Din cuprinsul articolului
Simptome ficat gras. Alimentatia bogata in grasimi si zaharuri isi lasa inevitabil urmele, iar ficatul este primul care avertizeaza aparitia unei probleme.
Desi este considerat “un organ tacut“ care nu produce simptome evidente, exista cateva semnale care indica aparitia unei disfunctionalitati sau afectiuni hepatice.
Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic in momentul in care consumul zilnic de alcool pur depaseste 20 gr. la femei si 30 gr. la barbati. Cand ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, functiile sale au de suferit. Factorul major de risc este in acest caz alcoolul in stare pura. Indicatorii la care trebuie sa fiti atenti sunt: pierderea rapida in greutate, malnutritia, senzatia de oboseala.
O forma mai severa a hepatitei alcoolice determina simptome cum sunt starea generala proasta, icter (ingalbenirea pielii, cauzata de cresterea nivelului bilirubinei) si, uneori, prin durere in zona ficatului.
Semnele hepatitei cronice
Atunci cand hepatita se manifesta pe o perioada mai lunga de 6 luni, aceasta este diagnosticata ca fiind cronica. In cazul acestei afectiuni, ficatul ramane inflamat chiar si in lipsa altor simptome. Astfel, exista cazuri in care oamenii au hepatita cronica de peste 20 de ani, fara sa primeasca acest diagnostic.
Intrucat cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D si ficatul gras) simptomele sunt extrem de variate, de la astenie fizica si icter persistent, la reactii automiune aparent necorelate precum: artrita, dureri articulare si leziuni cutanate.
Nivelul crescut al colesterolului si obezitatea constituie doi dintre cei mai importanti factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grasime.
Indicatorii la care trebuie sa fiti atenti in acest caz, sunt oboseala excesiva necorelata cu odihna cotidiana, pierderea nejustificata a poftei de mancare si implicit in greutate, precum si durerile abdominale.
Un factor major de risc in cazul steatozei non-alcoolice este si rezistenta la insulina. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt insotite de inflamatie, ce semnaleaza momentul in care boala se declanseaza.
Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci cand mai mult de 10% din ficat prezinta depuneri adipoase. Aceasta poate progresa spre ciroza si chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului).
Ficatul gras este asociat si cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute in sange, un nivel ridicat al colesteroului daunator si un nivel mic al colesterolului benefic. In tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentatiei, astfel incat corpul sa metabolizeze rapid grasimile ingerate.
Tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice se bazeaza in principal pe modificarea stilului de viata, alimentatiei nesanatoase, dar si pe vizite la medic pentru efectuarea unor analize de rutina, in special la femei, unde sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatica.
O masura la indemana tuturor pacientilor cu probleme hepatice este mentinerea unei alimentatii bogate in proteine si cu continut scazut de grasimi si glucide, in care consumul de grasimi saturate este inlocuit cu cele nesaturate continute in peste, ulei de masline, nuci.
De asemenea, incorporati in dieta zilnica multe fructe si legume cu rol antioxidant precum sfecla rosie, varza de Bruxelles, conopida sau ardei grasi, ce ajuta si la secretia bilei.
Un ajutor de nadejde, care sprijina alimentatia sanatoasa este suplimentul natural, Silimarina, care actioneaza direct asupra inflamatiei ficatului.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…