Din cuprinsul articolului
Problemele intestinale nu se văd, dar se simt. De aceea este important să știi să interpretezi semnalele corpului tău.
Dacă flora noastră intestinală este deteriorată, organismul nostru slăbește și este predispus la îmbolnăviri deoarece nu este capabil să se apere împotriva vreunei infecții.
Dar de unde știi dacă flora ta intestinală este deteriorată?
Următoarea listă de simptome arată principalele semne care vă pot atrage atenția:
- diaree frecventă
- umflarea abdominală
- Râgâială
- Constipație
- Scaune cu miros foarte neplăcut
- crampe intestinale
Multe dintre aceste simptome pot fi ameliorate prin administrarea de alimente probiotice sau capsule probiotice.
Tratamentul diareei acute cu probiotice
Una dintre funcțiile principale ale probioticelor este prevenirea și tratamentul tulburărilor gastro-intestinale. Există dovezi științifice ample care documentează eficacitatea anumitor tulpini de probiotice în procesele acute ale sistemului digestiv. Beneficiile cunoscute ale folosirii probioticelor sunt digerarea alimentelor și concurența cu bacteriile patogene pentru nutrienți, modificarea pH-ului local pentru a crea un mediu local nefavorabil pentru agenții patogeni și prevenirea creșterii acestora și întărirea barierei intestinale.
Diferite studii clinice au arătat că probioticele sunt eficiente și sigure, mai ales în tratamentul diareei acute cauzate de gastroenterita virală, mai mult decât în diareea cauzată de bacterii sau paraziți.
Probioticele care au demonstrat o mai mare eficacitate in tratamentul diareei sunt L. rhamnosus, S. boulardii, Lactococcus lactis iar in prevenirea diareei acute sunt S. boulardii, L Rhamnosus GG, B. lactis si Str thermophilus.
Probioticul reduce durata simptomelor atunci când diareea este deja stabilită și previne apariția acesteia atunci când există un contact recent și apropiat cu cineva care a avut diaree virală acută.
Cauzele diareei acute la adulți
Diagnosticul de diaree acută se bazează pe simptomele pe care le prezintă pacientul și acest lucru este simplu, dar este mult mai greu de cunoscut cauza.
Uneori este ușor de stabilit relația dintre un anumit aliment și diaree (când alți membri ai familiei sau ai mediului care au împărțit hrana au aceleași simptome), dar când nu este cazul, poate fi imposibil să se stabilească o relație cauzală, deoarece nu toți indivizii care mănâncă același aliment contaminat dezvoltă neapărat diaree și majoritatea alimentelor contaminate nu au nicio caracteristică de gust sau miros care să conducă la suspiciunea de contaminare.
Virușii sunt cauza predominantă a diareei acute la adulți în 30-40% din cazuri. Când cauza este virală, pacientul prezintă de obicei și vărsături, febră și prostrație.
Virușii care provoacă cel mai frecvent diaree sunt rotavirusurile, virusurile Norwalk, adenovirusurile enterice și astrovirusurile, în special iarna. Diareea cu sânge și puroi cu volum mic se numește „diaree inflamatorie”, iar agentul cauzal este de obicei o bacterie. B
acteriile cel mai frecvent identificate ca fiind cauza diareei sunt E coli, Campylobacter, Shigella și Salmonella. Diareea infecțioasă se dobândește predominant pe cale fecal-orală prin consumul de alimente și apă contaminate cu organism și este una dintre cauzele diareei călătoare destul de frecvente.
În majoritatea cazurilor nu este necesară efectuarea unor teste suplimentare, dar dacă diareea este persistentă și este asociată cu prezența sângelui sau a febrei mari sau a durerilor abdominale, se recomandă efectuarea unei culturi de scaun pentru a identifica agentul cauzal.