clinica este posibil sa nu-i oferi organismului ceea ce are nevoie. Asculta-ti eu-ul interior si trateaza-ti bine corpul, oferindu-i o dieta sanatoasa, sport si nutrientii necesari.

  1. Oboseala

Te simti obosit desi nu a trecut decat o jumatate de zi? Sau simti ca te misti cu incetinitorul in timp ce lucrezi? Dezechilibrul hormonal ar putea fi motivul acestei oboseli. O dieta bogata in nutrienti si eliminarea produselor procesate poate ajuta sa stabilizarea glicemiei. De asemenea, intoleranta la gluten cauzeaza oboseala.

  1. Libidoul scazut

Este unul dintre semnele cele mai usor de observat ale dezechilibrului hormonal. Lipsa de echilibru in hormonii sexuali, ai tiroidei sau a glandelor endocrine pot duce la scaderea libidoului. Si lipsa somnului duce tot la reducerea libidoului.

  1. Problemele digestive

Digestia inceata si problemele gastrice sunt printre cele mai intalnite simptome ale dezechilibrului hormonal. Problemele hormonale in timpul perimenopauzei cauzeaza problemele digestive pentru femeile intre 45 si 55 de ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel