Sari la conținut

Simptome de cancer: ai pielea palida sau pistrui? Atenție la cinci semne de melanom

cancer de piele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de piele

Pe măsură ce se apropie vara, ne vom bucura de mai mult soare și de temperaturi mai calde. Chiar dacă vara poate scoate oamenii din depresia sezonieră, trebuie să protejați pielea pentru a ajuta la prevenirea cancerului.

Persoanele născute cu o culoare palidă sau cei cu pistrui trebuie să fie deosebit de atenți pentru a-și proteja pielea sensibilă de razele UVB puternice de la soare.

Fiți atenți la cinci semne de avertizare ale melanomului. Luați, de exemplu, melanomul cu răspândire superficială – cel mai frecvent tip de melanom în Marea Britanie. NHS a continuat: „Inițial tind să crească mai degrabă în exterior decât în jos”.

Dar cum arată ele? Experții de la DermNet NZ au explicat: „Melanomul cu răspândire superficială se prezintă ca o zonă plată de piele decolorată care crește sau se schimbă lent”.

Poate, la început, să semene cu o aluniță, pistrui sau lentigo (o leziune pigmentată plată sau ușor ridicată, cu o margine clar definită, care nu se estompează în timpul iernii).

De-a lungul timpului, leziunea devine mai distinctă – unii oameni neobservând semnul  zeci de ani.

Ca și alte tipuri de melanom, acesta poate fi recunoscut după cele cinci semne ABCDE:

  • A – asimetrie
  • B – bordură/chenar
  • C – variație de culoare
  • D – diametru
  • E – evoluție

Melanomul cu răspândire superficială ar putea avea o formă asimetrică neregulată sau o margine neregulată care poate fi „pată pe alocuri”.

Mai mult, leziunea poate avea mai multe culori, variind de la maro deschis, maro închis, negru, albastru, gri, roz și roșu.

Leziunea poate avea un diametru mai mare de 2 mm; urmăriți să verificați un semn suspect înainte de a avea dimensiunea de 6 mm.

De asemenea, raportați medicului dumneavoastră dacă leziunea dumneavoastră evoluează în zile, săptămâni, luni sau chiar ani.

Dacă leziunea cutanată devine invazivă, poate avea la început o suprafață netedă care devine mai groasă cu o suprafață neregulată.

Ar putea exista o parte îngroșată a leziunii și un număr tot mai mare de culori, în special albastru sau negru.

Se poate dezvolta ulcerație, sângerare, mâncărime sau usturime – dacă vă îngrijorează vreun punct, faceți o programare la medicul dumneavoastră.

După o observație inițială, este posibil să fiți îndrumat pentru o biopsie ca măsură de diagnostic.

Cancerul de piele melanom este al cincilea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, a raportat NHS.

Mai mult de unul din patru cazuri de cancer de piele este diagnosticat la persoanele sub 50 de ani.

„În ultimii ani, cancerul de piele a devenit mult mai frecvent în Marea Britanie”, a adăugat organismul de sănătate. „Peste 2.300 de oameni mor în fiecare an în Marea Britanie din cauza melanomului”.

Dacă sunteți îndrumat pentru o biopsie, este posibil să aveți și o biopsie a ganglionului santinelă care verifică dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel