Sari la conținut

Simptome ce nu trebuie ignorate in timpul sarcinii

Sarcina este o stare normala, fiziologica, dar care deseori este insotita de disconfort si dureri abdominale. In cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea mamei si a fatului. Exista insa si contractii uterine dureroase care, in asociere cu alte simptome, anunta declansarea unui avort spontan sau a nasterii premature. Dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie iti explica care sunt acele simpotome pe care nu ar trebui sa le ignori in timpul sarcinii.

“Corpul sufera transformari atat de dese si rapide, incat e greu sa realizezi ce este normal si ce poate fi ingrijorator. Din pacate, pe perioada gestatiei pot sa apara insa o serie de evenimente a caror interpretare clinica poate avea semnificatii patologice, adevarate semnale de alarma in ceea ce priveste starea de sanatate a viitoarei mamici sau a fatului. Daca pacienta simte ca ceva este in neregula, cel mai bine este sa sune medicul”, explica domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Simptome

Pentru a evita complicatiile in timpul sarcinii care pot afecta atat mama cat si fatul este recomandat sa luati in considerare fiecare simptom care poate aparea in cele 9 luni de sarcina.

Febra

Daca temperatura corpului tau a depasit 37,5 grade si nu prezinti niciun alt simptom de raceala, suna-l cat mai repede pe medicul care te ingrijeste. Febra este semn al unei infectii prezente in organism, asa ca trebuie sa iei cat mai repede un tratament. Mai mult, febra in primul trimestru de sarcina poate duce la aparitia unor malformatii.

Durerile de burta

“Durerile severe si ascutite in oricare parte a burtii, indiferent ca sunt insotite sau nu de greata, ar trebui sa iti ridice un semn de intrebare. Este adevarat ca acestea pot fi un simptom ale indigestiei sau intoxicatiei alimentare, dar in acelasi timp ele pot semnala prezenta in trimestrul III a unei afectiuni care se numeste eclampsie si care trebuie tratata rapid. In acelasi timp, durerile care apar in lateralele burtii pot fi semne ale unei nasteri premature, a unui avort sau a unui fibrom si se cere consultul medical de specialitate”, spune Dr.Silviu Istoc.

Vederea tulbure

Daca vezi in ceata, neclar, dublu sau cu pete ori lumini intermitente mai mult de doua ore continuu, ia legatura cu medicul. Aceste semne pot fi premergatoare unei eclampsii.
Umflarea mainilor si a picioarelor

In perioada sarcinii, umflarea membrelor este o problema destul de comuna, insa trebuie sa iei masuri atunci cand acest lucru se intampla brusc si sever. In plus, daca aceste simptome sunt insotite de dureri de cap sau probleme de vedere , nu sta pe ganduri si ia legatura cu medicul.

Sangerarea pe cale vaginala

Aceste sangerari pot aparea spontan sau cauzate de stres, frig, ortostatism ( n.r. – statul in picioare) prelungit, efort fizic intens, contact sexual, etc. Acest simptom impune prezentarea de urgenta la medic in orice moment al sarcinii, fiind un semn al amenintarii de avort sau a altor complicatii cu potential sever.

Pierderea licidului amniotic

“Pierderea lichidului amniotic presupune prezentarea de urgenta la medic, mai ales daca este vorba de un copil prematur. Senzatia nu poate fi confundata si estede cele mai multe ori usor de diferentiat de pierderea de urina sau de o secretie vaginala abundenta”, adauga Dr.Silviu Istoc.

Presiunea in pelvis

Senzatia ca bebelusul impinge in jos sau durerile de spate (mai ales daca reprezinta o noutate pentru tine), crampe asemanatoare cu cele menstruale, mai mult de patru contractii pe ora (chiar daca nu sunt dureroase). Daca aceste simptome apar inainte de 37 de saptamani, sunt considerate anormale si trebuie sa te prezinti de urgenta la medic.

Durerile de spate aparute brusc.

Contractiile uterine, acompaniate sau nu de dureri, care se repeta la mai putin de 10-15 minute si care nu se amelioreaza la hidratare sau la administrarea de antispastice.

Durerea severa sau persistenta a picioarelor, carcei care nu dispar atunci cand flexezi piciorul din glezna cu varful degetelor in sus (spre nas) sau cand mergi, inflamarea unui picior mai mult decat a celuilalt.

Expunerea la gripa

“Este necesar ca viitoarele mamici sa stie ca si gripa „obisnuita” si cele atipice (H1N1) sunt foarte riscante pentru femeile insarcinate. Este necesar sa ia legatura cu medicul imediat daca a luat contact cu persoane care au gripa sau in cazul in care aceasta prezinta simptome de gripa (febra, dureri ale gatului, nas infundat sau cu secretii, oboseala, dureri corporale si frisoane)”, spune Dr.Istoc.

Mancarimile intense si persistente ale torsului, bratelor, picioarelor, palmelor si talpilor, sau senzatia de mancarime a intregii pieli.

Traume (raniri, loviri) ale abdomenului.

Dificultati in respiratie, tuse cu sange, dureri in piept.

Constipatia severa insotita de dureri abdominale sau diaree care dureaza mai mult de 24 de ore.

Lipsa miscarilor bebelusului

“Faptul ca bebelusul se misca mai putin decat de obicei in perioada in care gravida simte in mod regulat miscarile acestuia reprezinta un semn de intrebare. De cele mai multe ori, le recomand mamicilor sa monitorizeze miscarile fatului prin metoda numararii “loviturilor” si ofer instructiuni clare acestora legate de situatiile in care este necesar sa se prezinte la spital”, explica Dr.Silviu Istoc.

Fie ca este vorba de dubiile in ceea ce priveste gravitatea simptomelor resimtite de gravida sau pur si simplu de instincte, este recomandat ca viitoarea mamica sa se prezinte la un consult medical.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel