Simptome care pot anunța moartea subită! Medic: „Şi-au început ziua aparent sănătoşi şi nu au prins seara”

Aveți grijă la aceste simptome! Pot conduce la moarte subită. Ruxandra Jurcuț, medic cardiolog, a explicat la Antena 3 cum pot fi recunoscute bolile cardiace genetice. Dacă se descoperă la timp, pot fi tratate!

„Dacă în timpul sarcinii părinţii sunt preocupaţi de anumite boli cromozomiale, trebuie să ştim că noi, cardiologii, ne confruntăm cu alte tipuri de boli. Boli genetice care se transmit de la părinţi la copii, indiferent de sexul părinţilor.

Se numesc boli cardiace genetice, care nu sunt cele mai uşoare. Pot fi boli ale muşchiului inimii, boli ale sistemului electric al inimii, pot fi boli ale vaselor mari sau aortei. De toate aceste boli se ocupă cardiologii, de multe ori şi în colaborare cu alte specialităţi dacă mutaţiile respective afectează alte organe”, a spus medicul cardiolog, Ruxandra Jurcuţ, marţi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Simptomele la inimă care ar trebui să alarmeze părinţii

„Bolile cardiace genetice nu se manifestă în prima parte a copilăriei. De obicei, trec în etapa adolescenţei, atunci când copiii pot avea simptome. Unele simptome se pot manifesta chiar şi după 20-30 de ani. Ce este de fapt important, este a se cunoaşte că în familia respectivă, există un anumit istoric.

Dacă într-o familie există decese cardiovasculare la vârstă tânără, la 30-40 de ani. Există ceea ce numim noi, moarte subită cardiacă. Oameni care şi-au început ziua aparent sănătoşi şi nu au prins seara. Lucrul acesta trebuie să atragă atenţia asupra posibilităţii unei boli cardiace genetice.

Simptomele atipice ale bolilor cardiace genetice

Pacienţii cu boli cardiace genetice au simptome relativ atipice, pentru că sunt simptome pe care le întâlnim şi în alte boli cardiace. Respiră mai greu, pot avea palpitaţii sau dureri în piept. Nu este ceva specific. Ne uităm pe EKG, pe ecografia cardiacă.

Cauzele morţii subite a sportivilor tineri pe teren

De cele mai multe ori, sunt boli cardiace. Evenimentele sunt foarte dramatice, pentru că sunt oameni tineri, iar lucrurile astea se întâmplă şi în faţa mai multor oameni. Poate ca revers al tragediei care se petrece acolo, este şi asta ocazia de a trage atenţia că aceste boli trebuie diagnosticate la timp.

De obicei, vorbim despre cardiopatii, boli electrice ale inimii, care şi ele pot duce la astfel de evenimente, dar şi anomalii ale coronarelor. Dacă se face un screening corect al sportivilor se poate evita. Să se facă nu doar printr-o interogare a simptomelor, ci şi printr-o electrocardiogramă şi o ecografie cardiacă.

În anii 80 s-a observat că există o rată mare de decese pe teren, a unor fotbalişti tineri. Aşa s-a şi descris complet această boala care se numeşte cardiomiopatie aritmogenă. Când s-au introdus programele de screening la sportivi, rata de decese pe teren a scăzut dramatic. Deci, se poate.

Cum putem preveni moartea subită

Existe tratamente. Există în dezvoltare tratamente ţintite genetice pentru anumite boli din această categorie. Există aparate pe care le putem implanta pentru a preveni moartea subită. Bolile în sine sunt suficient de complexe ca diagnostic şi ca management, pentru a fi nevoie de centre de expertiză.

Din fericire, în România, s-a înfiinţat astfel de centre de expertiză pentru boli rare, pentru că sunt boli în general rare. Un astfel de centru de expertiză pentru boli rare fiind la Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu”, a mai spus medicul cardiolog.

Recent Posts

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

21 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

51 de minute ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

o oră ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

2 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

2 ore ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

2 ore ago

Citeste si: