Sari la conținut

Simptome de cancer incipient: Durerile osoase în miezul nopții pot fi un semn îngrijorător

dureri de oase
Sursă foto: picabay
Cel mai frecvent simptom al tumorilor osoase este durerea

Știi ce simptome poate da un cancer incipient? Cancerul nu mai este o condamnare la moarte, datorită evoluției tratamentelor. Pacienții trăiesc mai mult cu această boală și pot avea o bună calitate a vieții, însă e necesar ca boala să fie depistată devreme.

Măsurile preventive, cum ar fi analizele anuale, exercițiile de rutină și o dietă sănătoasă, toate pot face diferența. În plus, atenția la unele semne sunt extrem de importante pentru diagnosticarea bolii la timp, pentru a putea fi tratată. Iată semne timpurii ale cancerului, înainte de alte simptome.

Detectarea cancerului de colon

Este imperativ să faceți un screening sau să vă consultați medicul dacă aveți simptome cum ar fi durere abdominală, sângerare rectală sau pierdere în greutate inexplicabilă.

Recent, Grupul de lucru preventiv al Statelor Unite a redus vârsta de screening pentru toată lumea de la 50 la 45 de ani, din cauza creșterii recente a diagnosticului a persoanelor mai tinere cu cancer colorectal. Dacă examinarea este normală, trebuie repetată la 5-10 ani. Dacă se găsesc polipi, se recomandă creșterea frecvenței.

Dureri osoase în miez de noapte

Dr. Taylor Graber, medic anestezist, spune: „Durerile osoase în miezul nopții pot fi, de asemenea, un semn îngrijorător. Deși este foarte posibil ca durerea osoasă să fie rezultatul unei leziuni anterioare, cum ar fi o fractură osoasă care necesită o corecție chirurgicală, durerile osoase, în special durerea osoasă nocturnă poate fi un semn a ceva mai grav, cum ar fi cancerul. Există multe tipuri de cancer care sunt predispuse la metastaze la nivelul oaselor, cum ar fi cancerul renal (cancer de rinichi), cancerul de sân sau cancerul pulmonar.

Când aceste tipuri de cancer se răspândesc la oase, ele se pot multiplica și crește și, ca parte a angiogenezei lor (procesul de secretare a factorilor de creștere locali pentru a încuraja vasele de sânge să crească și să hrănească cancerul), ele pot să înfometeze literalmente țesutul sănătos din jur, privându-l de fluxul și substanțele nutritive precum oxigenul și glucoza.

Efectul secundar al acestei creșteri locale poate fi durerea sau slăbiciunea osului, ceea ce duce la fracturi „patologice“, ceea ce înseamnă fracturi ale oaselor din cauza forțelor traumatice care nu ar trebui să fie suficient de puternice pentru a rupe în mod normal un os“.

Sângerări sau scurgeri vaginale anormale

Dr. John Diaz, șeful departamentului de oncologie ginecologică la Miami Cancer Institute, explică: „Este important să-i spuneți medicului dumneavoastră dacă sângerați între menstruații sau după sex. Sângerarea între ciclul lunar obișnuit se poate datora multor motive diferite, dar poate fi un simptom al afecțiunilor ginecologice maligne.

Dacă sângerezi după menopauză, nu este normal și ar trebui să fii verificată imediat. Dacă nu ai trecut încă prin menopauză, dar observi că menstruația a devenit mai abundentă, mai mult decât în mod normal sau dacă aveți sângerări neobișnuite între menstruații, discutați cu medicul dumneavoastră. Alături de sângerare, pot apărea, de asemenea, scurgeri vaginale neobișnuite, ca simptom al multor probleme ginecologice“. Dr. Diaz a spus că simptomele de mai sus ar putea indica „cancer uterin, cancer de col uterin, cancer ovarian sau cancer vaginal“.

Pierdere în greutate inexplicabilă

Elisabeth McCauley King, director executiv de genomică și medicină de precizie la City of Hope, o organizație de cercetare și tratare a cancerului din Los Angeles, afirmă: „Deși greutatea fluctuează adesea, pierderea în greutate semnificativă și neintenționată poate fi unul dintre primele semne de cancer.

Există mai multe cauze potențiale ale pierderii în greutate induse de cancer. Celulele canceroase utilizează mai multă energie decât celulele sănătoase, ceea ce poate duce la un consum mai mare de calorii. Celulele canceroase cresc, de asemenea, inflamația, ceea ce poate altera metabolismul și scădea pofta de mâncare. Unele tipuri de cancer pot provoca, de asemenea, o senzație de plenitudine, prin împingerea pe stomac“.

Oboseală persistentă

Potrivit lui King, „oboseala persistentă sau senzația constantă de oboseală poate fi, de asemenea, un semn precoce al cancerului. Multe tipuri de cancer pot provoca anemie, fie din cauza sângerării, fie din cauza unei perturbări a producției de celule sanguine. În plus, alimentația deficitară asociată cu pierderea în greutate poate duce la oboseală“.

Sângerări „Sângele din scaun ar trebui întotdeauna evaluat, deoarece poate fi un semn precoce al cancerului de colon sau rectal“, afirmă King. „Cancerul uterin se prezintă frecvent ca sângerare post-menopauză și este adesea vindecabil, atunci când este detectat devreme. Sângele din urină poate fi un semn al cancerului de vezică urinară, ureter sau rinichi“.

Umflături sau noduli inflamați

King spune: „Orice nodul nou care nu dispare ar trebui evaluat. Nodulii care sunt canceroși apar, în general, brusc și sunt adesea nedureroși. Ganglionii limfatici se pot umfla atunci când există o infecție, dar un ganglion limfatic umflat ar trebui evaluat dacă nu se rezolvă. Modificările sânilor sunt adesea ciclice, dar ar trebui întotdeauna evaluate, dacă o nouă masă este persistentă.

Un nodul în testicul poate fi de la o leziune sau o hernie, dar ar putea fi și un semn de avertizare pentru cancer.“ Modificări ale pielii „Noile alunițe sau alunițe care s-au schimbat în timp ar putea fi un semn de cancer de piele“, a dezvăluit King. „Alte semne includ o rănire sau o crusta care nu se vindecă. Cancerul de piele tinde să se dezvolte în zonele care sunt expuse la soare, cum ar fi scalpul, fața, urechile, gâtul, brațele și mâinile“.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel