Colesterolul ridicat este unul dintre factorii majori de risc pentru bolile coronariene și alte forme de boli cardiovasculare. Apare atunci când există prea multă substanță graso-lipidă în artere. De cele mai multe ori colesterolul crescut nu provoacă simptome, dar, uneori, poate.
Este important de reținut că organismul are nevoie de puțin colesterol pentru a funcționa la un nivel optim. Cu toate acestea, are nevoie de un singur tip de colesterol pentru a rămâne sănătos. Acest tip de colesterol este cunoscut sub denumirea de colesterol HDL sau „bun”. Tipul de colesterol care crește riscul de boli de inimă și căptușește arterele este cunoscut sub numele de LDL.
Ulterior, o persoană trebuie să-și mențină nivelul HDL cât mai ridicat posibil pentru a-și menține sistemul cardiovascular și nivelul LDL cât mai scăzut posibil.
Incapacitatea de a face acest lucru poate duce la o probabilitate crescută de deces prematur.
Unul dintre simptomele rare ale colesterolului ridicat este o afecțiune cunoscută sub numele de xantelasmă.
Acest lucru se întâmplă atunci când pe pleoape se formează mici depozite galbene.
În cazul în care aceste depozite se dezvoltă, ar putea exista semne de îngrijorare printre cei afectați, deoarece aceste depozite pot semnala cancerul.
Cu toate acestea, Harvard Medical School spune: „Xantelasmele sunt întotdeauna benigne; adică nu sunt canceroase și nu se răspândesc așa cum ar putea un cancer.
„Rareori afectează vederea. Dar ele pot fi un semn de hiperlipidemie – niveluri ridicate de colesterol.”
HMS adaugă, de asemenea, că xantelasma poate fi găsită „lângă nas”, precum și pe pleoape.
Când cineva este diagnosticat cu colesterol ridicat, opțiunile de tratament primare care i se recomandă sunt să-și îmbunătățească dieta, să facă exerciții regulate, să renunțe la fumat și să reducă consumul de alcool.
Dacă acestea sunt ineficiente, se pot prescrie statine.
Aceste medicamente scad nivelul de colesterol produs în ficat.
Acestea sunt utilizate pentru a trata o reducere a riscului de apariție a mai multor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi bolile coronariene, angina pectorală, atacurile de cord și accidentul vascular cerebral.