Din cuprinsul articolului
VITAMINA B9 este una dintre cele opt vitamine B esențiale pe care organismul le folosește pentru a susține orice, de la ADN până la producția de globule roșii. Consumul unei cantități sănătoase de vitamina B9 este ușor de făcut cu o dietă corectă, dar cum îți poți da seama dacă ai nevoie de mai mult?
Vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic, joacă un rol crucial într-o serie de funcții importante ale corpului. Sinteza ADN-ului, metabolismul aminoacizilor și diviziunea celulară depind toate de acidul folic, așa că ce se poate întâmpla atunci când corpul tău nu primește suficient?
Anemia este unul dintre cele mai îngrijorătoare rezultate ale deficienței de vitamina B9 – dar există câteva semne cheie de căutat care vă pot ajuta să o preveniți.
Această vitamină naturală trebuie obținută prin aportul alimentar, deoarece organismul nu este capabil să o producă singur.
Din fericire, există o mulțime de alimente, cum ar fi carnea, ouăle, fructele de mare și produsele lactate, care sunt în mod natural bogate în acid folic, așa că este relativ ușor să introduceți o mulțime de B9 în dieta dumneavoastră.
Unele grupuri, cum ar fi veganii, vegetarienii, femeile însărcinate și adulții în vârstă, prezintă un risc crescut de deficiență – dar exact cât de scăzut trebuie să fii în B9 înainte de a-ți suplimenta aportul?
Sfatul NHS afirmă că anemia cu deficit de folat apare atunci când lipsa vitaminei B12, B9 sau folat determină organismul să producă globule roșii anormal de mari care nu pot funcționa corect.
Deși aceasta este o consecință cunoscută a unei deficiențe, este un proces lent care poate fi adesea oprit dacă știi ce să cauți.
Senzația de epuizare și oboseală se poate întâmpla din mai multe motive, totuși puțini dintre noi se gândesc să ia în considerare efectul pe care dieta noastră îl poate avea asupra nivelului nostru de energie de zi cu zi.
O deficiență de folat poate avea un impact semnificativ asupra capacității tale de a produce și utiliza în mod corespunzător energia, lăsându-te să te simți slăbit și să te confrunți cu oboseală extremă în timpul zilei.
Potrivit site-ului Healthline, oboseala este unul dintre cele mai comune simptome ale unei diete sărace în alimente bogate în B9.
Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu este capabil să producă în mod corespunzător celule roșii din sânge, ceea ce poate afecta furnizarea de oxigen în întregul corp.
Atunci când țesuturile mușchilor au un nivel scăzut de combustibil, este posibil să vă simțiți slăbit și obosit – chiar și după un somn bun.
Un studiu publicat în 2020 a constatat că femeile tinere aflate la vârsta fertilă sunt cele mai expuse riscului de a se confrunta cu oboseală, chiar și atunci când nivelurile lor de B9 sunt considerate într-un interval sănătos sau în pragul a ceea ce este considerat scăzut.
Pielea palidă și plictisitoare este ceva pe care mulți dintre noi îl întâmpinăm după o noapte grea sau când nu avem odihnă, dar pierderea folatului esențial este o altă cauză potențială a aspectului tău lipsit de strălucire.
Similar cu anemia cu deficit de fier, anemia legată de B12 poate lăsa pielea să arate palidă din cauza lipsei de globule roșii.
Aftele bucale sunt un alt semn cheie că aveți deficiență de folat.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…