Sari la conținut

Simptomele unui ficat bolnav. Ce se întâmplă în tot organismul

Din cuprinsul articolului

Simptome ficat bolnav. Ficatul cântărește în medie un kilogram şi jumătate și este cea mai mare glandă din corp şi unul dintre organele interne ce se regenerează rapid dacă o parte din el este afectată.

Peste 25% din ficat poate fi extirpat şi, în maximum cinci luni, va creşte la loc în forma şi dimensiunea iniţială. Acest lucru este posibil graţie unei vascularizări foarte bogate, ce îi permite să îşi îndeplinească sarcinile principale, de a elimina toxinele din organism. Deşi se poate regenera rapid, alimentaţia necorespunzătoare şi stresul cotidian dăunează funcţionării lui, provocând afecţiuni grave cum ar fi ciroza sau hepatita C.

Simptome ficat bolnav

– Epuizare

– Grețuri și vărsături

– Respirație urât mirositoare;

– Schimbarea mirosului corpului;

– Prezența cearcănelor;

– Senzația de amețeală;

– Durere în parte dreaptă a abdomenului;

– Schimbarea culorii pielii;

– Umflarea ochilor;

– Prezența unor pete maro bruște pe piele.

Ficatul doare

Trebuie stiut ca structura anatomica a ficatului de organ “plin” nu permite situarea de fibre nervoase de sensibilitate in interiorul lui, ci doar in invelisul lui (capsula hepatica Glisson).

Durerea care sa tina efectiv de ficat, ca organ, are drept mecanism distensia brusca a capsulei intru-un interval scurt de timp, de diverse cauze. Astfel, ficatul doare in situatii exceptionale, cind apar abcese pe ficat, tumori mari la suprafata lui sau cind inima nu mai reuseste sa adune singele si-l lasa sa se acumuleze, dilatind ficatul.

Durerea de ficat – hepatalgia – poate aparea in urmatoarele boli:
* Insuficienta cardiaca (oboseala inimii);
* Pericardite;
* Cancer de ficat (hepatom);
* Metastaze hepatice ale cancerelor localizate in alta parte;
* Icter mechanic;
* Chiste mari de ficat;
* Angiocolite (infectia cailor biliare);
* Traumatisme;
* Tromboflebita venei porte;
* Abces hepatic.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel