Din cuprinsul articolului
Semnele și simptomele sunt moduri prin care organismul arată că are un anumit disconfort, răni sau boală.
- Un semn, cum ar fi febra sau sângerarea, poate fi observat vizual și cuantificat (măsurat) de către altcineva.
- Un simptom, cum ar fi durerea și oboseala, este ceva care este observat de persoana care îl are.
Semnele și simptomele cancerului vor depinde de localizarea, dimensiunea și cât de mult poate afecta organele și țesuturile din jur.
Dacă un cancer se răspândește (metastazează), atunci semnele sau simptomele pot apărea în diferite părți ale corpului.
Cum cauzează cancerul semne și simptome?
O tumoare canceroasă poate crește sau poate apăsa pe organele din jur, vasele de sânge și limfatice și nervii. Această presiune provoacă unele dintre semnele și simptomele cancerului.
Un cancer poate provoca, de asemenea, simptome, cum ar fi febră, oboseală extremă sau scădere în greutate. Acest lucru se poate datora faptului că celulele canceroase consumă o mare parte din sursa de energie a organismului. Sau cancerul ar putea elibera o substanță care afectează modul în care corpul își produce energia.
Cancerul poate determina, de asemenea, sistemul imunitar să reacționeze într-un mod care provoacă aceste semne și simptome.
Care sunt unele semne și simptome generale ale cancerului?
Majoritatea semnelor și simptomelor nu sunt cauzate de cancer, dar se pot datora altor motive. Dacă prezentați oricare dintre aceste semne și semnale după un timp persistă sau se agravează, ar trebui să consultați un medic pentru a determina cauza.
Dacă cancerul nu este cauza, un medic vă poate ajuta să determine ce este și să îl trateze dacă este necesar.
De exemplu, ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar al organismului, care ajută la captarea substanțelor nocive care pot fi prezente.
Ganglionii limfatici sunt mici și greu de localizat, dar atunci când există infecție, inflamație sau cancer, aceștia pot părea mai mari.
Cei care sunt aproape de suprafața corpului s-ar fi putut dezvolta suficient pentru a fi palpabili cu degetele, ba chiar vor fi cei care prezintă o protuberanță sub piele și deasupra tumorii.
Unul dintre motivele pentru care ganglionii s-ar putea umfla este faptul că cancerul ar fi putut fi prins în acea regiune.
Deci, dacă se întâmplă să aveți orice umflătură sau umflături pe piele, ar trebui să consultați un medic pentru a determina care ar putea fi cauza.
Semne și simptome care ar putea fi cauzate de cancer
Iată câteva dintre cele mai frecvente semne și simptome care ar putea fi cauzate de cancer. Cu toate acestea, oricare ar putea fi cauzat și de alte probleme de sănătate.
- Oboseală sau epuizare extremă care nu se ameliorează odată cu odihna.
- Creșterea sau scăderea în greutate constând în 10 sau mai multe kilograme fără un motiv aparent.
- Probleme alimentare, cum ar fi lipsa de foame, probleme la înghițirea alimentelor, dureri abdominale, greață și vărsături.
- Umflare sau umflături oriunde pe corp.
- Întărire sau nodul la sân sau oriunde în corp
- Durerea, în special durerea care apare nouă și fără un motiv aparent și care nu dispare, dar poate chiar să se agraveze.
- Modificări ale pielii, cum ar fi o umflătură care sângerează sau are o textură solzoasă; o aluniță nouă sau o modificare a unei alunițe, ulcerație care nu se vindecă ușor sau o îngălbenire a suprafeței ochilor (icter).
- Tuse sau durere în gât care nu dispare.
- Sângerări sau vânătăi neobișnuite fără un motiv aparent.
- Modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipația sau diareea care nu dispare sau orice modificare a aspectului scaunului.
- Modificări ale obiceiurilor vezicii urinare, cum ar fi sângele la urinare sau nevoia de a urina mai des sau mai rar.
- Febră sau transpirații nocturne.
- Dureri de cap.
- Probleme de vedere sau auz.
- Modificări ale gurii, cum ar fi ulcere sau răni, sângerări, durere și amorțeală.
Simptomele și semnele menționate mai sus sunt cele mai frecvente care apar cu cancerul, dar există multe altele care nu sunt menționate aici.
Atenție la semnele pe care le transmite organismul!
Dacă observați orice schimbare majoră în modul în care organismul dumneavoastră răspunde sau se simte, mai ales dacă durează mult timp sau se agravează, trebuie să spuneți medicului dumneavoastră.
Dacă nu are nimic de-a face cu cancerul, medicul dumneavoastră poate afla mai multe despre ce se întâmplă și poate trata acest simptome dacă este necesar.
Dacă este cancer, vă oferiți oportunitatea de a-l trata devreme, când tratamentul este cel mai eficient.
Uneori este posibil să găsiți cancerul înainte de a avea simptome. Societatea Americană de Cancer și alte organizații de sănătate recomandă screening-ul cancerului și anumite teste pentru oameni chiar și atunci când nu prezintă simptome.
Și amintiți-vă că, chiar dacă obțineți testele recomandate de depistare a cancerului, este totuși important să consultați un medic dacă aveți simptome sau semne asociate cu cancerul. Aceste semne și simptome ar putea indica fie cancer, fie o altă afecțiune care necesită tratament.