Sari la conținut

Semne de alarmă că nivelul colsterolului este periculos de crescut

colesterol ridicat
Sursă foto: arhiva Dotorul Zilei
Colesterolul ridicat poate duce la înfundarea arterelor

Simptome colesterol mărit. Colesterolul este un tip de grăsime prezent în toate celulele corpului și a cărei funcții este necesară pentru funcționarea optimă a organismului.

Printre principalele funcții ale colesterolului se numără formarea acizilor biliari, care sunt responsabili pentru digestia grăsimilor. În plus, colesterolul are legătură cu formarea hormonilor sexuali și tiroidieni determinați.

Totuși, deși colesterolul este necesar pentru buna funcționare a mai multor organe, el se poate transforma într-un dușman pentru sănătate atunci când nu este ținut sub control.

Marea problemă este că multe persoane nu sunt conștiente că au un nivel ridicat de colesterol, deoarece este greu de detectat din cauza lipsei de simptome. În consecință, pot apărea probleme serioase la nivelul ficatului și sistemului cardiovascular.

De exemplu, există un risc crescut de a dezvolta ateroscleroză, o boală care implică acumularea de colesterol și alte lipide în exces pe pereții arteriali, provocând astfel probleme în circulația fluxului de sânge către inimă.

Simptome colesterol mărit

Până în prezent, nu a fost identificat un simptom evident care să ajute la identificarea unui nivel ridicat de colesterol, ci doar prin intermediul analizelor de sânge.

Simptome colesterol mărit. Însă, experții în sănătate au alcătuit o listă cu simptomele recurente legate de această afecțiune. Iată care sunt acestea!

– O anumită senzație de greutate și dureri în zona pelviană și a vezicii urinare;
– Gură uscată însoțită de halitoză (respirația urât mirositoare);
– Senzație de greutate resimțită la nivelul stomacului și dificultatea de a digera, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi;
– Indigestie și gaze stomacale după mese;
– Stări de somnolență după mese;
– Intoleranțe alimentare;
– Urticarie sau mâncărimi ale pielii;
– Dureri de cap sau migrene;
– Pierderea echilibrului sau greață;
– Amorțeală resimțită în extremitățile corpului;
– Vedere încețoșată;
– Stare de agitație resimțită în urma activităților fizice sau a eforturilor.

De menționat faptul că simptomele enumerate mai sus pot fi confundate cu ușurință cu alte boli comune și pot dispărea spontan.

Ce nivel de colesterol trebuie să respectați?

Un nivel ridicat de LDL este un risc major pentru inima deaorece poate bloca arterele, provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral. De aceea, cu cât valoare de LDL din sânge este mai mică, cu atât mai bine.

              Valori LDL

  • Valoare optimă                             <100 mg/dl
  • Valoare peste valoarea optimă       100-129 mg/dl
  • Crescut, la limită                          130-159 mg/dl
  • Crescut                                       160-189 mg/dl
  • Foarte crescut                              ≥ 190 mg/dl

Valori Colesterol Total

  • Valoare de dorit             <200 mg/dl
  • Crescut/ la limită             200-239 mg/dl
  • Crescut                          ≥ 240 mg/dl

Valori DLD

  • Valoare scazută <40 mg/dl
  • Valoare crescută ≥60 mg/dl

Cauzele nivelului ridicat de colesterol

Gradul ridicat de grăsimi ( colesterol ) din sânge este un risc major pentru bolile cardiace, crește riscul de infarct miocardic.

Nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate mică (LDL) conduc la o acumulare de colesterol în artere, față de lipoproteinele HDL, cu densitate mare, care transportă colesterolul la ficat pentru eliminarea din organism. Îngustarea arterelor și limitarea fluxului sanguin sunt rezultatul acumulării de colesterol în sange, efcțiune cunoscută sub numele de Ateroscleroză.

Limitarea consumului de grăsimi din alimentatie contribuie la genstionarea nivelului de colesterol. Alimentele cu cel mai mare grad de grasimi sunt:

  • Alimentele de origine animala : carne, branză, ou
  • Grăsimile saturate regăsite în carne, produse lactate, ciocolata, alimente prăjite și prelucrate

Pe lângă aceste alimente, sunt și alți factori nocivi pentru nivelul ridicat de colesterol:

  • Fumatul
  • Vârsta (bărbaţi>45 ani, femei>55 ani)
  • Alcool

Obezitatea este asociată cu niveluri de Lipoproteine cu densitate mică din sânge. În acest caz, efortul fizic poate avea rezultate în lupta cu kilogramele. Cauzele primare ale colesterolului ridicat pot fi și genetice. Cercetările recente arată că nivelurile de colesterol se pot moșteni: hipercolesterolemie familială.

Probleme cu colesterolul pot apărea dacă deja suferiți de anumite afecțiuni ca:

  • Diabet
  • Afecțiuni de ficat sau rinichi
  • Sindromul ovarului polichistic
  • Dereglări ale glandei tiroide
  • Probleme hormonale din timpul sarcinii

Regimul alimentar, principala metodă de reducere a colesterolului

Pentru a reduce valorile colesterolului, foarte importantă este dieta. Medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă ne explică ce alimente sunt recomandate şi care sunt interzise.
 – Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras.
– Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul.
În majoritatea cazurilor, dieta este suficientă pentru a ţine în frâu colesterolul, când vine vorba însă de persoane care au suferit un infarct miocardic, au o afecţiune cardiovasculară sau sunt hipertensivi, pe lângă dietă este nevoie şi de tratament medicamentos.
Rostopasca, păpădie și urzică
Personele care nu pot lua medicamente din diverse motive, pot apela cu încredere la extractele din plante. ,,Armurarul este o plantă care ajută la scăderea colesterolului şi protejează ficatul, anghinarea şi rostopasca sunt de asemenea foarte bune atât pentru colesterol cât şi ca protecţie hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni. Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ”, a explicat specialistul în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, Gabriela Papazian- Urdareanu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel