Simptome de cortizol ridicat și modalități naturale de a scădea nivelurile de cortizol

Termenul de cortizol a fost mult la știri în ultima vreme. Majoritatea oamenilor, deși au auzit cuvântul, nu știi exact ce înseamnă, cum le afectează sănătatea sau cum să-l gestioneze. Mai jos sunt câteva simptome comune ale cortizolului ridicat, împreună cu câteva modalități naturale de a reduce nivelul de cortizol.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este principalul hormon de stres al corpului și este responsabil pentru o serie de funcții din organism. Când vă aflați sub stres extrem sau cronic, glandele suprarenale cresc producția de cortizol și îl eliberează în organism. Cortizolul ajută la:

  • Reglarea ciclurilor de somn și veghe
  • Gestionarea modului în care corpul tău folosește proteinele, carbohidrații și grăsimile
  • Reducerea inflamației sistemice
  • Controlul tensiunii arteriale

Există trei glande diferite care influențează cât de mult cortizol este eliberat în corpul tău – hipotalamusul, glanda pituitară și glandele suprarenale (denumite adesea axa HPA). Aceste glande lucrează împreună pentru a determina cât de mult cortizol trebuie produs. Pe lângă stres, nivelurile de cortizol pot deveni crescute din cauza anumitor medicamente sau a unei tumori la nivelul glandelor suprarenale.

Simptomele cortizolului ridicat

Când nivelurile de cortizol sunt dezechilibrate pentru o perioadă lungă de timp, sistemul imunitar, sistemul cardiovascular, sistemul reproducător și sistemul digestiv devin compromise, ceea ce duce la o multitudine de probleme de sănătate.

Unele simptome comune ale cortizolului ridicat includ:

  • Creștere rapidă în greutate – Este posibil să aveți o creștere rapidă în greutate la nivelul feței, abdomenului și pieptului. Această creștere în greutate este în contrast cu picioarele și brațele zvelte.
  • Fața îmbujorată – Cortizolul vă poate face ca fața să devină îmbujorată și rotundă. Puteți ajuta la reducerea înroșirii feței prin limitarea sau evitarea băuturilor cu cofeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau băuturile carbogazoase.
  • Grăsimea abdominală – Cortizolul afectează modul în care corpul dumneavoastră stochează grăsimea și contribuie la creșterea în greutate. De obicei, persoanele care au niveluri ridicate de cortizol vor reține grăsimea în regiunea lor abdominală, provocând aspectul de colacel Această grăsime crescută în regiunea abdominală crește riscul de îmbolnăvire. Cortizolul crescut vă poate determina, de asemenea, să aveți poftă de alimente nesănătoase, bogate în zahăr, grăsimi și calorii. În plus, este posibil să aveți tendința de a mânca în exces atunci când nivelul de cortizol este ridicat.
  • Boli cardiovasculare – Când sunteți stresat, glandele suprarenale vă activează răspunsul de luptă sau fuga prin creșterea nivelului de cortizol și pregătirea corpului pentru acțiune. Când răspunsul de luptă  se activează, ritmul cardiac va crește, tensiunea arterială va crește și respirația va crește. Nivelurile crescute de cortizol vă pot crește tensiunea arterială, ceea ce duce la valori crescute ale tensiunii arteriale. Toate acestea pot afecta inima dumneavoastră și pot crește riscul de afectare a inimii, atac de cord, accident vascular cerebral și boli de inimă atunci când vă aflați sub stres cronic, pe termen lung.
  • Scăderea apetitului sexual – Creșterea hormonilor de stres poate determina scăderea nivelului de testosteron al unui bărbat. În plus, poate împiedica testiculele unui bărbat să reacționeze corect la testosteron. La femei, nivelurile ridicate de cortizol pot provoca dezechilibre hormonale, care pot cauza libidoul scăzut, ciclurile menstruale neregulate, schimbările de dispoziție, bufeurile și multe altele.
  • Tulburări digestive – Nivelurile crescute de cortizol pot provoca o serie de probleme digestive, inclusiv sindromul colonului iritabil, ulcere, balonare abdominală, dureri de stomac și gaze.
    Insomnie – Cortizolul este cel mai ridicat dimineața și scade pe parcursul zilei. Când vă aflați sub stres cronic, nivelul de cortizol poate rămâne ridicat pe tot parcursul serii și nopții, provocând insomnie.
  • Scăderea imunității – Când nivelul de cortizol este ridicat, corpul nu mai este capabil să regleze sistemul imunitar. Când se întâmplă acest lucru, apare inflamația sistemică și capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor și a bolii scade.
  • Modificări ale pielii – Când nivelul de cortizol crește, este posibil să aveți schimbări în piele. Multe persoane cu niveluri ridicate de cortizol se pot învineți mai ușor și pot observa vergeturi violete.
  • Sănătatea oaselor și a mușchilor – Slăbiciunea musculară este frecventă și perioadele prelungite de cortizol crescut pot duce la osteoporoză sau pierderea osoasă.
  • Sănătatea urinară – Este posibil să aveți sete crescută și urinare frecventă.
  • Probleme psihiatrice – Nivelurile crescute de cortizol au fost asociate cu mai multe probleme psihiatrice, cum ar fi schimbări de dispoziție, anxietate, depresie și iritabilitate.
  • Niveluri crescute de glucoză – Când nivelurile de cortizol sunt prea mari, poate împiedica organismul să transforme glucoza în energie. Acest lucru vă poate crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la diabet de tip 2 și la o serie de probleme medicale asociate cu nivelurile ridicate de glucoză.

Modalități naturale de a reduce nivelul de cortizol

Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce nivelul de stres, pentru a reduce efectele stresului asupra organismului și pentru a vă îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.

Iată câteva modalități comune de a ajuta la reechilibrarea cortizolului și de a promova o sănătate bună.

  • Mănâncă o dietă nutritivă – Nutriția este esențială pentru sănătatea ta și poate afecta cantitatea de cortizol produs de organism. Consumul unei diete pline de legume și fructe hrănitoare, cereale integrale și alimente cu glicemie scăzută, cum ar fi ouăle, vă poate ajuta să vă hrăniți corpul.
    • Adăugați alimente precum pește, fasole, fructe, semințe de floarea soarelui și cereale integrale bogate în acid folic și vitamina B5 pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de cortizol.
    • Evitați alimentele procesate, zahărul și făina albă, deoarece acestea pot crește inflamația în întregul corp și pot provoca dereglarea hormonală. Un nutriționist certificat va colabora cu dumneavoastră pentru a dezvolta planuri de masă personalizate, adaptate nevoilor dumneavoastră specifice.
    • Rămâneți hidratat – Menținerea hidratării este esențială pentru o sănătate bună. Vă ajută să vă asigurați că toate sistemele din corpul dumneavoastră funcționează corect, ajută la detoxifiere și vă ajută să vă îmbunătățiți eforturile de slăbire.
  • Somnul – Când dormi, cât de mult dormi și calitatea somnului tău influențează nivelul de cortizol. Vă recomandăm să păstrați un program de somn consecvent, să creați un mediu pentru somn neîntrerupt (scăderea temperaturii în dormitor cu câteva grade, folosirea jaluzelelor sau draperiilor pentru întunecarea camerei și utilizarea unui aparat cu zgomot alb), oprirea electronicelor cu o oră înainte de culcare și evitarea cofeinei.
  • Suplimente nutritive – Există două suplimente pe care le recomandăm pentru a ajuta la scăderea nivelului de cortizol – uleiuri de pește și ashwagandha. Uleiul de pește oferă corpului tău acizi grași omega 3 care pot reduce efectele stresului asupra nivelului de cortizol. Ashwagandha este o plantă folosită în medicina tradițională chineză pentru a vă ajuta să vă adaptați la stres și să atenuați anxietatea. Când aceste două substanțe sunt luate împreună, nivelul de stres poate scădea, ceea ce duce la îmbunătățirea nivelului de cortizol.

 

 

 

Recent Posts

TOP 5 alimente balsam pentru RINICHI. Combat eficient litiaza renală!

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

3 ore ago

Horoscop până pe 29 septembrie. Zodia care va avea SUCCES garantat și BANI

Astrologul Click!, Lorina, vine cu previziunile detaliate pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru cea…

4 ore ago

HOROSCOP 24 septembrie 2024. Pericole nevăzute pentru unele zodii. Atenţie la detalii!

Horoscopul zilei de marţi, 24 septembrie 2024, recomandă nativilor zodiacului să fie mai atenţi la…

4 ore ago

E oficial! Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2025?

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut anunţul oficial despre ce se va întâmpla cu pensiile…

5 ore ago

8 noi medicamente vor fi disponibile în farmaciile din UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă autorizarea a opt noi tipuri de medicamente pentru punere…

5 ore ago

Ingredientul secret pe care Sofia Vicoveanca îl pune în conservele de iarnă: „întăresc murăturile”

Sofia Vicoveanca, cunoscuta interpretă de muzică populară, a dezvăluit câteva secrete despre cum pregătește murăturile…

5 ore ago

Citeste si: