Din cuprinsul articolului
Digerarea alimentelor picante sau acide nu este deosebit de ușoară pentru majoritatea oamenilor. Dar când acizii din stomac clocotesc și gâlgâie în locuri în care nu se întâmplă în mod normal, s-ar putea să vă întrebați ce se întâmplă și să vă întrebați: cum se simte refluxul gastroesofagian?
Pentru a vă ajuta să navigați în disconfort (și să vă asigurați că de fapt nu vă confruntați cu ceva mai grav), este bine să cunoașteți semnele de reflux gastroesofagian și, în special, cum diferă acestea de arsurile la stomac și alte probleme digestive.
Refluxul de acid este o afecțiune în care acizii stomacului tau produc bule în esofag și gât și este extrem de comun.
Dacă suferiți de reflux acid din când în când, acesta este pur și simplu cunoscut sub numele de reflux gastroesofagian (RGE).
Dar dacă te confrunți cu acesta în mod cronic (două zile sau mai mult pe săptămână), atunci este diagnosticat ca boală de reflux gastroesofagian (BRGE), conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.
Problema de reflux la majoritatea oamenilor poate fi atribuită unui sfincter esofagian inferior slab sau relaxat. Mica supapă de la baza esofagului se deschide atunci când nu trebuie, permițând acidului din stomac să urce, conform National Institutes of Health (NIH).
Termenii reflux acid și arsuri la stomac sunt adesea folosiți interschimbabil, ceea ce este incorect. Arsurile la stomac sunt un simptom comun al refluxului acid, altfel descris ca o senzație de arsură dureroasă în mijlocul pieptului, cauzată de iritația mucoasei esofagului de către acidul gastric, conform Clinicii Cleveland.
Refluxul gastroesofagian are la bază mai multe cauze și o serie de factori de risc care pot accentua și agrava afecțiunea.
Deschiderea aleatoare a sfincterului esofagian se poate produce ca urmare a unei presiuni ce cade pe diafragmă. Acest fapt se întâmplă în cazul femeilor însărcinate, dar și în cazul herniei hiatale, atunci când partea superioară a stomacului și o parte din esofag ajung să fie deasupra diafragmei. Din acest motiv toate persoanele care suferă de hernie hiatală, boală ce poate apărea indiferent de vârstă, se confruntă și cu boala de reflux gastroesofagian.
De asemenea, sclerodermia, ulcerul esofagian și cancerul esofagian pot provoca acest simptom.
Pe de altă parte, o altă cauză a refluxului gastroesofagian este digestia întârziată, atunci când alimentele stau foarte mult timp în stomac până a fi evacuate către intestin.
Persoanele care mănâncă excesiv se pot, de asemenea, confrunta cu refluxul gastroesofagian, cu atât mai mult cu cât după masă se întind în pat.
În continuare sunt cele mai comune (și neobișnuite) semne de reflux acid, care depășesc accesele de arsuri la stomac.
Da, este un clișeu că oamenii confundă arsurile la stomac cu un atac de cord, dar există adevăr în asta.
„Nu este neobișnuit să vezi pe cineva la urgență cu dureri în piept groaznice, crezând că este un atac de cord, când de fapt este reflux”, spune dr. Murray.
Se întâmplă și invers – uneori cu rezultate tragice.
„Cineva are un atac de cord, dar nu merge la urgență pentru că pun pe seama indigestiei”, spune el.
Dacă gura este inundată de salivă după o masă sau o gustare, acesta este adesea un bun indicator al refluxului acid, spune dr. Murray. Din aceleași motive, gura începe să vă lămurească înainte de a vărsa, glandele salivare trec în viteză atunci când detectează un iritant în gât. Se pregătesc să spele tot ce este acolo jos – sau pe cale să vină.
Dacă aveți probleme cu respirația, mai ales dacă acest lucru se simte mai rău noaptea când stați întins în pat, refluxul poate fi de vină.
„Când te întinzi, acidul care ajunge în esofag poate declanșa un reflex care provoacă respirație șuierătoare”, explică Murray.
„Acidul poate pătrunde, de asemenea, în căile respiratorii și poate provoca iritații directe, așa că s-ar putea să te trezești înfocat și tușind.”
Un alt semn de reflux, conform AGA, este senzația de mâncare care revine după ce ai mâncat. Nu este același lucru cu a vărsa – seamănă mai mult cu acea senzație ciudată că ceva ți se strecoară pe gât până în fundul gurii.
Sucurile din stomac sau lichidele care își forțează drumul în esofag pot lăsa, de asemenea, un gust acru sau acid în partea din spate a gâtului, potrivit cercetărilor Clinicii Mayo din Jurnalul American de Medicină. Dacă mâncatul pare să creeze un gust amar în gură, refluxul de acid poate fi de vină.
AGA explică că senzația constantă de nod în gât (cunoscută sub numele de senzație de globus) ar putea fi de fapt un semn de reflux cronic, mai ales atunci când este combinată cu alte simptome de pe această listă. Cu toate acestea, nu este întotdeauna un simptom al refluxului, spune dr. Murray, iar „praful sau iritanții” ar putea fi de vină pentru această senzație de noduli sau pentru curățarea constantă a gâtului.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…